Akşener meydana iniyor: İYİ Parti lideri erken seçim ateşini bugün Denizli’de yakacak!

Akşener meydana iniyor: İYİ Parti lideri erken seçim ateşini bugün Denizli’de yakacak!
Akşener meydana iniyor: İYİ Parti lideri erken seçim ateşini bugün Denizli’de yakacak!

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bugün Denizli'de yapacağı mitingle erken seçim için ilk ateşi yakacak.

Akşener, daha önce yaptığı esnaf ziyaretlerini farklı bir boyuta taşıyarak Denizli'de halkın tamamıyla buluşmaya hazırlanıyor. Denizli 29 Ekim Meydanı'nda gerçekleşecek mitingin, saat 14:00'te başlayacağı duyuruldu.

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI YAPTILAR

17 Kasım'da dolar kurundaki ani değişim sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bu görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada ittifak ortağı ile birlikte "erken seçim" çağrısı yapmıştı. 

Kılıçdaroğlu'nun seçim çağrısına katıldığını ifade eden Akşener o konuşmasında şunları söylemişti:

"Sayın genel başkanımızın acil seçim çağrısına katılıyorum. Seçimden başka bir çare yok. Geçen sene Kurban Bayramı’ydı sanırım, dış politikada ağır krizde karşı karşıya kaldığımız dönemde memleket masasını topla demiştim.

Görüşlerimizi alın, devlet olarak ortak tutum alalım demiştim. Aslında bugün de bu çağrıyı yapmam lazım ama o günden ağzım yandığı için, inanılmaz hakarete uğradığım için ama yapıyorum. 

Artık yolun sonu görünmüştür. Daha fazla yıkım, yoksulluk olmasın. Gıda bulamamaya doğru giden, öte yandan eğitime erişememe konusunda ağır bir problemle karşı karşıyayız. 1 yıl sonra hepimizin göreceği konu bu. Seçim hür ve bağımsız bir biçimde, tarafsız bir biçimde yapılmalı. Milletimiz kimi tercih ediyorsa ona saygı duymanın yolunu açmalıyız."

ERKEN SEÇİM KARARI NASIL ALINABİLİR?

Yeni sisteme göre erken seçime gitmek için Cumhurbaşkanının kararı veya Meclis’in beşte üç çoğunluğu gerekiyor. TBMM’de erken seçim kararı almak için en az 360 milletvekilinin desteği gerekiyor. Meclis’in mevcut aritmetiği hiçbir partiye bu imkânı vermiyor. Ayrıca iktidar bloğunu oluşturan Cumhur ittifakının ortakları AKP ve MHP’nin milletvekili sayısı da bu rakama ulaşmıyor.

AKP’nin 287, MHP’nin ise 48 milletvekili bulunuyor. İki partinin toplam vekil sayısı 335’da kalıyor. Meclis’te CHP’nin 135, İYİ Parti’nin 36, HDP’nin 56, Türkiye İşçi Partisi’nin 4, Memleket Partisi 3, Demokrat Partisi ve Zafer Partisi’nin 2’şer, BBP, DEVA Partisi, Demokratik Bölgeler Partisi, Saadet Partisi ve Yenilik Partisi’nin bir milletvekili bulunuyor. 5 Bağımsız milletvekili bulunuyor. Meclis’te şu anda toplam 583 milletvekili bulunuyor. 

Meclisin erken seçim kararı alabilmesi için AKP-MHP iktidarının bu partilerden destek bulması şart. Bu şartlarda erken seçim kararı alabilecek tek makam Cumhurbaşkanlığı makamı görünüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.