Doktor dövene jandarma dipçiği!

Doktor dövene jandarma dipçiği!
Hasta ve yakınlarının hedefi haline gelen doktor ve hemşireleri koruma altına almakta yeterli başarı sağlanamayınca, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı’nın kapısını çaldı, her hastaneye jandarma istedi. Talebin, son beş yılda meydana gelen 50 bin’e yakın şiddet vakasından kaynaklandığı ortaya çıktı.

Sağlık sektöründe çalışan personele karşı işlenen şiddet olaylarındaki artış, devreye, askerin sokulmasına neden oldu. Polisiye tedbirlerin yetersiz kalması, her hastaneye en az iki jandarma nöbetine mal oldu. Üçer saatlik nöbet esasına dayalı günlük sekiz devriye uygulamasıyla 24 saat boyunca jandarmadan güvenlik desteği alınacak. Biri rütbeli, diğeri erden oluşacak iki kişilik nöbet uygulamasında, jandarmaya hastane içerisinde çalışacağı bir oda da tahsis edilecek. Şiddete maruz kalan ya da kalması muhtemel vakalardaki personel beyaz butona basarak askerin olaya müdahale etmesini isteyecek.
 

Beyaz butona basın
Kamu hastanelerinde iç güvenliği sağlayacak asker hakkında personellere bilgilendirici talimat gönderen başhekimlerin “Bundan sonra muhatabınız sadece polis değil, 24 saat esaslı nöbet tutan askerler de olacak” şeklinde ifadeler sarf ettiği öğrenildi. Personele, Şiddet eyleminde bulunan ya da gösterme eğilimi taşıyan hasta ve hasta yakınlarıyla tartışma ortamına girilmemesi yönünde ikazlar yapan hastane idarecileri, ilk tedbir olarak beyaz butonu işaret etti, “Tehlike hissettiğinizde beyaz butona basın, kolluk kuvvetini devreye sokun” uyarısını yaptı.
 

Güvenlik açığı
Kamu hastanelerinde hizmet veren özel güvenlikçilerin silah ve benzeri teçhizat taşımadığından dolayı caydırıcı özelliğinin bulunmaması, sağlık sektöründeki güvenlik açığını da öne çıkarmıştı. Hastane idarecileri, polisle birlikte görev yapacak jandarma takviyesiyle güvenliği sağlarken, özel güvenlikçileri de kurum içerisinde yönlendirici personel olarak kullanacak. Öte yandan açıklanan verilere göre son beş yılda “Beyaz Kod”a intikal eden şiddet vaka sayısı 50 bin civarında. Büyük oranda sözlü şiddetin hakim olduğu vakalarda en çok saldırıya uğrayan sağlık personeli ise hekimler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.