Dar gelirliye sosyal konut mu, milyonluk proje mi?

Dar gelirliye sosyal konut mu, milyonluk proje mi?
TOKİ’nin sosyal konut projelerinin aylık taksit tutarlarının asgari ücretin çok üzerinde olması vatandaşı isyan ettirdi. CHP’li Karabat’tan konuya dair çarpıcı açıklamalar geldi.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)’nin sosyal konut projelerinin aylık taksit tutarlarındaki devasa artış konut almak isteyenlerin belini büktü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtımı yapılan sosyal konut projelerinin aylık ödeme tutarlarının 4 sene önce 894 lira olacağı açıklanmıştı. Ancak TOKİ konutlarında yapılan son fiyat güncellemelerinin ardından 3+1 evlerin aylık kira tutarları 21 bin TL olarak açıklandı. Asgari ücretin neredeyse iki katı tutarındaki kirayı ödeyemeyecek vatandaşlar birer birer projelerden çekilmeye başlarken, konuya dair CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat sert bir paylaşımda bulundu.

CHP'li Karabat tek tek açıkladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, kişisel sosyal medya hesabından TOKİ sosyal konut projelerinde yaşanan devasa fiyat artışına değindi. “TOKİ sosyal konutları, milyonluk projeye döndü” başlığı ile 8 maddeden oluşan bir paylaşımda bulunan Karabat, hükümetin vatandaşın aklıyla dalga geçtiğini ifade etti.

TOKİ’nin İstanbul Tuzla’da inşa edeceği konutlar üzerinden örnekler vererek durumu açıklayan Özgür Karabat, yapımı tamamlanan evlerin yeni fiyatları üzerinden hükümeti eleştiri yağmuruna tuttu.

ozgur-karabat.jpg

İşte Özgür Karabat’ın TOKİ konutlarının yeni fiyatlandırmaları üzerine yaptığı o paylaşımlar:

“TOKİ SOSYAL KONUTLARI, MİLYONLUK PROJEYE DÖNDÜ

1-Cumhuriyet tarihinde ilk defa barınma ve nitelik beslenme krizi çıkaran AKP, sorunları büyütmekten öteye gidemiyor.
Şimdi de sosyal konut yapıyorum diye vatandaşın aklıyla dalga geçiyor.

2-TOKİ'nin 2019'da başlattığı "100 Bin Sosyal Konut Projesi" için İstanbul Tuzla’da 5.750 konut yapılacaktı. 4 yıl geçti proje ilerlemiyor. Sözde 1-1,5 yıl içinde bitecekti!

3-Dar gelirli vatandaşlar barınma krizi ile cebelleşirken, AKP umut tacirliği yapıyor. Halka yalan söylemekten utanmıyorlar.
Tek tek anlatalım…

4-2019’da proje ilan edildiğinde Erdoğan ne demişti:
“Bu projelerle vatandaşlarımıza yüzde 10 peşinatın ardından kalan tutarın tamamı için aylık 894 liradan başlayan taksitler ve 240 aya varan vadelerle ev sahibi olma imkânını sağlayacağız.”

5-Proje ilan edildiğinde o dönemki hesaplamalarla 2+1 ve 3+1 evlerin fiyatları 200 bin TL civarındaydı. Başta Erdoğan olmak üzere AKP’li Bakanlar Murat Kurum ve Berat Albayrak, öve öve bitiremiyorlardı. Kira öder gibi ev sahibi olunacağını söylüyorlardı.

6-Şimdi Tuzla’daki biten kısım için yeni fiyat listesi yapıldı.
2+1 evlerin fiyatları 2,7 milyon-3,5 milyon TL, aylık taksitleri de 13 bin-17 bin TL arasında değişiyor.
3+1 evlerin fiyatları 3-4 milyon TL civarında. Aylık taksitler de 15 bin-21 bin TL arasında değişiyor.

7-TOKİ mağduru vatandaşlar isyan ediyor. 4 yıl boyunca oyalandılar, şimdi de kendilerine birkaç milyon liralık evlerin satılmasını kabul edemiyorlar. Ödeme durumları da yok. Çoğu vazgeçiyor.

8-Dar gelirlilerin bu ödemeyi yapabilmesi mümkün değil. Aylık taksitler asgari ücretin çok üzerinde. Böyle sosyal konut olmaz.
TOKİ rant peşinde projeler peşinde koşacağına vatandaşa vatandaşa gerçek anlamda sosyal konut inşa etmeli.”

İlgili Haberler

Kaynak:Fadime Dilek Kantoğlu Keklikçi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.