Can Atalay'ın vekilliği düşürülüyor!

Can Atalay'ın vekilliği düşürülüyor!
Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında TBMM’de flaş bir gelişme yaşandı.

Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymaması üzerine tutukluluk hali devam eden TİP Hatay Milletvekili Can Atay hakkında Meclis’ten açıklama geldi.

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, TİP Milletvekili Can Atalay’ın durumuna ilişkin bilgilendirme yaptı. Usta, Can Atalay’ın vekilliğinin düşürüleceğini açıklarken, kararın önümüzdeki günlerde TBMM’de okunacağını belirtti.

Leyla Şahin Usta konuya dair açıklamasında; "Can Atalay kararı bugün veya bu hafta Meclis'te okunarak milletvekilliği düşecek" dedi. Usta sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu hafta için planımız var. Gündemle birlikte ele alacağımız başlıklardan birisi. Açıkçası hukuki tartışmanın biteceğini düşünmüyorum. Çünkü ondan sonraki süreçleri de var muhtemelen. Biz de Meclis olarak konuyu takip edeceğiz, Meclis’in üzerine düşen bir görev varsa yerine getirmeye çalışacağız.”

Can Atalay davasının geçmişi

Anayasa Mahkemesi’nin hakkında iki kez “hak ihlali” kararı verdiği Can Atalay’ın davası Yargıtay’dan geri dönmüş ve tutukluluk halinin devamına hükmedilmişti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Can Atalay hakkında “seçilme hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” yönlerinden verilen hak ihlali kararına uyulmaması nedeniyle yapılan iki başvuruda da ‘hak ihlali’ kararı vermişti. Yerel mahkemeye ulaşan kararlar Yargıtay’a geri gönderilmiş ve Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararının hukuki değeri olmadığına karar verilmişti.

Gezi Parkı davası kapsamında 2022 yılında tutuklanan Can Atalay 18 yıl hapis cezasına çarptırılmış, 14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerinde TİP’ten Hatay Milletvekili seçilerek TBMM’ye girmeye hak kazanmıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.