Asgari ücret zammında son viraj! Patronlardan “dolar” tepkisi..

Asgari ücret zammında son viraj! Patronlardan “dolar” tepkisi..
Asgari ücret temmuz zammı için belirlenen rakamın açıklanması beklenirken, sermaye sahiplerinden zam oranı tespitine dair çeşitli tepkiler yükseliyor.

Fatma Müge Yücetürk - Asgari ücret zammında yapılacak ara artış miktarının önümüzdeki günlerde duyurulması bekleniyor. Milyonlarca çalışanla birlikte işverenlerin gözü de açıklanacak zam oranına çevrilmiş durumda. Dolar üzerinden konuşulan asgari ücret zammına ilişkin rakamlar ise patronları rahatsız ediyor.

“Doğru bulmuyoruz”

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, asgari ücret zammında yabancı para cinsi üzerinden yapılan yorumlara ilişkin değerlerlendirmelerde bulundu. Asgari ücret zammının yabancı para cinsi üzerinden belirlenmesi tartışmalarının TL’ye olan güveni olumsuz yönde etkileyeceğini kaydeden Ahmet Öksüz, “Çalışanlarımızı, beşeri sermayemizi korumak önceliklerimiz arasında her zaman ilk sırada yer alıyor. Ancak döviz bazlı asgari ücret yaklaşımını da doğru bulmuyoruz.” dedi.

“Hem çalışanlar hem işverenler mutlu olmalı”

Açıklamalarını sürdüren Öksüz, “Çalışanlarımızı, beşeri sermayemizi korumak önceliklerimiz arasında her zaman ilk sırada yer alıyor. Emeklerinin karşılığını almaları, geçim standartlarını yükseltmeleri bizler için çok önemli. Ancak döviz bazlı asgari ücret yaklaşımını da doğru bulmuyoruz. Nihayetinde bu kararın hem çalışanları hem de işverenleri mutlu edecek şekilde alınması büyük önem taşıyor.” dedi.

“Ücret artışı TL bazında yapılmalı”

Tekstil sektörü olarak hazır giyim sektörü de dahil olmak üzere 1,2 milyon kişiye doğrudan istihdam sağladıklarının altını çizen Ahmet Öksüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “İmalat sanayiinin en fazla istihdam sağlayan sektörleriyiz. Tekstil sektörümüzün üretim maliyetlerini en çok etkileyen hususların başında ise asgari ücret artışı geliyor. Çalışanın işveren maliyeti şu an için Asya, Kuzey Afrika, Türk Cumhuriyetleri gibi rekabet ettiğimiz ülkelerin çok üzerinde kalıyor. Maalesef, bu etkenleri küresel müşterilerimize de yansıtamıyoruz. Çünkü küresel ölçekte bir talep daralması söz konusu. Atılacak tüm adımlarda tüm kesimlerin dinlenerek, planlama dahilinde ilerlenmesinin çok daha yararlı olacağına inanıyoruz. Bu çerçevede asgari ücret artışının elbette ki TL bazında ve enflasyon verileri doğrultusunda güncellenmesini bekliyoruz.”

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.