37. CHP Olağan Kurultayı başladı! Canlı yayın izle

37. CHP Olağan Kurultayı başladı! Canlı yayın izle
Cumhuriyet Halk Partisi'nin 37. Olağan Kurultayı başladı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun 11.15 itibarıyla eşi Selvi Kılıçdaroğlu'yla iştirak ettiği kurultayda geniş bir manifesto açıklaması bekleniyor.

CHP 37. Olağan Kurultayı bugün “Hedef iktidar” sloganı ile gerçekleşiyor.

Bilkent Odeon'da gerçekleşen kurultayda kullanılan pankartlar da hep “iktidar” üzerine. İktidar kelimesi, “barış için iktidar”, “demokrasi için iktidar”, “iş-ekmek için iktidar”, “umut için iktidar”gibi salona asılan pankartlarda da kendisini gösteriyor.

11.15 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte salona geldi.

 

CHP’nin koronavirüs salgını dolayısıyla ilk kez seyircisiz olarak gerçekleştirilecek 37. CHP Kurultayı, Bilkent Odeon’da başladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte Odeon Kültür Merkezi'ne geldi.  

Kılıçdaroğlu'nun aracı, yolda yürüyen bazı basın mensuplarını alarak alana getirdi. Kurultay alanı girişine turnikeler yerleştirildi. Görsel ve yazılı basın için ayrı ayrı alan hazırlandı ve çeşitli yerlere sinevizyon yerleştirildi. Basının kullandığı masalara Kemal Kılıçdaroğlu’nn seçme yazıları ve konuşmalarından oluşan “Özgür ve Adil Bir Türkiye İçin Yürüyüş” kitabı bırakıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Kılıçdaroğlu’nun kitabını inceledi. 

COVİD-19 ÖNLEMİ 

Bilim Kurulu tavsiyeleri doğrultusunda COVİD-19 salgınına karşı önlemler alındı. Kurultay alanı girişinde delegelerin ateşi ölçüldü, maske ve dezenfektanlar verildi. Sosyal mesafenin korunması için yerlere “Sağlığınız için 1.5 metre sosyal mesafeyi koruyun” yazılı sticker yapıştırıldı. Oy verme işlemlerinde, yığılmaları önlemek amacıyla 44 sandık ve 132 kabin kuruldu.

Kurultayın yapıldığı alana “İş, emek, ezilen, kadın, çocuk, genç, doğa, demokrasi, barış, özgürlük, umut, halk için iktidar” yazılı ayrı ayrı pankartlar asıldı. Kurultay konuşmalarının yapılacağı kürsü kırmızı beyaz renklerle hazırlandı. Amfide herkesin oturacağı koltuğun üzerine isimleri yazıldı ve iki kişilik sosyal mesafe boşluğu bırakıldı.

Adaylığını açıklayan eski Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Parti Meclisi Üyesi İlhan Cihaner ve Profesör Doktor Tolga Yarman için yan yana koltuklarda yer ayrıldı. Kurultay öncesi, oda orkestrası mini bir konser vererek, İzmir Marşı'nı çaldı. 

“İKTİDARIN YOLU KILIÇDAROĞLU”

Kurultay için özel olarak söz ve müziği Ali Altay’a ait olan “İktidarın Yolu Kılıçdaroğlu” şarkısı hazırlandı. Kurultay sloganı ise “hedef iktidar” oldu. “Hedef iktidar” sloganı pankartları Odeon'un çeşitli  yerlerine  asıldı.

Kurultay için dikkat çeken başka bir ayrıntı ise özel bir rap şarkısı hazırlanması oldu. Yedi milyona yakın seçmenin oluşturduğu ve önümüzdeki seçimleri etkileyecek Z kuşağının hedeflendiği şarkıyı, partinin yayın izleme biriminde çalışan 27 yaşındaki Canberk Durucu hazırladı. Şarkıda, “2008’de doğdum 5 bin dolar borçla, şimdi günümüzde 5 kat daha fazla, merak etme bizimle gelecek liyakat, israfın sonunda bedel ödeyen çocuklar, hak, hukuk, adalet, yüreğimizde cesaret…” ifadeleri yer aldı.

Kurultayda; bugün genel başkanlık, yarın Parti Meclisi ile Yüksek Disiplin Kurulu ve Bilim Yönetim ve Kültür Platformu seçimleri yapılacak. Bin 356 delegenin oy kullanacağı kurultayda; genel başkanlık için 68, kurullar için ise 10 delegenin imzasını alan partililer aday olabilecek.

KILIÇDAROĞLU KURULTAYI AÇTI 

Kemal Kılıçdaroğlu, kurultayı bu cümleler ile açtı:

“Tüzüğün gereği olarak kurultayımızı açıyorum. Bütün dünyaya ışık verecek olan bu kurultayda birlikte olmaktan, önemli kararlar almaktan mutluluk duyuyorum. Şimdi sizleri değişmez önderimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmuş üzere cumhuriyetimizin kurucuları, şehitlerimizin anısına 1 dakikalık saygı duruşuna ve İstiklal Marşı'mızı okumaya davet ediyorum.

Bu kurultay alçak gönüllü bir uygarlığın inşasına çağrı kurultayıdır. Tarihin bize yüklediği sorumluluk budur. Bu kurultay adaletsizliği, liyakatsizliği, kayırmacılığı, umutsuzluğu nasıl ortadan kaldıracağımızı açıklayan bir kurultaydır.

"UMUTSUZLUĞA KAPILMA HAKKI YOK"

Türkiye, cumhuriyet tarihinin en ağır buhranını yaşıyor. Bu buhran yönetim, demokrasi, ekonomi buhranıdır. Bu buhran toplumsal ve kişisel sağlığımızı derinden dinamitleyen bir buhrandır. Hiçbir vatanseverin umutsuzluğa kapılma hakkı yoktur. Hiçbir CHP'linin umutsuzluğa kapılma hakkı yoktur. 

ÇERÇİOĞLU, DİVAN BAŞKANI 

Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, CHP'nin 37. Olağan Kurultayı'nda Divan Başkanlığı görevini üstlendi.

Çerçioğlu'nun açıklamaları şu şekilde:

"Yüzyılı aşkın bir süredir, örgütü ve seçmeniyle güçlenerek varolan demokrasinin kalesi olan CHP'nin 37. Olağan Kurultayına hoş geldiniz. Bu görev için bana güven duyan kurultayımıza çok teşekkür ediyorum. Ayrıca özel olarak bir teşekkürüm de bir kadın olarak bugün siyasette eşit haklara sahip olabilmemi sağlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e minnet duygularımı ifade ediyorum. Cumhuriyetin tüm kadınları adına önünde saygıyla eğiliyorum.

İstanbul Sözleşmesi'nin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. Partimizin bir neferi olmaktan ve bugün görev yapmaktan onur duyuyorum. CHP, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran iradenin felsefesidir.

CHP, Türkiye'nin güvencesidir. Ne mutlu ki bizler bu partinin evlatlarıyız. Ve bugün bu kurultayda hep birlikteyiz. Bugün burada bir demokrasi şölenini yine birlikte hep beraber yaşayacağız.

"DEVLETİ TEKRAR DEVLET ANA YAPACAĞIZ"

Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran başkomutanımız Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarımız başta olmak üzerine tüm şehitlerimizi buradan bir kez daha minnetle anıyorum. CHP kuruluşunun ilk gününde olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığının yılmaz bekçisidir. Burada gururla söylüyorum ki, bu çatı altında olmak hepimiz için büyük bir onurdur. Hiç kimse korkmasın, kimse endişelenmesin. Emanetiniz, emanetimizdir diyoruz. Genel Başkanımızın da söylediği gibi devleti tekrar devlet ana yapacağız.

Biz mücadelesini Kuvayı Milliye'den, azmini Türkan Saylanlardan, gücünü Deniz Gezmişlerden, vicdanını Erdal Erenlerden, özgürlüğünü Bülent Ecevit'in güvercinlerinden, iradesini Mustafa Kemal Atatürk'ten almış bir neslin evlatlarıyız. Bu yüzden biz sözümüzü tutarız."

MANİFESTO AÇIKLAMASI BEKLENİYOR

İlk gün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kapsamlı bir manifesto açıklaması bekleniyor.

Genel başkanlık seçiminin de yapılacağı ilk günde, delege desteğini bulmaları halinde İlhan Cihaner, Aytuğ Atıcı ve Tolga Yarman genel başkanlık için yarışacak. Söz konusu isimlerin aday olabilmesi için 68 delegenin imzasına ihtiyaç bulunuyor.

Kurultayda asıl yarış ikinci günde PM için yapılacak seçimlerde yaşanacak. Toplam 60 üyeden oluşan PM’nin 8 üyesi, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu’ndan (BYKP) seçiliyor. Kılıçdaroğlu’nun 52 üye için bir anahtar liste hazırlayacağı belirtiliyor.

PM adayı olarak seçime katılabilmek için 10 delegenin imzası gerekiyor.

İKİ KATI GENÇLİK KOTASI

Bu arada basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, onbinlerce kişinin katılımıyla yapmayı planladıkları kurultayı Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği tedbirlere uygun olarak seyircisiz bir şekilde, delege ve onur üyelerinin katılımıyla yapılacağını ifade etti.

Kurultayda ilk kez uygulanacak kararlar olduğunu kaydeden Salıcı, “Bir tanesi şimdiye kadar yüzde 10 olan gençlik kotası 20’ye çıkarıldı. Yüzde 33’lük cinsiyet kotası uygulanıyor. Aynı zamanda genel başkanlık için imza oranı da yüzde 10’den yüzde 5’e düşürüldü. Mahalleden başlayarak, ilçede, ilde, genel merkeze kadar seçimle gelindiğini her arkadaşımız görsün istiyoruz. Yüzde 5 imzayı sağlayan değerli genel başkan adayı arkadaşımız olursa onlar imzayı takdim edip, aday olacaklar” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.