Davutoğlu: Sosyal devlet yardım toplamaz, yardım eder!​​​​​

Davutoğlu: Sosyal devlet yardım toplamaz, yardım eder!​​​​​
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu hükumetin yardım kampanyasını eleştirerek, "Devletin yardım kampanyası yapmasını yanlış buluyorum. Kızılay yapar, AFAD yapar. Devlet çıkıp para istemez. Yardım paketinde inşaat şirketlerinin ne işi var" dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu T24’te gazeteci Murat Sabuncu’nun gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Davutoğlu, geniş kapsamlı çözüm sunulmadığını, belli bir kesime yönelik çözüm üretildiğini vurguladı. 

"Erdoğan liderlerle görüşmeli"
Cumhurbaşkanının bütün liderlerle görüşmesi gerektiğini söyleyen Gelecek Partisi Lideri, kriz döneminde dünyada düşman ülkeler bile birbirleriyle görüşürken Türkiye’de siyasilerin bir araya gelememesinin büyük eksiklik olduğunu söyledi. Davutoğlu, “Türkiye için Cumhurbaşkanlığı ile parti başkanlığının bir kişide bulunmasından daha tehlikeli bir durum yoktur” diyerek Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini de eleştirdi.

"İnsanlık tarihinin en büyük kriziyle karşı karşıyayız"
Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanlığı genelgesiyle belediyelerin yardım kampanyalarının engellenmesine karşı çıkarak: “Bu günlerde her birimiz Türkiye’yiz. Herkesin sorumluluğu var, yönetenlerin daha fazla sorumluluğu var. Yönetenlerin daha sabırlı olması lazım, insanları kucaklaması lazım. Bugün seferberlik var deniyorsa, o savaş bitene kadar her şey unutulur. İnsanlık tarihinin en büyük kriziyle karşı karşıyayız. Sayın Cumhurbaşkanın herkesi kuşatması lazım” dedi. 

"Devlet çıkıp para istemez"
Gelecek Partisi Genel Başkanı, devletin yardım kampanyası düzenlemesini de eleştirerek; “Böyle bir kriz anında devlet halktan para toplamaz, ekonomiye para enjekte eder. Devletin yardım kampanyası yapmasını yanlış buluyorum. Kızılay yapar, AFAD yapar. Devletin ben yardım istiyorum demesi yanlıştır. Devlet hazinesi boş gibi algı doğar, bu nasıl harcanır sorusu doğar? İHH, AHBAP gibi STK’lar toplasın, sen devlet olarak denetle. Devlet çıkıp para istemez.” dedi.

“Sosyal devlet yardım toplamaz, yardım eder”
Bütçenin son 4 yıl içinde çok kötü kullanıldığını ve bütçe açığının 98 milyar Türk Lirasına ulaştığını söyleyen Davutoğlu, “Bu bütçe açığı nasıl ortaya çıktı, bu kaynaklar nereye harcandı?” diye sordu. “Örtülü ödenek bu günler için var” diyen Ahmet Davutoğlu, kriz döneminde örtülü ödenekteki paranın kullanılmasını önerdi.

“Sosyal devlet yardım toplamaz, yardım eder” diyen Gelecek Partisi Genel Başkanı, ekonomi yönetimini eleştirdi: “Akraba kayırmacılığı yapılıyorsa, bir basın kuruluşunun el değiştirmesi için kamu kaynakları kullanılıyorsa, ihaleler doğrudan adrese yapılıyorsa, o zaman biz ‘Beraber Türkiyeyiz’ derseniz halk bir kere mobilize olur, ama sonra bir dakika der”.

Kitleri yurtdışına satma kararını veren öngörüsüzler kimler?"
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Krizle ilgili neyi saklarsanız, sakladığınız her bilgi güvensizlik olarak önünüze gelir. Testler geç başladı, tedbirler geç alındı, tanı kitleri ABD ve Kolombiya’ya satıldı. Peki, bu tanı kitlerini yurtdışına satma kararını veren öngörüsüzler kimler?” diyerek iktidardan hesap sordu.

"Ama ders alınırsa, başta benim de eski arkadaşım olan Cumhurbaşkanı..."
Kriz sonrası döneme ilişkin Türkiye nereye gider? sorusu üzerine Macaristan’daki otoriter yönetim anlayışını hatırlatan Ahmet Davutoğlu, “Çözüm Macaristan modelini takip etmekte değil, halkın bütününü kuşatan, senin için çalışıyoruz, senin özgürlüğüne dokunmayacağız demekte. Son dernekler yasasının bu ortam içinde çıkarılması son derece yanlıştır. Bundan sonra Türkiye’nin nereye gideceği tek tek bizim performansımıza bağlı. Bizler aydınlar olarak korkar, hakikatleri konuşmaktan çekinirsek, bizler devlet adamları olarak eleştirir ama yapıcı bir model ortaya koymazsak, Türkiye otoriterleşme anlamında en kötü örneklerden birine düşünebilir. Otoriterleşmeyi sadece sayın Cumhurbaşkanını kast ederek söylemiyorum, otoriterleşme bir kültürdür. Bir bakarsınız en yukarıdaki otoriter tavır en alttaki memura kadar yansır. Ama ders alınırsa, başta benim de eski arkadaşım olan Cumhurbaşkanı, herkesi ihanetle suçlamayalım diye bir iç muhasebeye girerlerse, şimdi bir şans var.  Türkiye yanlış gidiyor, bu yanlış gidiş herkes için tehlikeli. Tecrübelerden ders alınmalı. Şeffaf olunur, israf önlenir, kamu malına titizlikle bakılırsa, nefret ve otoriter dilini terk edip, içselleştirici bir demokrasi dili kullanırsa en önce kendisine fayda olacaktır.”

"Kanal İstanbul rantı oluşturmak yerine, sanayi altyapımızı kaybetmeyelim"
Krizin iyi yönetilmesi durumunda Türkiye’nin kriz sonrası ekonomik rekabete girebilecek 3 ülke arasında yer alabileceğini söyleyen Ahmet Davutoğlu, “Sanayi altyapımızı koruyalım, Kanal İstanbul üzerinden yeni bir hafriyat rantı oluşturmak yerine, sanayi altyapımızı kaybetmeyelim.  Umut ediyorum tedbirler alınır ve Türkiye’yi kazananlar kulübü içinde tutarız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.