Erdoğan: Ateşkesi bozma girişimlerini engelleyeceğiz

Erdoğan: Ateşkesi bozma girişimlerini engelleyeceğiz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya'da ateşkes görüşmelerinde Hafter'in masayı terk etmesiyle ilgili "Ülkenin meşru yönetimine ve Libya’daki kardeşlerimize saldırılarını sürdürmesi halinde darbeci Hafter’e hak ettiği dersi vermekten de asla geri durmayacağız. Libya halkı istikrara kavuşana dek bu coğrafyadaki varlığımız sürecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. Erdoğan, Türkiye’nin bu dönemde attığı adımlar ve ortaya koyduğu iradenin önümüzdeki yarım asrı, hatta bir asrı biçimlendirecek öneme sahip olduğunu söyledi. Bu dönemin en önemli özelliklerinden birisinin iç ve dış politika ayrımlarının ortadan kalkması olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Türkiye’ye diz çöktürmek ve milletimize zihnine ve bedenine pranga vurmak için her şeyi denediler; ama hamdolsun başaramadılar. Bölgemizde Türkiye'yi dışarıda bırakmaya, hakkımızı ve hukukumuzu gasp etmeye yönelik her oyunu çok daha büyük hamlelerle boşa çıkarmayı sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

'Biz macera peşinde değiliz!
Suriye'den Libya'ya kadar Türkiye sınırları dışında attıkları adımların ülke güvenliği ve çıkarlarının yanı sıra, kardeşlerimizin mağduriyetini de engellemeye yönelik olduğunu kaydeden Erdoğan, "Hem Suriye hem Libya’da son dönemdeki gelişmelerle hem de Irak’ta tarihimizin, medeniyetimizin, ahlakımızın ve ülkemizin bekasının gerektirdiği her şeyi yapmakta kararlıyız. Biz Suriye’de, Libya’da, Akdeniz’de macera peşinde değiliz. Hele hele emperyal heveslerimiz hiç yoktur. Gözümüz petrol ve para hırsıyla kör olmuş da değildir, bizim tek amacımız kendimizin ve kardeşlerimizin hakkını, hukukunu, geleceğini korumaktır. Türkiye’nin güvenliğinin, Libya’nın Suriye’nin, Irak’ın, Balkanların, Kafkasya’nın güvenliğinden geçtiğini hala anlamamış olanlara diyecek bir sözümüz bulunmuyor" mesajını verdi.

'Elele verip bu mazlumların,yanında ne zaman yer alacaksınız?
Dünyanın İdlib’de yaşananlara seyirci kaldığını belirten Erdoğan, "Bunların tek çözümü nedir biliyor musunuz? Varil bombalarını bu savunmasız insanlara atmaktır. Bunlar senin vatandaşın, 4 yaşındaki 5 yaşındaki çocuktan terörist mi olur? İnsaf et. 'Gelin bu işi birlikte çözelim' dediğimizde cevap aynı; bunlar terörist. Bugün TBMM’den dünyaya sesleniyorum; nereye kadar bu duyarsızlığınız devam edecek? Elele verip bu mazlumların,yanında ne zaman yer alacaksınız? BM ne zaman bu konuda görevinin bilincinde adımını atacak? Karşımızda halkının tamamını temsil eden meşru bir yönetim olmadığı için İdlib’deki süreci Rusya ile yürütüyoruz. Geçtiğimiz günler gerçekleştirdiğimiz yoğun görüşmeler neticesinde İdlib’de yeni bir ateşkes ilanına muvaffak olduk. İnşallah kalıcı bir ateşkes olur. Bundan önceki ateşkesleri bozan hep rejimdi. Ancak bu defa durum farklı. Ateşkesin sınırlarımıza yığılan 400 bin insanın yeniden kendi evlerine dönmesini sağlayacak şekilde yürütülmesi şarttır. Siyasi sürecin ilerlemesini engellemeye çalışan rejimi şiddete ve kan dökmeye dayalı yöntemlerden vazgeçirmek herkesin sorumluluğudur. Gerekirse rejimin ateşkesi bozma girişimlerini bizzat önlemekte kararlıyız."

Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’ye yardımları ulaştırmak için Akçakale sınır kapısını açma gayreti içinde olduğunu, BM Güvenlik Kurulu'ndan bununla ilgili olumsuz bir karar çıktığını, bu kararı olumlu hale çevirmek için görüşmelerin sürdüğünü kayedetti. Erdoğan, "Ülkemizden Suriye’ye yönelik insani yardımlar için yeni kapılar açılmasının gayreti içindeyiz, bu yöndeki çabalarımızı istediğimiz neticeyi alana kadar sürdüreceğiz. Suriye meselesi insanlığın zalim ile mazlum arasında safını seçmesini gerektiren bir safhaya ulaşmıştır" dedi.

'Eğer Türkiye müdahale etmeseydi Hafter Türkiye'yi ele geçirmişti'
Erdoğan, Libya'nın asırlar boyunca Osmanlı’nın önemli bir parçası olduğunu söyledi. Erdoğan, "Bunun için Libya’da yaşananlara kayıtsız kalamayız. Kimse bizden ülkemizden yardım isteyen Libyalı kardeşlerimize sırtımızı dönmemizi bekleyemez. Libya’da darbeci Hafter’e tabi olmayan topluluklar var. Bunlar arasında sayısı 1 milyonu aşan Osmanlı bakiyesi Köroğlu Türkleri de bulunuyor. Türkiye’nin zor günlerinde destek veren Libya halkının yanında olmamız gerekiyor. Gazi Mustafa Kemal’in Libya’daki mücadelesi de mi size bir şey anlatmıyor? Libya'nın Kıbrıs Harekatı’nda ülkemize verdiği desteği de mi unuttunuz? Şu anda 'Libya’da ne işimiz var?' diyenler unutmayın bunlar siyasetin cahilidir. Bunlar aynı zamanda tarih cahilidir, inanın 'Libya nerededir?' diye sorun, onu da bilmezler. Belki Eymir Gölü’nü gösterirler. Türkiye’nin Libya konusunda ortaya koyduğu net tavrın Akdeniz’deki siyasi ve ekonomik oyunları bozma yanında işte böyle daha derin bir arka planı vardır. Açık konuşmak gerekirse, şayet Türkiye müdahale etmeseydi, bugün darbeci Hafter tüm ülkeyi ele geçirmiş, Libya halkının tamamı zulmün pençesine düşmüş olacaktı" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.