Bakan Çavuşoğlu'na teslim edilen 412 kaçak eser daha Macaristan'dan Türkiye'ye getirildi

Bakan Çavuşoğlu'na teslim edilen 412 kaçak eser daha Macaristan'dan Türkiye'ye getirildi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun geçtiğimiz günlerde Macaristan'a yaptığı ziyareti esnasında iade edilen Roma Dönemi'ne ait 412 eser daha Türkiye'ye getirildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun hafta içi Macaristan'a yaptığı ziyaret esnasında törenle teslim edilen Anadolu kökenli Roma Dönemi'ne ait 412 eser daha Türkiye'ye getirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın eser kaçakçılığıyla mücadele kapsamında Macaristan'da olduğu tespit edilen eserler, Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matiz'in de Bakanlığa verdiği destekle 2015 yılında Macaristan gümrüğünde yakalandı. 

Macaristan kolluk birimlerinin yaklaşık 6 yıl önce bir Türk vatandaşının aracında yaptığı aramada tespit ettiği eserler, Macaristan Interpol'ü tarafından İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol-Europol Daire Başkanlığına bildirildi. Interpol, Türkiye’nin eserleri Kültür ve Turizm Bakanlığına bildirmesi üzerine de iade süreci başlatıldığı belirtilen eserlerin Anadolu kökenli oldukları, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü ile Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı tarafından hazırlanan uzman raporlarıyla belirlendi. 

Törenle Bakan Çavuşoğlu'na teslim edildi

Roma dönemine ait mermer heykel başı, mermer figürin, metal, ahşap ve taş buluntular ile birlikte sikkelerden oluşan eserler, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun resmi ziyaret kapsamında gittiği Macaristan'da törenle teslim edildi. Eserler, Bakan Çavuşoğlu’nun uçağı ile dün akşam Türkiye'ye ulaştı.

Ankara Esenboğa Havalimanında, Kültür ve Turizm Bakanlığı ekiplerine teslim edilen eserler, Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenecek.

Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Twitter hesabından "Anadolu'nun tarihî miraslarını Dışişleri Bakanlığımızdan  teslim aldık ve sergileme çalışmalarına başladık. Bu toprakların eserlerini birer birer ülkemize kavuşturmamıza destek olan Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'na ve tüm emniyet teşkilatımıza teşekkür ediyoruz" denildi. 

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.