23 Nisan 1920’de ne oldu, anlamı ve önemi nedir?

23 Nisan 1920’de ne oldu, anlamı ve önemi nedir?
Her yıl kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın anlam ve önemi ne? İşte bu özel güne dair bilmeniz gerekenler…

Fatma Müge Yücetürk - 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 103. yılı olan 2023’te de büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Vatandaşlar, bu özel günün ne anlama geldiğini, 23 Nisan’ın neden önem taşıdığını merak ediyor. Peki 23 Nisan 1920 günü ne oldu? Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan’ı neden çocuklara armağan etti?

23 Nisan 1920, Türk halkının bağımsızlığını ilan ettiği tarih olarak büyük önem taşır. Bu tarihte Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Meclis’in açılmasının ardından ilk TBMM Başkanı da olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, bu günü Türk çocuklarına armağan etti. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk milli bayramı olan 23 Nisan, 1921 yılında ilk kez kutlanmaya başladı. İlk ismi “23 Nisan Milli Bayramı” olan günün çocuk bayramı olarak kutlanması ise ilk kez 1927 yılında oldu. 23 Nisan bayramı bugünkü ismine 1981 yılında kavuşarak “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” adını aldı.

UNESCO ile dünyaya yayıldı

1979 yılına gelindiğinde UNESCO’nun bu seneyi “Çocuk Yılı” olarak duyurması ile 23 Nisan uluslararası bir hal aldı. Tüm dünya çocukları her yıl bu zamanda Türkiye’ye gelerek kutlamalara katıldı.

Makam devretmeyi Atatürk başlattı

Bilindiği gibi, her sene 23 Nisan günü çocuklar bir günlüğüne devlet adamlarının makamlarına oturarak mesajlarını veriyor. Bu adeti 1933 yılında ilk kez Mustafa Kemal Atatürk uyguladı. Çocukları makamına davet eden ilk Cumhurbaşkanı Atatürk, onlarla sohbet etti.  

İki ülkede daha resmi bayram

23 Nisan, Türkiye’nin yanı sıra Kosova ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ülkelerinde de Çocuk Bayramı olarak kutlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.