Dualar Diyanet’ten çaylar müesseseden

Dualar Diyanet’ten çaylar müesseseden
Yapımı, vatandaş bağışı ve Diyanet İşleri Başkanlığı desteğiyle gerçekleştirilen 100 milyon dolarlık Amerika Diyanet Merkezi’nin bir günlük açılış etkinliğine 3 milyon TL tutarında fahiş bir meblağ harcandığı ortaya çıktı.

ABD’nin Maryland eyaletinde inşa edilen ve açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2016 yılının Nisan ayında gerçekleştirilen Amerika Diyanet Merkezi’nin açılış merasimi için oragizatör bir firmayla anlaşan Diyanet İşleri Başkanlığı, 3 milyon TL'yi gözden çıkararak kesenin ağzını açtı. Dönemin Diyanet İşleri Başkanı'nın 3 farklı dilde hutbe okuduğu açılış için el sıkışılan organizatör firmanın sahibi ise oldukça tanıdık bir isim olarak dikkatleri üzerine çekti. Erdoğan’ın, İmam Hatip Lisesi’nden arkadaşı olan Hasan Gürsoy’un ortağı olduğu Müessese İletişim Yayıncılık Anonim Şirketi adlı firma, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından davet edilerek masaya oturtuldu, işin, kendisine verileceği söylendi.

Ulaşım ve konaklama masrafı
Konuyla ilgili DAMGA’nın sorularını yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Yurtdışı Türkler Daire Başkanı Kazım Türkmen, fahiş rakamlar harcanan açılışla ilgili, “Katılım üst düzeyde oldu, sayı da oldukça kalabalıktı. Cumhurbaşkanı ile heyetinin de ulaşım ve konaklama masrafı bu kapsamda karşılandı” şeklinde beyanatta bulundu. Türkmen’in açıklamalarındaki çelişki ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın o sıralarda ABD’ye 31 Mart-01 Nisan tarih aralığını kapsayan 4. Nükleer Güvenlik Zirvesi davetlisi olarak uçmasıyla ortaya çıktı. Erdoğan ve heyeti, ABD’ye, cami açılışı için değil, dünya ülke liderlerinin de katıldığı bir toplantı için gitmiş, zirvenin sona erdiği 2 Nisan günü de cami açılışını gerçekleştirmişti.

Bağış toplanarak inşaa edildi
Büyük bir bölümü vatandaşlardan gelen bağışlarla inşa edilen ABD Diyanet Merkezi açılış töreninde harcanan paranın ayrıntılarını yazılı istek olması halinde söyleyebileceklerini ifade eden Daire Başkanı Türkmen, “Cumhurbaşkanının katılımı nedeniyle, CIA ve FBI da oradaydı, maliyet bundan yükseldi” şeklinde ilginç sözler sarf etti.

Pazarlık usulüyle yapıldı
Diğer yandan, ihalenin, miktarı açısından açık ihale yerine pazarlık usulüyle yapılması da bir başka detay olarak tesbit edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın davet ettiği şirketlerden Müessese A.Ş. adlı firma sahibinin Erdoğan’ın okul arkadaşı Hasan Gürsoy olduğu görüldü. Türkmen, “İhaleyi neden pazarlık usulü yaptınız” şeklindeki soruya ise cevap vermekten imtina etti. CENGİZ ALÇAYIR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.