Devlet korumasındaki çocuklar tarikat kampında! Bakanlıktan açıklama geldi

Devlet korumasındaki çocuklar tarikat kampında! Bakanlıktan açıklama geldi
İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne ait çocuk evlerinde kalan devlet koruması altındaki çocukların Nur Cemaati’nin düzenlediği eğitim kampına katıldığı iddia edildi. Bakanlık’tan açıklama geldi.

İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne ait çocuk evlerinde kalan devlet koruması altındaki çocuklar, Nur Cemaati’ne bağlı olan Suffa Vakfı ile ilişkili Mutlu Yuva Derneği’nin düzenlediği 40 günlük eğitim kampına katıldı.

Sol gazetesinin haberine göre, kamp, 3 Temmuz–11 Ağustos tarihleri arasında, yine bir dini cemaate ait olan, Güngören ilçesinde faaliyet gösteren Özel Gündüzalp Erkek Öğrenci Yurdu’nda gerçekleştiriliyor. Mutlu Yuva Derneği tarafından seçilen ve gelecek dönemde “abilik sorumluluğu” verebilecekleri gençlere odaklanan “yaz kampı”, hiçbir kamu denetiminden geçmeden sürüyor.

Kanuna aykırı

Mutlu Yuva Derneği’nin Türkiye’nin birçok ilinde 140 Çocuk Evi’nde çalışma yürüttüğü biliniyor. Dernek yönetimi, internet sitesinde kendi çocuk evlerini açtığını ve personelini kendilerinin seçtiğini belirtiyor.

2828 Sosyal Hizmetler Kanunu’na göre sadece Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu evleri ve benzer amaçlı merkezleri açabilir, hizmet verebilir. Ancak denetimle birlikte sivil toplum örgütlerinden destek alabilir. soL gazetesi haberinde, İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde çalışan kamu personeliyle yaptığı görüşmelerde, habere konu olan mekanın kamu denetiminden geçmediğini teyit ettiğini belirtiyor.

Ayrıca tarikat derneği, Çocuk Evleri’nin bütçelerini dernek bütçesinden karşıladığını ifade ediyor. Bu evlerin bütçesinin tarikat tarafından karşılanması, eğitimcilerin tarikat tarafından seçilmesi, kuruluş amacı bir cemaatin örgütsel işleyişine bağlı derneklere devredilmesi açıkça kanuna aykırı.

İki erkek öğrenci tacize uğramıştı

Erzurum’un Oltu ilçesinde Suffa Vakfı’na ait bir erkek öğrenci yurdunda 2011-2014 yılları arasında idareci olarak görev yapan Mehmet Sıddık Çiçek isimli kişi, iki erkek öğrenciyi taciz etmekten suçlu bulunmuştu.

Bakanlıktan açıklama geldi

Öte yandan Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, devlet koruması altındaki çocukların refakatçileri olmadan bir derneğe ait kampa gönderildiği iddialarını içeren haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

İşte bakanlığın o açıklaması: "Mutlu Yuva Derneğinin 23 Haziran 2023 tarihli yazısına istinaden çocuk evlerinde kalan çocukların yaz tatilini verimli geçirmeleri için Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Gündüzalp Erkek Öğrenci Yurdunda yaz programına katılmaları planlanmıştır. Bahsi geçen Gündüzalp Erkek Öğrenci Yurdu, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ve devlet denetimi altında hizmet vermekte olan bir yurttur. Haberlerde iddia edilen 'Çocukların refakatçileri olmadan tarikat kampına gönderildiği' iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır."

İlgili Haberler

Kaynak:Fatma Müge Yücetürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.