Burcu Köksal'ın mülteci kararı DEVA Partisi'ni rahatsız etti: 'Görevi kötüye kullanma suçunu işledi'

Burcu Köksal'ın mülteci kararı DEVA Partisi'ni rahatsız etti: 'Görevi kötüye kullanma suçunu işledi'
DEVA Partili Yeneroğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal ve meclis üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu: 'Ayrımcılık ve nefret içeren bu karar kabul edilemez'

Afyonkarahisar Belediyesi'nin Türkiye vatandaşları için 400 TL olan nikah ücretini sığınmacılar için 10 bin TL’ye çıkarması DEVA Partisi'nin hoşuna gitmedi ve Yeneroğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal ve Meclis Üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

31 Mart yerel seçimlerden önce DEM Parti hakkında söylediği sözlerle gündem olan ve Afyonkarahisar Belediyesi'nin ilk kadın başkanı seçilen CHP'li Burcu Köksal'ın ilk icraatlarından biri iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı bulunmadan faaliyet gösteren sığınmacılara ait iş yerlerini kapatmak olmuştu.

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Köksal, bu kez de nikah ücretlerini sığınmacılar için 25 kat artırarak 10 bin TL’ye yükseltilmesi yönünde karar aldı.

Karar, DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu'nun tepkisini çekti ve bunun üzerine Burcu Köksal ve Meclis Üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Mustafa Yeneroğlu, yaptığı açıklamada; “Evlilik hizmet bedelini, sığınmacılara vatandaşlarımızdan 25 kat fazla olacak şekilde 10.000 TL olarak belirlenmesi gerek kanunlara ve Anayasa’ya gerekse de uluslararası hukuka aykırıdır. Evlenme ve aile kurma hakkı herkesin en temel hakkıdır. Burcu Köksal ve bu kararı alanlar, ayrımcılık ve nefret suçu ile görevi kötüye kullanma suçunu işlemiştir.” dedi.

Yeneroğlu’nun açıklaması şöyle:

“Afyon Belediye Meclisi’nin aldığı karar ve Belediye’nin uygulamaları neticesinde vatandaşlarımızdan 400 TL olarak talep edilen ‘Evlenme Hizmet Bedeli’nin şehirde yaşayan sığınmacılardan 10.000 TL olarak talep edilmesini kabul edemeyiz.”

“Dil, ırk, milliyet farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle kişilerin, kamuya arz edilmiş belli bir hizmetten yararlanmasının engellenmesinin Türk Ceza Kanunu’nun 122. maddesinde açıkça suç olarak düzenlendiğini belirten Yeneroğlu, “Burcu Köksal’ın bu karar ırk, milliyet, dil farkı gözeterek, Afyon şehrinde yaşayan sığınmacılardan evlenme hakkını kullanmasını zorlaştıracak veya engelleyecektir. Söz konusu evlenme ücretinin yüksek belirlenmesi, maddi durumu bu ücreti ödemeye yeterli olmayan sığınmacıları resmi nikah yapmaktan alıkoyacak olup, bu yönüyle de özellikle kadınların daha fazla mağdur olmasına neden olacaktır.”

‘Bu karara herkesten önce CHP’liler itiraz etmelidir’

“Ben savunmasız insanlara karşı ayrımcılık ve nefret suçu işleyen bu kişi hakkında suç duyurusunda bulunmayı insanlığın bir gereği olarak görüyorum. Tüm CHP’li yönetici ve vatandaşlarımızı da bu kötülük karşısında kararlı bir duruşa davet ediyorum.

Ülkemde yaygın anlayışın aksine, kime karşı yapılırsa yapılsın her türlü adaletsizliğe karşı çıkmamızın milletimizin en üst menfaati olduğuna inancım tamdır.”

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.