Diş tedavisi yaptırmak orucu bozar mı?

Diş tedavisi yaptırmak orucu bozar mı?
Diş tedavisi ihmal edilmemesi gereken işlemlerden biridir. Peki Ramazan ayında diş tedavisi yaptırmak orucu bozar mı?

Diş tedavisi diş sağlığı için önemlidir. Kontroller zamanında yapılmadığında tarifsiz bir ağrı baş gösterebilir. Aniden gelen diş ağrıları veya diş tedavisi randevuları Ramazan ayına denk gelebilir. Peki diş tedavisi orucu bozar mı? Diyanet'in internet sitesinde akıllardaki soru işaretlerini giderecek türden açıklamalar yer aldı. 

DİŞ TEDAVİSİ ORUCU BOZAR MI?

Sırf diş tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz. Tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmazlar. Ancak tedavi sırasında yapılan başka işlemler sebebi ile -mesela ağız su ile çalkalanırken- boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerden biri kaçarsa oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.

Yani oru. yalnızca diş tedavisi ile bozulmaz. Ancak tedavi sırasında ağzı çalkalarken su, kan ya da tedavide kullanılan maddelerden biri mideye kaçarsa oruç bozulur.

ORUÇLUYKEN KAN VERMEK ORUCU BOZAR MI?

Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52). Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar. Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili olarak birbirine zıt iki rivayet vardır. Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), “Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur.” (Ebû Dâvûd, Savm, 28) buyurmuştur. Öte yandan Resûlullah’ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29).


Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi “Hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalır.” şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.