Birleşik Kamu-İş TÜİK'in enflasyonunu gerçekçi bulmadı: 'Hükümet kamu emekçilerinin haklarını gasp ediyor'

Birleşik Kamu-İş TÜİK'in enflasyonunu gerçekçi bulmadı: 'Hükümet kamu emekçilerinin haklarını gasp ediyor'
TÜİK'in enflasyon verilerine Birleşik Kamu-İş'ten yanıt geldi. Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Özgür Aras TÜİK'in verilerini gerçekçi bulmayarak "İktidar, memura hak ettiği zammı yapmamak için TÜİK rakamlarına sarılmıştır" dedi.

TÜİK, Aralık 2023 dönemine ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre; tüketici enflasyonuna işaret eden tüketici fiyat endeksi (TÜFE), aralıkta yıllık yüzde 64,77, aylık yüzde 2,93 arttı. 12 aylık ortalamaya göre ise yüzde 53,86 arttı. TÜFE'nin geçen ay yıllık yüzde 61,98, aylık yüzde 3,28 arttığı açıklanmıştı.

Birleşik Kamu-İş'ten TÜİK'in açıkladığı rakamlara tepki geldi. Açıklamada "Ülkedeki ağır ekonomik kriz koşullarına rağmen TÜİK enflasyonu gerçekte olduğundan daha düşük göstermeye devam etmektedir." denildi.

Oda TV'nin haberine göre Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Özgür Aras yazılı açıklama yaptı. TÜİK'in verilerini gerçekçi bulmadığını dile getiren Aras, gerçekte üç haneli oranlarda seyreden enflasyonun memurları, ücretli çalışanları, emeklileri, yoksulları ezip geçmekte olduğunu söyledi.

Konfederasyonun araştırmasını paylaşan Aras, son altı aylık enflasyonun yüzde 50.6 arttığını son bir yıllık dönemde ise yüzde 100.2 artış gösterdiğini kaydetti.

"Biz önceki yıllarda yaşadığımız kayıpların telafi edilemediği gibi iktidar memura hak ettiği zammı yapmamak için TÜİK rakamlarına sarılmıştır." diyen Aras açıklamasının devamında şunları söyledi:

Kamu çalışanlarına zam olarak sunulan, yüzde 37,55’lık enflasyon farkı zammı ve yüzde 15 oranındaki toplu sözleşme zammı da, yaraya merhem olmayacaktır. Ağustos 2023 yılında yapılan toplu sözleşme zammının yetersiz kalacağını belirtmiştik. Bir kez daha aynı tablo yaşanmış kamu çalışanları enflasyona ezdirilmiştir.

"Memura hak ettiği zammı yapmamak için TÜİK rakamlarına sarıldı"

Biz önceki yıllarda yaşadığımız kayıpların telafi edilemediği gibi iktidar memura hak ettiği zammı yapmamak için TÜİK rakamlarına sarılmıştır.

Ağustos ayındaki toplu sözleşme masasında maddi taleplerinin hiç birini kabul ettiremeyen sözde yetkili konfederasyon, iktidarın verdiği yüzde 15’lik zammı yüksek enflasyon kılıfına sararak kamu çalışanlarına ve emeklilerine yüzde 49.25 gibi yansıtacaktır. Masaya üç ayda bir zam ve üç ayda bir enflasyon farkı talebiyle oturup hiçbir talebini kabul ettiremeyen sözde yetkili konfederasyon 'övüneceği' yüzde 49,25’lik zammın sadece 15 puanlık kısmı toplu sözleşmeyle alındı. Geri kalan 31,55 puanlık kısım enflasyon farkından kaynaklanmaktadır.

"Hükümet, TÜİK aracılığıyla kamu emekçilerinin haklarını gasp ediyor"

Hükümet, TÜİK aracılığıyla kamu emekçilerinin haklarını gasp ettiği gibi, her ay daha da zorlaşan hayat şartlarında, enflasyon farklarını aylık olarak maaşlara yansıtmayarak kamu emekçilerini binlerce lira zarara uğratmaya devam etmektedir"

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.