72 saat çok kritik!

72 saat çok kritik!
Kahramanmaraş'ta ilk olarak sabah saatlerinde 7.7 ve son olarak öğle saatlerinde meydana gelen 7,5 şiddetindeki depremin ardından tüm Türkiye seferber oldu. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, 72 saatin arama-kurtarma faailiyetleri için kritik olduğunu belirterek, “Bize ulaştırılmak istenen yardım neyse bilgilendirme yaparız. Burada 168 numaralı çağrı merkezimize ulaşılsın” ifadelerini kullandı

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, “Vatandaşlarımızın depremin yaşandığı herhangi bina yıkıntısının olduğu yerleşim yerlerini terk etmeleri gerekiyor. Kendi canlarını emniyete alsınlar. Arama kurtarma noktasındaki hatları açık tutsunlar. Çok büyük ard arda gelen afetle sınanıyoruz. Bazı yerlerde yollar da kapanmış durumda, alternatif yollardan ulaşmaya çalışıyorlar. Vatandaşlar kendileri fiziksel olarak kontrol edip hasarlı binalara girmemesi gerekiyor. Ülke genelindeki kan çağrımıza 10 bin üzerinde vatandaşımız geldi. 20 bini karşılayabilriiz. Kan ihtiyacını gidermeye çalışıyoruz. Ağır hava şartları var. Battaniye çadır mont ayakkabıda ulusal kapasitemizi bölgeye sevk ettik. Sanayiciler, battaniye üretenler, ısıtma malzemesi üretenlerin hazırlık yapması gerekiyor. İkinci el kıyafetler toplanmasın, sahada sıkıntı oluyor. Mobil aşevlerimiz, çadırlarımız sahaya intikal ediyor” dedi.

Seferberlik lazım

“10 bin kan bağışı daha alabilirz. Biraz kuyruk oluyor ama sabırlı olsunlar, buna ihtiyacımız var” diyen Kınık, “Vatandaşlarımız anlayışla karşılasın. Bir vatandaşımız bile kandan dolayı sıkıntı görmemesi gerekiyor. Kızılaycıların da yakınları var. Bugün anlayış günü. Battaniye ve ısıtıcı ihtiyacımız var. Çadırlara ısıtıcı ihtiyacımız olacak. Kışlık montlar, ayakkabılar, elbiselere ihtiyaç var. Kullanılmamış olacak, ikinci el değil. Gıda anlamında ticaret yapan market zincirlerimiz, gıda fabrikalarımız halk için etkilenen bölgelerden depolarda maddeleri sevkiyata hazır tutsunlar. Tablo yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Çok büyük tablo. Bunun üstesinden gelmek için yardımlaşma seferberliğine ihtiyacımız var. Lütfen 72 saat aramaya odaklanmış durumdayız. Arama kurtarma profesyonelleri bunlar sahaya intikal ediyorlar. Gaz, elektrik, su hatlarında sıkıntılar var. Şirketlerin teknisyenleri sahaya intikal ediyor. 72 saat geçtikten sonra yönlendirmelerle bağışları iletebilirz. Acil ihtiyaçları sahada çözebiliyoruz. Büyük üretici ve tüccarlar hazırlıklarını yapsınlar. Bize ulaştırılmak istenen yardım neyse bilgilendirme yaparız. Burada 168 numaralı çağrı merkezimize ulaşılsın. 300 noktada kan bağışı kabul ediyoruz. Afetin yaşanmadığı illerde kan bağışına duyarlı olmamız gerkeiyor. Kanver.org'da en yakın kan verme lokasyonunu öğrenebilirler. 18-65 yaş arası sağlıklı bireyler kan verebilir” açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.