Dersim Katliamı 83 yıldır unutulmadı

Dersim Katliamı 83 yıldır unutulmadı
Dersim Katliamı’nın gerçekleşmesinin önünü açan 4 Mayıs 1937’deki Bakanlar Kurulu’nun ‘Tunceli Tenkil Harekâtı’ kararının 83’üncü yıl dönümünde, katliamda yitirilenler anıldı. Düzgün Baba Cemevi Yönetim Kurulu tarafından katledilenlerin anısına Düzgün Baba ‘da fidan dikildi.

Yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi: “Her yıl özellikle 4 Mayıs’ta Dersim kurumlarının Alevi örgütlerinin ve Dersim halkının Türkiye’de ve Avrupa’da kitlesel anmalar yaparak katliamı kınamakta ve katledilen on binlerce Dersimliyi anmaktadırlar. Kefensiz toprağa düşen onbinlerce canımızın anısına onların suyu hürmetine Düzgün Baba’da 200 adet fidan diktik. Dilimize, kültürümüze, inancımıza, doğamıza, kimliğimize dönük saldırılar baskı ve yasaklar son bulsun.”

ARAŞTIRILSIN

Öte yandan HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ise Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi. Dersim halkının ‘soykırıma’ uğradığını belirten Önlü, özür dilenmesi gerektiğini söyledi. Önlü, önergesinde şu sorulara yer verdi:

■ Dersim halkının gasp edilen hakları iade edilmesi, dili, inancı ve kültürünün üzerindeki baskı ve asimilasyon politikalarının sonlandırılması ve yasal güvence altına alınması adına bir çalışma yapacak mısınız?

■ Soykırım tanımından yola çıkarak Dersim 37-38’de yaşananlar soykırım mıdır? Eğer soykırım ise bu suçu işleyenlerin yargılanması adına bir çalışma yapacak mısınız?

■ Dersim katliamına ilişkin gizlilik kararı konulan belgeleri kamuoyuyla ne zaman paylaşacaksınız?” birgün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.