Biden'in sözleri için kim ne dedi?

Biden'in sözleri için kim ne dedi?
ABD Başkanı Joe Biden'ın 24 Nisan 1915 olayları için "soykırım" ifadesini kullanması büyük bir tartışma çıkardı. Biden'a HDP haricindeki bütün siyasi partiler tepki gösterdi. HDP'nin sözde soykırımla ilgili yaptığı açıklamaya ise tepkiler sınırlı kaldı. Cumhur İttifakı HDP'ye çok sert tepki gösterirken CHP ve İYİ Parti yapılan açıklamayı görmezlikten geldi. Sözde Ermeni soykırımı üzerinden çok eleştirilen CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise hem Biden hem de HDP'nin açıklamalarına karşı sessiz kalmayı ter

ABD Başkanı Joe Biden'ın 24 Nisan'da 1915 olaylarının yıldönümüyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada yaşananları "soykırım" olarak tanımlaması büyük tepkilere neden oldu. Biden'ın açıklaması HDP dışındaki Türkiye siyasetini de bir araya getirirken, AK Parti, CHP ve MHP kanadından çok yüksek sesli itirazlar geldi. Fakat ABD'ye yapılan itirazların tamamı HDP'nin "Ermeni soykırımı utancıyla yüzleşin" başlığı ile yayınladığı açıklamaya yapılmadı. Öyleki CHP kanadından hiç kimse HDP'nin bu açıklamasını eleştirmeye gerek duymadı. İYİ Parti'den ise sadece bir iki isim eleştirmekle yetindi.


Kaftancıoğlu sessiz kaldı

Biden'in çok tarışılan açıklamasının ardından İstanbul siyasetinin nabzını tutmaya çalıştık. Bu açıklamaya hangi siyasetçinin ne dediğini okuyucularımız için derledik. Biden'in açıklamasına ilk tepki AK Parti İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan geldi. Kabaktepe, "Tarih bilmezlerin aldığı kararlar, kendileri için utanç kaynağından başka bir şey değildir. Dünyanın bütün tarihçileri bir araya gelsin, arşivler açılsın; bakalım kim soykırım yapmış. Bugün itibariyle; Dünya 5'ten, lobiler de ABD'den büyüktür" derken İBB Başkanı İmamoğlu, "ABD yönetiminin 1915 olayları ile ilgili ifadelerini şiddetle kınıyorum. Bu büyük bir yanlıştır. Türkiye Cumhuriyeti’ni töhmet altında bırakmaya yönelik bu ve benzeri kararlar tarafımızca yok hükmündedir" açıklamasını yaptı. CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun ise herhangi bir açıklama yapmaması dikkat çekti.


Bu yalanı kabul etmiyoruz

İYİ Parti İl Başkanı Buğra Kavuncu da Biden'e sert tepki gösterenler arasında yer aldı. "Toplumlar arasında, geçmişte yaşanan bazı olaylar, devletler arasında siyasi bir baskı ve yaptırım aracı olarak kullanılıyor" diyen Kavuncu, "Ermeni "Soykırımı" yalanını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Lobilerin faaliyetleriyle alınan bu kararın bizim nezdimizde hiçbir geçerliliği yok. "Monşer" diye tecrübeli diplomatlarımızı dışlayan ve yurt dışındaki lobi faaliyetlerinde tamamen başarısız olan ilgili kurumlarımızı da göz önünde bulunduruyoruz. Bütün bunlar olurken, Türkiye'de yaşayan Ermeni vatandaşlarımızla birlikteliğimizi ve dayanışmamızı da unutmamalıyız" ifadelerini kullandı. MHP İl Başkanı Birol Gür ise Biden'e tepkisini Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin açıklamaları üzerinden gösterirken, HDP'nin açıklaması için "Bizim sayemizde o koltuklarda oturuyorsunuz sözüne sesini çıkartamayanların bu kahpeliğe ses çıkarmalarını beklemek saflık olur. Bugün dostları da aynı minvalde açıklama yapmış. Unutmayın, Türk Milleti sizi, orta oyuncu ittifak ortaklarınızı ve dostlarınızı sandığa gömmesini bilir" tepkisini gösterdi.


Kınıyor ve reddediyoruz

ABD Başkanı Joe Biden'in açıklamasına en sert tepkilerden birini Gelecek Partisi İstanbul İl Başkanı İsa Mesih Şahin gösterdi. "ABD Başkanı Biden'ın tarihi gerçeklikten uzak açıklamasını şiddetle kınıyor ve reddediyoruz" diyen Şahin, "Bizim tarihi arşivlerimizde görülecek tek şey; adalet, doğruluk ve iyilik üzerine inşa edilmiş büyük bir medeniyettir. ABD’ye kendi tarihine bakmasını tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı. HDP'ni sözde soykırım açıklamalarına da değinen Şahin, "Sözde soykırım gibi zehirli sözlerle doğruluk ve iyilik medeniyetine ev sahipliği yapmış bu güzel coğrafyayı kirletemezsiniz. HDP, Türkiye partisi olamadığı sürece bu topraklardan yok olup gitmeye mahkum olacak" eleştirisinde bulundu. SP İstanbul İl Başkanı Ömer Faruk Yazıcı'nın ise tartışılan açıklama hakkında harhangi bir yorumda bulunmadığı görüldü.


BİR KISMI GÖRDÜ BİR KISMI GÖRMEDİ

ABD Başkanı Joe Biden'ın açıklamalarına İstanbul'un ilçe belediye başkanlarından birçoğu da tepki gösterdi. Büyükçekmece Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Hasan Akgün, "Hukuksal ve tarihi dayanağı olmayan bir “söz” üzerindeki ısrara boyun eğip; Ermeni ve Türk kavgası yaratmaya çalışanlara duyurulur. Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin özgür ve eşit vatandaşları olarak bir aradayız ve hep böyle olacağız" derken Çatalca Belediye Başkanı AK Partili Mesut Üner, "Dünya üzerinde "soykırım" ifadesini diline dolayacak en son ülkeler ABD ve Ermenistan'dır. ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 ile ilgili “soykırım” ifadesini kullanmasını kınıyorum" diye paylaşımda bulundu.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi ise "Gerçek tarih, emperyalizmin yalan siyasetine terk edilemeyecek kadar önemlidir. Sözde Ermeni Soykırımı emperyalist ülkelerin en büyük yalanıdır" diyerek tepkisini ortaya koydu.


Katliamlarınızı örtemezsiniz

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu da Biden'ın açıklamalarına tepki gösterenler arasında yer aldı. Kartoğlu, "Yüzyıllık yalan üzerinden siyaset yapmaya kalkan zihniyet önce arşivlerini açma cesareti göstermeli. Anadolu'da, Hocalı'da ve dünyanın dört bir yanında katlettiği Türklerin hesabını vermeli. Katliamlarınızı yalanlarla örtemeyeceksiniz" dedi. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise "Biden öncelikle kendi tarihine bakmalıdır! 1915 olayları için soykırım ifadesini kullanan kendini bilmezler, Kızılderili kemikleri üzerine devlet kuranlardır ve ciddiye alınmamalıdır" paylaşımında bulundu.

Hüsrana uğrayacaklar

Esenler Belediye Başkanı ve İBB AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu da Biden'e sert tepki gösterdi. Göksu, "Türkiye uzun zamandır kimin ne dediğine değil, kendi söylem ve icraatlarına bakıyor. Bu bağlamda; tarihi gerçekler, ABD Başkanının siyasi söylemleriyle değişmez. Bu toprakların birliğine nifak tohumlarını ekmeye çalışanlar dün olduğu gibi bugün de hüsrana uğrayacak" dedi. Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken de "Sözde soykırım yalanıyla gündemi işgal edenler bu listeye iyi baksın! Ermeni terörü kurbanı şehit diplomatlarımızı rahmetle anıyorum. Bazılarının uydurmalarına karşı her daim gerçeklerin yanında ve buradayız" açıklamasını yaptı. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ise "Tarihi, sözcükler ve ünvanların değiştirmeye gücü yetmez. Anadolu soyağacımızın bir dalı olan Ermeni kardeşlerimizle el ele gönül gönüle yaşamaya devam ediyoruz. Adlarımız farklı soyadımız Türkiye" diyerek kardeşlik vurgusu yaptı.


HERKES SUSTU ONLAR KONUŞTU

HDP'nin sözde soykırım açıklamalarına AK Parti ve MHP kanadından çok sert tepkiler geldi. Cumhur İttifakı üyeleri, CHP ve İYİ Parti'ye çağrıda bulunarak Millet İttifakı'nın seçim ortağı HDP'ye tepki göstermeye davet etti. Fakat CHP lideri Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Lideri Meral Akşener'den HDP'nin bu açıklamasına herhangi bir tepki gösterilmedi. Kısa bir zaman önce CHP'den istifa ederek Muharrem İnce'nin Memleket Hareketi'ne katılan Milletvekili Mehmet Ali Çelebi'den ise çok sert bir tepki geldi. "Yıllardır vatandaşlarımızı katleden, soykırım yapan PKK’ya terör örgütü demeyeceksin, bebek katiline sayın diyeceksin şimdi yüzleşmeden bahsedeceksin" diyerek HDP'ye yerden yere vuran Çelebi, "Ağaç dikenler, tiyatro izleyenler bir sözünüz yok mu? Dostlar sofrası mı Kurtlar sofrası mı? Takdir milletimizindir" diyerek de Ekrem İmamoğlu'na göndermede bulundu. İYİ Parti Milletvekili Aytun Çıray ise "HDP bu açıklaması ile safını netleştirmiştir. Yazıklar olsun! Soykırımcılar sizin beyinlerinizde saklanıyor. Bir zamanlar "Ermeni açılımı" yapanlar. Devletin hassas taşları ile oynaya oynaya binanın temelini sarsarken. Siz de arkadan vurmaya hazır beklemişsiniz" ifadelerini kullandı.

BÜTÜN ORGANLARI BİLDİĞİNİZ GİBİ

HDP'nin sözde Ermeni soykırımı ile ilgili yayınladığı açıklama ise büyük tepki topladı. Bildiride, "Türkiye Ermeni Soykırımı ile 106 yıldır yüzleşmedi. Yüzleşilmeyen suç tekrarladı, yüzleşilmeyen suç, bugünlere taşındı. Büyük suç cezasız kaldı, ayrımcılık ve nefret suçları sıradanlaştı" ifadeleri kullanıldı. HDP İstanbul İl Başkanlığı ise Genel Merkez'e paralel olarak, "İnkâr yalnız yaraları daha da derinleştirmedi; resmi yalanıyla alınacak yol da kalmadı. 106’ncı yılında mağdurları saygıyla anıyor; hakikat, adalet ve sağlıklı bir toplum için yineliyoruz: Soykırım tanınmalı, özür dilenmeli ve tazmin edilmelidir" açıklamasında bulundu.


EKREM HACIHASANOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.