Asker arada kaldı

Asker arada kaldı
Terör ve hırsızlık tehdidiyle kritik bölgelerdeki boru hatlarını koruyan askere masraflarını ödemeyen BOTAŞ, hesapları denetlenen Jandarma Genel Komutanlığı’nı zora soktu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan protokole göre, hassas bölgelerdeki BOTAŞ’a ait boru hatlarının güvenliği, Jandarma Genel Komutanlığı’nca sağlanacak, BOTAŞ da kritik enerji güvenliğini sağlamakta görevli askerin talep ettiği ihtiyaçları tedarik edecekti. Ancak denetime uğrayan Jandarma Genel Komutanlığı’nda incelemeler yapan Sayıştay Başkanlığı, BOTAŞ’ın taahhüdünü yerine getirmediğini tesbit etti. BOTAŞ, “Mahsuplaşalım” önerisini masaya koysa da bütçe farklılığı buna izin vermedi.

BOTAŞ'tan tahsil edilsin
Sayıştay denetçisi, İçişleri Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan protokolde tarafların, anlaşmaya sadık kalmaması nedeniyle Jandarma Genel Komutanlığı hesaplarında 7 milyon 353 bin 666 TL farklılık olduğunu bunun da güvenilir bir hesap yöntemi izlenmediğinden kaynaklandığını raporuna ekledi. Denetçi, içinde askeri araç yakıtı ve araç bakım gideri olmak üzere, geçmiş yıllardan beri biriken gider alacağının acilen BOTAŞ’tan tahsil edilmesini istedi.

Alacakları tahsil edemedik
Protokol kapsamında görevlerini yerine getirdiklerinden bahseden askeri yetkililer ise savunmalarında, defaeten yazı yazdıklarını ancak bir çözüme kavuşamadıklarını, BOTAŞ’ın genel bütçeli bir kuruluş olmamasından dolayı mahsuplaşmanın gerçekleşemediğini, iki bakanlık arasındaki görüşmelerin devam ettiğini, bu yüzden de alacaklarını tahsil edemediklerini belirtti. Geçmiş yıllardaki denetlemelerde de aynı eksikliğin görüldüğünün altını çizen Sayıştay Başkanlığı, raporunda, aradaki uyuşmazlıktan dolayı Jandarma Genel Komutanlık hesaplarında alacaklı bölümünde yer alması gereken hesapların bu nedenle kayıtlara yansıtılmadığını, dolayısıyla güvenli verilerin yer almadığı sonucuna vardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.