AP Türkiye Raportörü Amor: 'Gergerlioğlu'nun dokunulmazlığının kaldırılması kararını kesin olarak kınıyoruz'

AP Türkiye Raportörü Amor: 'Gergerlioğlu'nun dokunulmazlığının kaldırılması kararını kesin olarak kınıyoruz'
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun dokunulmazlığının kaldırılarak milletvekilliğinin düşürülmesine Avrupa Birliği'nden ilk tepki geldi. Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor, kararın kesin olarak kınandığını belirterek Türk yetkililerin kendi Anayasa değerlerine uyma çağrısında bulundu.

Amor, açıklamasında, kararı kesin olarak kınadıklarını belirterek, 'Gergerlioğlu'nun sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda insan haklarını ağır şekilde ihlal edildiğini göstermesi ve ardından muhtemel tutuklanması, Türkiye'nin parlamenter demokrasisine olan güveni bir kere daha zedeledi' denildi. Gergerlioğlu'nun durumunun ülkedeki ifade özgürlüğüne yönelik bir diğer korkunç durumun örneği olarak gösterilirken, terör karşıtı önlemlerin eleştirel sesleri susturma ve muhalefeti özellikle de HDP'yi bastırma aracı olarak kullanıldığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından iki hafta önce açıklanan ve insan onurunun, insan haklarının ve hukukun üstünlüğünün merkeze alınacağı taahhüt edilen İnsan Hakları Eylem Planı'na da değinilen açıklamada, "Eylemler kelimelerden daha yüksek sesle konuşur. Ve bu durumda, eylemlerin sesi herhangi bir hukuki reform ve AB'nin tüm iyi niyetli konuşmalarına karşılık fazla sesi çıkıyor" denildi.

Ayrıca açıklamada, Türk yetkililere Türk Anayasasıyla uyumlu biçimde iddia edilen değerleri koruma, Avrupa standartlarına uyma taahhütlerini yerine getirme ve Türkiye'nin tarafı olduğu uluslararası anlaşmalarına uyma çağrısında bulunuldu.

Aynı zamanda Gergerlioğlu ve ailesiyle dayanışma içinde olunduğu ve sivil toplum ve Türkiye'deki tüm vatandaşların sivil demokratik özlemlerini desteklemeye devam edileceği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.