Cemal Küçükşahin'in ölümünde belge tartışması: Görünce içime sindiremedim!

Cemal Küçükşahin'in ölümünde belge tartışması: Görünce içime sindiremedim!
Gazeteci Şükrü Küçükşahin’in kardeşi Cemal Küçükşahin'in koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirmesinin ardından belge tartışması yaşandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarının ardından Gazeteci Küçükşahin, "Bir vatandaş olarak devletimin beni aldatma ihtimalini içime sindiremedim. Ancak vurgulamak isterim ki; amacım asla bilgi güvenilirliğini şüpheli hale getirmek değil" ifadelerini kullandı

Koronavirüse yakalandıktan 25 gün sonra, hastalığın yol açtığı ‘Sitokin Fırtınası’ nedeniyle yaşamını yitiren gazeteci Şükrü Küçükşahin’in kardeşi Cemal Küçükşahin’in ölüm raporuna ‘bulaşıcı olmayan hastalık’ yazıldı. Küçükşahin, duruma tepki göstererek, “Neden bu aldatmaca?” diye sordu. Twitter hesabından, koronavirüse yakalanan kardeşinin yaşamını yitirdiğini açıklayan Küçükşahin, ölüm belgesine “Bu kandırmaca değil mi, devlet bize karşı buna neden ihtiyaç duyar? Neden bu aldatmaca?” diye tepki gösterdi.


Neden bu aldatmaca?

"Acımızı derinden yaşadık, yaşıyoruz da... Ama devletin, acısını yaşayan bizlerle alay etmesini de hiç anlamıyoruz" diyen Küçükşahin, "Canımızı kaybettik, nasıl mı? COVİD testi pozitif çıktı. Filyasyon ekibi gereğini yaptı, evde kaldığı 4 günde. Sonra hastaneye kaldırmak zorunlu oldu, nefes sorunu başlayınca. Hastanede önce yoğun bakıma alındı, sonra entübe edildi. Bu süreçte oksijen sorunu yaşadı, CRP oranları ve diğerleri bozuldu. Sitokin fırtınası da vurdu geçti. Yani diğer tüm organlar zarar gördü; kalp durdu 10 dakika, örneğin. Uzatmayayım; daha önce hiçbir sağlık sorunu olmayan, bir organından şikâyeti bulunmayan canım kardeşim Cemal’imi, testi pozitif çıktıktan 25 gün sonra kaybettik. Peki ama devlet, bize verdiği ölüm raporunda, “Bulaşıcı olmayan hastalık oğal ölüm)” diyor! PCR testi pozitif çıkan bir hastanın yaşamı, nasıl oluyor da ‘bulaşıcı olmayan doğal ölüm’le sonuçlanıyor? Biri açıklar mı bunu? Neden böyle yazılıyor? Bu Coranavirüs enfeksiyonu değil de ne? Bu kandırmaca değil mi, devlet bize karşı buna neden ihtiyaç duyar? Merhum kardeşimin yakını olarak da bir vatandaş olarak soruyorum; neden bu aldatmaca?" tepkisini gösterdi.


Şükrü Küçükşahin
 


Kovid-19 olarak yer almıştır

Küçükşahin'in açıklamlarınına ardından gözler Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya çevrildi. Gece yarısı sosyal medyadan üzerinden ölüm raporlarını paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bir vakıf üniversitesi hastanesinde tedavi görürken ölüm raporunda tüm bilgilerin eksiksiz verilmediği bir vatandaşımızın kayıtlarımızda durumu olması gerektiği gibi Kovid-19 olarak yer almıştır. Buradan bilgilerin güvenilirliğini şüpheli hale getirmenin kimseye faydası yoktur” dedi. Bakan Koca, "Bugün bir hasta yakınının sosyal medyadan paylaştığı ölüm belgesi ile Kovid-19 tedavisi gören bir hastamızın ölüm belgesinde yazan bilgilerden yola çıkarak kişinin Kovid ölümünün saklandığı iddia edilmektedir. Ekte hasta yakınının ve bazı siyasilerin paylaştığı belgeyi ve kayıtlarımızdaki ölüm belgesini paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı.


Hekimin sorumluluğunda

"Müteveffa Cemal Küçükşahin bir vakıf üniversitesi hastanesinde Kovid-19 tedavisi görürken vefat etmiştir. Kişinin ölüm belgesini düzenleyen doktorumuz ölüm nedenine bulaşıcı olmayan hastalık bilgisi girerek ölüm belgesini onaylamıştır" bilgisini veren Koca, "Ölüm belgelerinin onaylanması ve ölüm nedeninin belirlenmesi takip eden hekimimizin sorumluluğundadır. Ancak ölüm belgeleri hekimlerimiz onayladıktan sonra 3 ayrı hekimden oluşan bir üst komisyon tarafından incelenerek kontrol edilmekte ve bir hata ya da eksik olduğu düşünüldüğünde hekim bilgilendirilerek raporunu incelemesi istenmektedir. Hastanın 30 Nisan 2021 tarihinde ölüm raporu hekim tarafından onaylanmış ve üst komisyon incelemesi sonrası 2 Mayıs 2021 tarihinde hekime rapor iade edilerek hastanın Kovid-19 pozitif olduğu ve bunun tanıda belirtilmesi gerektiği hatırlatılmıştır. Hekim de raporunu yeniden düzenleyerek aynı gün onaylamıştır. Raporun son hali ekte sunulmuştur. Bu hasta kayıtlarımızda ve tüm istatistiklerimizde covid ölüsü olarak kayıtlıdır" açıklamasında bulundu.


Kimseye bir faydası yok

Açıklamasının sonunda "İddia edildiği gibi hasta Kovid olduğu halde değilmiş gibi bir kayıt yoktur. Hasta yakınına teslim edilen belge defin işlemlerinin gecikmeden yapılması için nihai inceleme yapılmadan düzenlenmiş ve incelemeye açık olan belgedir" diyen Koca, "Hastanın ölüm belgesinde bulaşıcı olmayan hastalık yazılmış olmasının nedeni tedavisi 23 gün süren hastamızın bir süre sonra PCR test sonucunun negatif çıkmış olmasıdır. Hekim burada bulaşıcı bir durum kalmadığına hükmetmiştir ve nihai karar verici hekimin kendisidir. Özetle bir vakıf üniversitesi hastanesinde tedavi görürken ölüm raporunda tüm bilgilerin eksiksiz verilmediği bir vatandaşımızın devletimizin kayıtlarında durumu olması gerektiği gibi Kovid-19 olarak yer almıştır. Buradan bilgilerin güvenilirliğini şüpheli hale getirmenin kimseye faydası yoktur. Müteveffa Cemal Küçükşahin beye Allah’tan rahmet ve sevenlerine bu vesile ile tekrar başsağlığı diliyorum" mesajını paylaştı.


Koca'ya teşekkür etti

Kocanın açıklamasının ardından Şükrü Küçükşahin yeni bir açıklama yaptı. "Sayın Fahrettin Koca'nın açıklamaları için teşekkür ederim" diyen Şahin, "Acısını yaşayan bir mütevefa ağabeyi olarak, elimdeki belgeye göre hareket ettim. 29 Mayıs gecesinin 30 Mayıs’a devrildiği saatte aldığımız belgeye göre ölüm nedeni gayet açık. Bir vatandaş olarak devletimin beni aldatma ihtimalini içime sindiremedim. Paylaşımı, üç gün sonra, 2 Mayıs 15.30 civarı yaptım. Sayın Bakan’ın sözünü ettiğini rapordan haberimiz yok, düzeltmeyle ilgili bize bilgi verilmedi. Bu yeni raporun 2 Mayıs günü saat kaç itibariyle düzenlendiğini de anlamadım ve bilmiyorum; an itibariyle ilgilenmiyorum da. Acım derin; ne tartışma niyetim var ne de gücüm. Ancak vurgulamak isterim ki; mütevefa Cemal Küçükşahin’in ağabeyi olarak, amacım asla bilgi güvenilirliğini şüpheli hale getirmek değil. Sadece devletin, vatandaşını aldatma ihtimalini gündeme getirdim" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.