Bütün sağlıkçılara eşit iyileştirme şart

Bütün sağlıkçılara eşit iyileştirme şart
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, koronavirüsle mücadele kapsamında sağlık çalışanlarının ekonomik durumunda iyileştirme yapacaklarına ilişkin açıklamasını, SAHİM-SEN Genel Başkanı Özlem Tekin Akarken Damga'ya değerlendirdi. Söz konusu iyileştirmenin adil olmadığını anlatan Akarken, “Bu iyileştirmeden hastanedeki güvenlik personeli, hasta kabuldeki memur faydalanamıyor. Biz tüm sağlıkçılara eşit bir iyileştirme yapılmasından yanayız” dedi

Dünyayı ve Türkiye'yi etkisi altına alan koronavirüse karşı şüphesiz en yoğun mücadeleyi sağlık personeli veriyor. Doktorundan, hemşiresine, sağlık memuruna kadar bütün sağlık personellerinin verdiği bu mücadeleye yönelik Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da duyarsız kalmayacaklarını ve ekonomik durumlarında iyileştirme yapacaklarını açıklamıştı. Söz konusu bu açıklama sağlıkçıların kiminden destek görürken kiminden ise tepkiyle karşılandı. Konuya ilişkin Damga'ya değerlendirmelerde bulunan Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Tekin Akarken, söz konusu iyileştirmenin adil olmadığını belirtti. Koca'nın bahsettiği ekonomik iyileştirmenin döner sermaye üzerinden yapıldığını vurgulayan Akarken, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık personeline iyileştirme yapacaklarını söyledi. İyileştirme yapacağız derken daha önce döner sermayeden üç yüz dört yüz lira alan kişilere yüzde yüz ödeme yapacağız dedi. Ama döner sermaye adil bir sistem değil, güncel değil. Sağlık uygulama tebliğinde o değerlerin güncellenmesi lazım. Döner sermaye adil olmadığı için siz bu ödemeyi yapsanız bile biz alamayacağız. Bundan sadece doktor, hemşire vs pay alıyor. Bu paydan güvenlik personeli, hasta kabuldeki memur pay alamıyor” diye konuştu.

Askeri hastaneden gelene de yok
15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası kapatılan askeri hastanelerden, sivil hastanelere geçen subay ve astsubayların da söz konusu iyileştirmeden pay alamayacağını vurgulayan Akarken, “Ayrıca askeri hastanelerden sivile geçen subay ve astsubaylarda döner sermayeden pay almıyor. Eğer bir iyileştirme yapılacaksa herkese yapılsın. Yine doktor kayırılan bir sistem yaratıldı. Biz diyoruz ki eğer bir iyileştirme olacaksa sağlık çalışanı olan bütün personele yapılsın” dedi.

İtibar kaybı istemiyoruz
İtibar kaybı yaşamak istemediklerini de vurgulayan Akarken, “Sağlık memurundan veri hazırlama kontrol işletmeni hastabakıcı şöfor güvenlik görevlisi temizlik personeli bir bütünüz. Her birimizin bu sistemde yeri var. Bu pandemi de ön safda görev yapanlar risk altında olanlar zaten bellidir. Ama bizler bir ödül değil aksine itibar kaybı istemiyoruz. Adaletli ve hak kayıplarının olmadığı bir sistem istiyoruz. Gece gündüz çalışmaya hazırız.Bir düzenleme gerekiyorsa risk faktörleri gruplanır ve risk faktörüne her çalışanı kapsayacak şekilde olması en uygundur” ifadelerini kullandı.

Biz para istemiyoruz
Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Ali İhsan Okten de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın hekimlere 3 ay tavandan döner sermaye-ek ödeme vereceğine dair açıklamasını şu sözlerle eleştirdi; “Biz hekimler olarak bu şartlarda sizlerden herhangi bir para talebimiz yoktur. Bu ahlaki de değildir. Biz hekimler, sizlerden para istemiyoruz, sizlerden sağlıkta şiddet yasasının çıkarmanızı istiyoruz. Biz hekimler yıllardır Sağlıkta Dönüşüm Programı sonucu bizlere ve mesleğimize kaybettirdiğiniz itibarımızı, mesleğimizin etik değerlerini, onurunu istiyoruz. Biz hekimler işimizi aynı dürüstlük ve özveri ile yapıyorduk, bugün de yapıyoruz, yarın da yapacağız. Biz hekimler bunları alkış almak için yapmıyoruz. Biz bunları yüzyıllardır ettiğimiz yemine sadık kaldığımız için, sağlığın bir ekip işi olduğuna inandığımız için, mesleğimizin evrensel değerlerine inandığımız için, halkın sağlığını ve koruyucu sağlığı her şeyden öncelediğimiz için, özel değil kamusal sağlığına inandığımız için yapıyoruz.” ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.