Abdulrezzak Çil
Aile eğitim toplantısı
Yeni bir eğitim öğretim yılının başladığı şu günlerde ailelerin yaz tatilinin rahat ortamından çıkıp verimli eğitim sürecine odaklanmaları önem kazanıyor. Bu nedenle ailelerin eğitim öğretim sürecinin başlangıcında bazı çalışmalar yapması tüm aile bireylerinin eğitime odaklanması için önemlidir. Dönem başında veya ihtiyaç hissedilen belirli zamanlarda aile bireylerinin “Aile Eğitim Toplantısı” yapmalarını tavsiye ediyorum. Bu toplantılar eğitim sürecinde aktif olarak bulunan bireyler ve aile içi sağlıklı ilişkilerin yürütülmesi için oldukça değerlidir.
Peki bu toplantılarda neler konuşulmalı, hangi kararlar alınmalı ve uygulanmalıdır?
Toplantı içerikleri ailede bulunan öğrencilerin okulları ve sınıf seviyelerine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Öğrencinin bedensel, akademik ve kişilik gelişimlerini takip etmek ebeveynlerin temel hedefleri arasında olmalıdır. Üç yönlü gelişimi sağlayabilmek için toplantılarda konuşulan konuların ve alınan kararların yazılı hale getirilmesi ve takibinin yapılması önemlidir.
Akademik gelişim için takip edilmesi ve kazanılması gereken davranışlar nelerdir?
- Ders çalışma alışkanlığının kazandırılması: Öncelikli olarak derslerin önemi öğrenciye kavratılmalıdır. Düzenli ders çalışmanın faydası anlatılmalı ve akademik başarının bireye katkıları somut örneklerle gösterilmelidir. Aileden veya yakın çevreden doğru rol modellerle temas sağlanmalıdır. Çalışmış ve başarı elde etmiş kişiler ile iletişim kurmaları için vasat oluşturulmalıdır.
- Kitap okuma alışkanlığının kazandırılması: Evde ailenin sahip olduğu bir kütüphanenin olması çok önemlidir. Fiziksel olarak kitap ile temas kolaylaştırıldığı gibi bir yandan da dijital kitaplara ulaşım yolları öğretilebilir. Okul veya çevre kütüphanelerden istifade etme yollarını keşfetmesi istenebilir. Çocuklarda kitap okuma alışkanlığının kazandırılması için aile kitap okuma saati uygulaması planlanabilir.
- Öğrenme heyecanının oluşturulması: Eğitim sürecinin en önemli hedefi aslında bu heyecanı oluşturmaktır. Öğrenmeye duyulan heyecan yakalandığı durumlarda akademik başarıyı yakalamak ve sürekli hale getirmek daha mümkün olmaktadır. Uzun bir yaz tatili sonrasında eğitim faaliyetlerinden uzak kalmış bireyleri heyecanlandırmak biraz zor olabilir. Bu yüzden yaz dönemleri yüksek yoğunlukta fiziksel aktivite ve düşük yoğunlukta zihinsel aktivite ile beslenirse öğrenmede sürdürülebilirlik sağlanır. Tüm gelişim faaliyetlerinde asıl sürükleyici güç ailedir. Aile tüm çalışmalarında eğitim kurumunun paydaşlarıyla iş birliği içerisinde olmalıdır. Her çocuğa özel bir yol haritası hazırlanmalıdır. Bu planlama değişik dönemlerde güncellenerek meslek hayatına atılana kadar zinde tutulmalıdır. Öğrenme heyecanı dönemlere göre farklılık gösterecektir.
Kişisel gelişimleri için takip edilmesi ve kazanılması gereken davranışlar nelerdir?
Kişilik gelişimin takip edilmesi için tüm aile bireylerinin kişilik özellikleri bilinmelidir. Bunu tespit etmek için çeşitli araçlar kullanılabilir. Kişilik analizi için uygulanan testler bu araçlardan sadece biridir. Enneagram kişilik analizi ile bireylerin kişilik özellikleri çıkarılarak tüm ailenin ilişki dinamikleri tespit edilebilir. Aile bireylerinin birbirlerini yakından tanıması bireylerin diğer bireylerden olan beklentilerinin çerçevesinin daha net çizilmesine katkı sağlayacaktır. İş yapma tarzları, ders çalışma şekilleri, kriz anındaki tepkileri, stres ile başa çıkma yöntemleri konusunda bilgi sahibi olunduğunda o öğrenci ile daha sağlıklı bir iletişim kurulabilir.
Aile bireylerinin bedensel gelişimleri için de bir planlama olmalıdır. Çocuğun sağlıklı bir beden ve zihin yapısına sahip olması için beslenme gibi tüm süreçler yakından takip edilmelidir. Özel durumlar veya paylaşılması gereken bilgiler mutlaka eğitimcileri ile paylaşılmalıdır. Tüm aile bireylerini ilgilendiren bir spor programı veya kişiye özel bir spor programının olması bu sürecin önemli bir parçasıdır. Spor gibi sanatsal ve kültürel faaliyetlerin içerisinde yer almak ailenin imkanları doğrultusunda değerlendirilmelidir.
Kısaca her eğitim ve öğretim döneminin başı sanatsal, sportif, kültürel, akademik ve kişilik gelişimini içeren bir planlamanın yapılması için fırsat olarak değerlendirilmelidir. Kurumsal iş birliğine açık olarak eğitim kurumlarının rehberlik servisi ile koordineli olmak ayrıca değerlendirilmesi gereken bir fırsat olacaktır. Tüm ailelerin güzel bir eğitim öğretim dönemi geçirmelerini dilerim.
Akademik takvim oluşturulurken önemli tarihleri dikkate almanız için sizlerle paylaşıyorum.
- 9 Eylül 2024 Pazartesi Birinci dönemin başlangıcı, 17 Ocak 2025 Cuma Birinci dönemin sona ermesi.
- Birinci dönem ara tatili 11-15 Kasım 2024
- Yarıyıl tatili 20 Ocak 2025 Pazartesi başlayacak ve 31 Ocak 2025 Cuma günü sona erecek.
- 3 Şubat 2025 Pazartesi İkinci dönemin başlangıcı, 20 Haziran 2025 Cuma İkinci dönemin sona ermesi.
- İkinci dönem ara tatili ise 31 Mart-4 Nisan 2025
- Liselere Giriş Sınavı (LGS), 2 Haziran 2025 tarihinde yapılacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.