Çocuk Vakfı'ndan eğitim hareketi için çağrı

Çocuk Vakfı'ndan eğitim hareketi için çağrı
Çocuk Vakfı, toplumsal paydaşların katılımı ile yeni eğitim ve öğretim modellerinin geliştirilmesi amacıyla 3 yılı hazırlık olmak üzere 15 yıl sürmesi planlanan 'Eğitim ve Öğretim Hareketi' için çağrıda bulundu.

Vakıftan yapılan açıklamada, Eğitim ve Öğretim Hareketi için 'Medeniyet değerleri ve insan anlayışı', 'Çocuğa ve çocuk görüşüne saygı', 'Bilimsel yaklaşım', 'Evrensel pedagojik değerler', 'Özerk kurul modeli', 'Partilerüstü yaklaşıma uygunluk', 'Bütün toplumsal paydaşların katılımı' başlıklarında 7 ilkenin belirlendiği duyuruldu.

"TÜRKİYE ÇOCUK MECLİSİ KURULMALI"

'Eğitim ve Öğretim Hareketi' ile öncelikle çocuk görüşü alınarak eğitim sisteminin yenilenmesinin amaçlandığı belirtilen açıklamada, bu amaçla Türkiye Çocuk Meclisi'nin kurulması önerildi.

Açıklamada "Eğitim ve Öğretim Hareketi'nin diğer iki ilkesi ise partilerüstü yaklaşıma uygun ve özerk yapıda bir model olarak Türkiye Eğitim Konseyi'nin kurulmasına dayanıyor. Bilimsel kurul modeli anlayışına göre çalışacak ve öneriler oluşturacak bu kurulda çocuklar yanında alan uzmanlarının görüşleri ile eğitim bilim alanındaki gelişmelerin belirleyici olması hedefleniyor" ifadeleri kullanıldı.

"EN BÜYÜK ÇOCUK ÖDEVİ İÇİN DESTEKLERİNİZİ BEKLİYORUZ"

Çocuk Vakfı Başkanı ve Eğitim ve Öğretim Hareketi Sözcüsü Mustafa Ruhi Şirin de başlattıkları hareket ile ilgili şunları kaydetti:

"Dünyanın büyük değişim içinde olduğu bir dönemde çökmüş bir eğitim sistemiyle çocuklarımızı oyalayamayız. Taçkıran salgını sonrası ortaya çıkan eğitim ve öğretim açığını giderebilmek için eğitim sisteminin kökten yenilenmesi amacıyla hazırlık yapmamız gerekiyor. Eğitim ve Öğretim Hareketi ile 'çocuğa ve çocuk görüşü' ne saygı temelinde eğitim sisteminin amaç ve işlevinin güncellenmesi yanında hedeflerinin de yenilenmesini öneriyoruz. Doğmuş ve doğacak çocuklarımızın esenliği için eğitimle ilgili herkesi

Türkiye'nin En Büyük Çocuk Ödevi için Eğitim ve Öğretim Hareketi’ne destek vermeye davet ediyoruz."

Çocuk Vakfı'ndan yapılan açıklamanın detayları şöyle: 

"EĞİTİM VE ÖĞRETİM HAREKETİ'NİN GEREKÇESİ

Bilişim teknolojileri ile bilgiye erişim hızı karşısında örgün, yaygın ve sargın eğitimdeki işlev değişimi dünyada çocuk algısının değişmesine neden olmuştur. Covid-19 salgını ile ortaya çıkan eğitim ve öğretim açığı ise eğitim sistemini kökten sarsmıştır. Eğitim ve Öğretim Hareketi ile eğitim sisteminin temel amaç ve hedefleri yanında; eğitim felsefesi, eğitim-öğretim yöntemleri, öğretmen yetiştirme, müfredat, ders kitabı, eğitimöğretim modelleri, insan kaynağı yetiştirme anlayışı ve eğitim yönetimi konularında yeni yaklaşımlar öneriyoruz.

HAREKETİN ÖNCELİKLİ AMACI

Okulların tekrar eski işlevi doğrultusunda açılmasıyla eğitim açığının giderilemeyeceği görüşünü savunuyoruz. Eğitim ve öğretim sisteminin bütün bileşenlerinin güncellenmesi gerekiyor. Bu nedenle, eğitim-öğretimin dünyanın en kuşatıcı ve çok bileşenli gerçeği durumuna geldiği günümüzde Eğitim ve Öğretim Hareketi’nin başlatılmasının zorunlu olduğuna inanıyoruz.

Taçkıran salgını, dünyaya eğitim için yeni imkânlar hazırladığı gibi, toplumların insan yetiştirme yöntemlerinde güncelleme yapabilmeleri için de önemli fırsatlar sunabilir. Salgın sonrası ortaya çıkan eğitim ve öğretim açığı için "eleştiriyle yetinmek" yerine, eğitimle ilgili bütün bileşenlerin katkı vermesi gerektiğini savunuyoruz.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM HAREKETİ İÇİN 7 İLKE

Eğitim ve Öğretim Hareketi 7 ilkeye göre çalışmalarını sürdürecek:

Medeniyet değerleri ve insan anlayışı,

Çocuğa ve çocuk görüşüne saygı,

Bilimsel yaklaşım,

Evrensel pedagojik değerler,

Özerk kurul modeli,

Partilerüstü yaklaşıma uygunluk,

Bütün toplumsal paydaşların katılımı.

ÇOCUK GÖRÜŞÜ ALINMASI İÇİN TÜRKİYE ÇOCUK MECLİSİ'NİN KURULMASI

Eğitim ve Öğretim Hareketi ile öncelikle çocuk görüşü alınarak eğitim sisteminin yenilenmesi amaçlanıyor. Çocuk görüşü alınarak eğitim gören çocukların katılımı ve görüşlerinin alınabilmesi için ise Türkiye Çocuk Meclisi’nin kurulması gerekiyor. Çocuk hakları kültürü temelinde ve bilimsel yöntemlerle ülke ölçekli çocuk görüşü alınması Eğitim ve Öğretim Hareketi’nin temel ilkesi olarak belirlendi.

PARTİLERÜSTÜ BİR MODEL: TÜRKİYE EĞİTİM KONSEYİ

Eğitim ve Öğretim Hareketi’nin diğer iki ilkesi ise partilerüstü yaklaşıma uygun ve özerk yapıda bir model olarak Türkiye Eğitim Konseyi’nin kurulmasına dayanıyor. Bilimsel kurul modeli anlayışına göre çalışacak ve öneriler oluşturacak bu kurulda çocuklar yanında alan uzmanlarının görüşleri ile eğitim bilim alanındaki gelişmelerin belirleyici olması hedefleniyor.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM HAREKETİ'NDEN 5 ÖNERİ

Eğitimin bütün toplumsal paydaşlarının katılımı ile yeni eğitim ve öğretim modellerinin geliştirilmesi amacıyla 3 yılı hazırlık olmak üzere, 15 yıl sürecek Eğitim ve Öğretim Hareketi’nin 5 önerisi şöyle:

1. Kanunla, eğitim sisteminin güncellenmesi aşamalarında ülke ölçekli çocuk görüşü

alınması amacıyla Türkiye Çocuk Meclisi’nin kurulması (2021).

2. Bilimsel kurul modeli anlayışına göre çalışacak, öneriler oluşturacak, uygulama

öncesinde danışmanlık ve izleme görevini üstlenecek Türkiye Eğitim Konseyi’nin

oluşturulması (2021).

3. Çocuk ve yetişkin görüşü alınması yanında, eğitimle ilgili bütün paydaşların etkin

katılımı ile Türkiye Eğitim Politikası ve Strateji Belgesi’nin hazırlanması (2021).

4. Eğitim sisteminin temel amaç ve hedefleri yanında; eğitim felsefesi, öğretmen

yetiştirme, eğitim ve öğretim modellerinin geliştirilmesi, müfredat, ders kitabı, insan

kaynağı yetiştirme anlayışı doğrultusunda Millî Eğitim Bakanlığının yeniden

yapılandırılması (2021-2022).

5. Çocuk ve yetişkin katılımı ile müzakere edilecek eğitim sisteminin kabul edilmesi,

yasal düzenlemelerin yapılması, Millî Eğitim Temel Kanunu’nun hazırlanması

(2023).

Eğitim sisteminin Türkiye’nin En Büyük Çocuk Ödevi Eğitim ve Öğretim Hareketi ile insan hakları, hukuk devleti ve partilerüstü ortak kabuller doğrultusunda bütün paydaşların en etkin demokratik katılımıyla yenilenmesini öneriyoruz.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM HAREKETİ'NE KATILIM İÇİN 

Eğitim ve Öğretim Hareketi’ne bireyler, eğitimle ilgili STK’lar ve ilgili bütün paydaşlar Çocuk Vakfı’nın web sitesi (www.cocukvakfi.org.tr ) üzerinden katılım başvurusu yapabilecek. Çocuk Görüşü ve Yetişkin Görüşü yanında Öneri/Yorum bölümlerinden öneriler iletilebilecek. Eğitim ve Öğretim Hareketi’nin, çocuğa saygı ilkesi temelinde bildirilen çocuk ve yetişkin görüşleri yanında, alan uzmanlarının görüşleri de     adresinde izlenebilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.