Çocuk dostu kameralar!

Çocuk dostu kameralar!
Çocuk istismarı ve çocuk kayıpları en çok tercih edilen parkların güvenliğini bir kez daha gündeme getirdi. Vatandaşlar parklarda güvenliğin daha da arttırılması gerektiğini dile getirirken biz de İstanbul'daki bazı belediyelerin bu konudaki çalışmalarını inceledik..

Son zamanlarda artarak yaşanan çocuk istismarı ve çocuk kayıpları ile ilgili 'Chance.org'da başlatılan kampanya şimdiden ses getirdi. Eda Karahanoğlu adında bir vatandaşın başlattığı imza kampanyasında 'Tüm çocuk parklarına güvenlik kamerası takılmasını talep ediyoruz!' isteği ses buldu. Anadolu Yakası'nda yaşanan durumu özetleyen Karahanoğlu kampanyasında, "Son zamanlarda en güvendiğimiz semtlerde dahi 'Caddebostan ve Göztepe Parklarında yaşanan çocuk kaçırma ve kaçırmaya teşebbüs vakaları üzerine artık farkındalık oluşturma ve aksiyon alma zamanı Çocuklarımızı korumak, onlara çocukluklarını yaşama hakkı vermek bizim görevimizdir. Bunun için dayanışma ve birlik içerisinde olmak zorundayız! Çocuk parklarına güvenlik kameraları konulsun ve düzenli olarak denetlensin istiyoruz. Kameralar bir denetim mekanizması oluşturacak ve çocuklara zarar vermek isteyen şahısları caydıracaktır" dedi.
Oyun alanları güvenli hale gelmeli
Anadolu Park ve Bahçeler Müdürlüğü ve Avrupa Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün muhatap alındığı imza kampanyası şu sözlerle sürüyor: "Kalabalık ve merkezi semtlerde dahi duymaya başladığımız çocuk kaçırma ve kaçırmaya teşebbüs vakaları son zamanlarda gitgide artmaktadır. Parkları direkt görüntüleyen güvenlik kameraları olmaması nedeniyle şahısların kimlikleri belirlenememekte ve bu şahıslar sokaklarda kontrolsüzce gezmektedir. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde her gün bu emsalde birçok vaka yaşanmaktadır. Çocuklarımızın kendini en mutlu ve güvende hissettiği oyun alanlarını, onlar için güvenli hale getirmek ebeveyn ve yetkililer olarak görevimizdir. Bir senede binlerce çocuğun kaçırıldığı ülkemizde çocuklarımıza yapılan bu saldırıların bir kısmını da olsa engellemek adına çocuk parklarının daha güvenli hale getirilmesi ve bu suçların caydırıcılığı için tüm çocuk parklarına güvenlik kameraları takılmasını ve kameraların 
düzenli olarak denetlenmesini talep ediyorum. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz  ederim."
Kameralar suçu azaltıyor
Çocukları ile birlikte parkta vakit geçiren vatandaşlar, kameralı önlemin caydırıcı olacağını dile getiriyor. MOBESE kameralarının olduğu yerde suç oranlarının az olduğunu söyleyen vatandaşlar, "Çocuklarımızı eskiden olduğu gibi parklara bırakamıyoruz. Belediyelerin parklara daha fazla kamera yerleştirmesinin güvenliğe büyük katkısı olacaktır. Çocuklarımızın güvenliği açısından hassasiyet ve ilgi istiyoruz" diyor.
İlçe belediyeleri ve kurumlar yaşanan bu olayların önüne geçebilmek için neler yapıyor? İşte birkaç ilçe belediyesinden örnek:

BAĞCILAR
Bağcılar'da 140 Parkta önlem! 

Bağcılar’da bulunan 140 parkın güvenliği Bağcılar Belediyesi personeli ve “Mobil Park Polis” ekibi tarafından ortaklaşa sağlanıyor. 24 saat 350 kamera ile korunan parklarda polis asayiş konularının çözümü, zabıta aksaklıkların giderilmesi, belediye ekipleri ise alanın korunması için çalışıyor. Nostalji bahçelerinin güvenliği ise buraları kullanan çocuklar ve ailelerince sağlanıyor. Bağcılar Belediyesi bünyesinde bulunan 140 parkta güvenliği sağlamak için belediye personeli, Mobil Park Polisi ve zabıta birbirine entegre çalışıyor. Bağcılar Belediyesi personeli olan 26 park görevlisi parkların temizliği, bakımı yanında alanın korunması görevini de üstleniyor. Yaşanabilecek olumsuz durumlar karşısında ilk adımı atan ekipler, konuyla ilgili olarak polis ya da zabıtayı bilgilendiriyor.
360 derecelik 350 kamera 
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı “Mobil Park Polis” ekibi 1’i kadın 3 polis memuru ve zabıtadan oluşuyor. Araç içinde araç telsizi, el feneri, el telsizi, fotoğraf makinesi, olay yeri bandı ve eldiven gibi önemli araç ve gereçler bulunuyor. Güvenlik zafiyetlerine göre gruplara ayrılan parklar, Mobil Park Polisi tarafından günde birkaç kez, iki günde bir ya da haftada bir kez kontrol ediliyor. Polis ekipleri, asayiş konularında çalışırken zabıta görevlileri de parkta meydana gelen, aksaklıkların giderilmesi için çalışıyor. Parklar 360 derece hareket edebilen 350 kamerayla da izleniyor. Olası şüpheli durumlarda ekipler hızla parklara sevk ediliyor ve duruma müdahale ediliyor. Park ve çevrelerinde vatandaşların huzurunu bozan kişilere izin verilmiyor. 

KAĞITHANE
315 kamera ile izleniyor

Kağıthane Belediyesi de çocuklara karşı her hangi bir şiddet ya da istismar yaşanmaması için harekete geçen belediyelerden. 2011 yılından beri uygulanmaya başlanan kamera sistemiyle çocukların güvenliği ön planda tutuluyor. İlçede toplam 200 park ve kavşak, 24 saat boyunca toplam 315 adet güvenlik kamerasıyla izleniyor. Parklarda büyüklüklerine göre de birden fazla kamera bulunduruluyor.

ESENLER
Esenler'de 'Güvenli Şehir' uygulaması 

Artan kayıp çocuk vakaları ve çocuk cinayetlerinden hareketle 2014 yılında Türkiye'nin ilk çocuk sokağını, 2018 yılında ikinci çocuk sokağını açan Esenler Belediyesi Güvenli Şehir Projesi'ni hayata geçiriyor. Esenler Belediyesi bütün parklara kamera yerleştirme kararı ile de dikkat çekiyor. Güvenli Şehir Projesi'nin 3 ayağı bulunuyor. "Güvenli Park", "Güvenli Okul", "Güvenli Sokak".  Projenin Güvenli Park ayağında ilçedeki tüm çocuk parklarına kamera yerleştirilmiş. Emniyet Müdürlüğü'nün MOBESE kameraları dışında Esenler'deki parklarda 480 adet kamera bulunuyor.  İkinci aşama olan "Güvenli Okul" ayağında ise okulların güvenliğinin sağlanması için ilçedeki tüm okulların giriş kapılarını ve çevresindeki sokaklar ile okul bahçesini gözetleyen kameralar yerleştirilmeye başlanmış. Okulların girişine ve çevresine şimdiye kadar toplam 300 kamera yerleştirilmiş.
MOBESE'ler emniyetle entegre
Esenler'de, Güvenli Şehir Projesi'nin üçüncü ayağı olan "Güvenli Sokak"ta ise tüm cadde ve sokakların kamera ile takip edilmesi amaçlanıyor. Bu amaçla da Esenler'de yeni inşaat ruhsatı ve yeni işyeri ruhsatı verilirken binanın ve işyerinin önündeki sokakları görecek şekilde kamera kurulması mecburiyeti getirilmiş.  Bu sayede son bir yıl için Esenler'deki sokak ve caddelere toplam 1.200 kamera konulmuş.  İlçedeki yaklaşık 2.000 kamera İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün MOBESE Merkezi'ne entegre edilmişvaziyette. MOBESE Merkezi tarafından saniye saniye takip edilen görüntüler kayıt altına alınıyor. Çocuk parklarında, okullarda, cadde ve sokaklarda herhangi bir olumsuzlukla karşılaşıldığında polis tarafından hemen müdahale ediliyor.


KÜÇÜKÇEKMECE
Küçükçekmece kayıt altında

İlçenin pek çok noktasında yeşil alan çalışmalarına devam eden Küçükçekmece Belediyesi, yenileme çalışmalarıyla da çocukların güvenliği için mevcut parkları adeta yeniden inşa ediyor.  Parklara güvenlik kameraları yerleştiren Küçükçekmece Belediyesi’nin bu uygulaması, parkları 7/24 kayıt altına alıyor ve olası suçlara karşı caydırıcı olma özelliğiyle dikkat çekiyor. İlçede ilk etapta, Söğütlüçeşme Muhtarlık Önü Park, Söğütlüçeşme Aile Sağlığı Merkezi Önü Park, Gültepe Mahallesi Şehit Mahmut Ergül Parkı, Kemalpaşa Mah. Şehit Murat Kalyoncu Parkı, Sevgi Parkı, Fevzi Çakmak Mahallesi Parkı, 29 Ekim Parkı’nda yürütülen çalışmalarda, modern oyun alanları eskiyenleriyle değiştirilirken, yürüme yolları ve yeşil alanlar genişletilmiş.

UFUK ÇOBAN/  ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.