14 Mart Tıp Bayramı olarak kutlanmasının sebebi nedir?

14 Mart Tıp Bayramı olarak kutlanmasının sebebi nedir?
İlk olarak 1919'da İstanbul işgal altındayken kutlanan 14 Mart Tıp Bayramı ülkemizde her yıl kutlanır. İşte ayrıntılar...

Her yıl 14 Mart'a denk gelen Tıp Bayramı'nda doktorların hizmet sorunları tartışılır, bilime ve insanlığa yapılan katkıları ödüllendirilir. Peki 14 Mart Tıp Bayramı olarak kutlanmasının sebebi nedir? İşte detaylar...

14 MART TIP BAYRAMI NEDEN KUTLANIR?

II. Mahmut zamanında 14 Mart 1827 tarihinde Hekimbaşı Mustafa Behçet'in tavsiyesiyle ilk cerrahhane Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kuruldu. İlk cerrahhanenin kurulduğu 14 Mart, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edildi. 

[related-posts id="93763" color="bg-danger"][/related-posts]

İlk kez 14 Mart 1919'da kutlanan Tıp Bayramı'nda, bu dönemde İstanbul işgal altındaydı. Tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde tıp öğrencileri, işgali protesto etti. Tıp öğrencilerine dönemin ünlü doktorları da destek verdi. Bununla birlikte 14 Mart Tıp Bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başladı. 

1976 itibarıyla Tıp Bayramı sadece 14 Mart'ta değil, 14 Mart'ı içine alan hafta boyunca kutlanır. Yanı bu hafta 'Tıp Haftası' kabul edilir. 

14 MART RESMİ TATİL Mİ?

14 Mart resmi tatil değildir. 14 Mart'ta doktorlar ve hemşireler mesailerine devam eder ancak bazı tıp fakülteleri kutlama için tatil kararı alabilir.

Amerika'da her sene,  genel anestezinin ilk kez kullanıldığı 30 Mart 1842'nin yıldönümü kutlanır. Hindistan'da ise ünlü doktor Bidhan Chandra Roy'un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıldönümü olan 1 Temmuz "Doktorlar Günü" olarak kutlanır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.