DEVA Partisi'nden baro genel kurullarının ertelenmesine tepki: Hukuksuzlukların hiçbirisine alışmayacağız

DEVA Partisi'nden baro genel kurullarının ertelenmesine tepki: Hukuksuzlukların hiçbirisine alışmayacağız
DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu İçişleri Bakanlığı genelgesi ile baroların genel kurullarının ertelenmesini eleştirdi: Bu genelgenin amacının genel sağlığın korunması olmadığı çok açıktır. Hukuksuzluk düzenini kabul etmiyoruz.

Baro seçimlerinin ertelenmesinin nedeninin salgınla mücadele etmek olmadığını söyleyen DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, "Bilindiği üzere, pandemiyle mücadeleyi gündemin birinci sırasına taşımamız gerekirken iktidarın derdi, kamuoyunda “çoklu baro” olarak bilinen bir düzenlemeyi Meclis’ten alelacele geçirmekti. Anayasa Mahkemesi, özellikle büyük illerdeki baroların Türkiye Barolar Birliği’ndeki etkinliğini azaltma amacı taşıyan bu tartışmalı düzenlemenin iptali için yapılan başvurunun esastan reddine karar verdi. Baro Genel Kurulları’nın ertelenmesine neden olan genelgenin, Anayasa Mahkemesi’nin kararından bir gün sonra yayınlanmasını oldukça manidar buluyoruz." diye konuştu.

Genelge sebebiyle Ekim ayında Baro Genel Kurul toplantıları ve seçimleri, Aralık ayında ise Türkiye Barolar Birliği seçimlerinin gerçekleştirilemeyeceğini söyleyen Yeneroğlu, "Oysa Baroların Genel Kurul toplantılarını düzenleyerek seçim yapması hem kanundan kaynaklanan bir yükümlülük hem de Anayasa’nın teminatı altında olan toplanma özgürlüğü ile seçme ve seçilme haklarının kullanılmasının bir gereğidir." dedi.

"GENELGENİN AMACI HALK SAĞLIĞINI KORUMAK DEĞİL"

Yeneroğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Bu genelgenin amacının genel sağlığın korunması olmadığı çok açıktır. Hukuksuzluk düzenini hiçbir şekilde kabul etmiyoruz, hukuksuzlukların hiçbirisine alışmayacağız. Anayasa ile güvence altına alınan tüm haklar, bu haklara ilişkin hukuka uygun olarak yapılabilecek tüm sınırlandırmalar herkes için eşit olarak uygulanmalıdır."

Öte yandan İzmir Barosu, İçişleri Bakanlığı'nın koronavirüs nedeniyle STK'ların etkinliklerini erteleyen genelgesini tanımayacağını duyurdu. Barodan yapılan açıklamada genel kurulun 17-18 Ekim'de yapılacağı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.