AB: Osman Kavala acilen serbest bırakılmalı

AB: Osman Kavala acilen serbest bırakılmalı
AB Komisyonu, tutukluluğu 3 yıldır devam eden iş insanı Osman Kavala hakkında yaptığı açıklamada, hak ihlallerinin devam ettiği belirtilerek, "Kavala acilen serbest bırakılmalıdır" denildi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 3 yılı aşkın süredir cezaevinde olan iş insanı Osman Kavala'ya ilişkin bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Kavala'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına rağmen tutukluluk halinin devamının Türkiye'nin hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı taahhüdüne aykırı olduğu belirtilerek, "Kavala acilen serbest bırakılmalı" ifadelerine yer verildi.

"BU TUTUKLAMA İNSAN HAKLARI AKTİVİSTLERİNE GÖZDAĞI"

Açıklamada, Türkiye'deki  temel haklara saygı konusunda acil, somut ve sürekli ilerleme beklentisine yer verildi. AİHM'in bir yıl önce Kavala'nın tutukluluk halinin yeterli kanıt olmadan sürdürülmüş olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, "Bu tutukluluğun onu susturma ve diğer insan hakları aktivistlerine gözdağı verme amaçlı olarak devam ettirildiğine hükmetmişti" denildi. 

"İNSAN HAKLARINA SAYGI TAAHHÜDÜNE AYKIRI"

Geçtiğimiz Cuma günü İstanbul'da görülen ve Kavala'nın 15 Temmuz dosyasından ilk kez yargılandığı dava hatırlatılarak, "AİHM kararına rağmen alınan bu son mahkeme kararı Türkiye'nin hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı taahhüdüne aykırıdır" ifadeleri kullanıldı.

"HAK İHLALİ DEVAM EDİYOR"

Türk yetkililerin Kavala'nın tutukluluk halinin başka amaçlarla devam ettiğine ilişkin güçlü şüpheleri ortadan kaldıracak adımlar atmadığının altının çizildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bağlayıcı olan 10 Aralık 2019 AİHM kararı ışığında yeni bir soruşturma başlatılmamış olması da hak ihlalinin devam ettiği anlamına gelmektedir.

"KAVALA'YI ACİLEN SERBEST BIRAKIN"

Bu nedenle Türk yargısına Strazburg Avrupa Konseyi'nin önerileri doğrultusunda AİHM kararlarını uygulama ve Kavala'yı acilen serbest bırakma çağrısı yapıyoruz. AB ile müzakere eden bir aday ve Avrupa Konseyi'nin üyesi bir ülke olarak Türkiye acilen temel hak ve hürriyetler konusunda somut adımlar atmalı ve sürekli bir ilerleme sağlamaya başlamalıdır ki bunlar aynı zamanda AB-Türkiye ilişkilerinin de köşe taşlarını oluşturmaktadır."EURONEWS

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.