Erdoğan ve Bahçeli görüşmesinde 50+1 rafa kaldırılmış: 'Ankara İstanbul adayları belirlendi'

Erdoğan ve Bahçeli görüşmesinde 50+1 rafa kaldırılmış: 'Ankara İstanbul adayları belirlendi'
Devlet Bahçeli ile Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesinde Ankara İstanbul adaylarının belirlendiği ileri sürüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan "50+1 şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur" demiş ve yaptığı açıklama eski tartışmaların fitilini ateşlemişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de “50+1 Cumhur İttifakı’nın varoluş sebebidir. Muhtar değil Cumhurbaşkanı seçiyoruz” diyerek mevcut sisteme sahip çıkmış Erdoğan'a bu konuda destek vermemişti.

Söz konusu yaşanan 50+1 krizin ardından Erdoğan ve Bahçeli dün bir araya gelmiş ve yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapılmamıştı.
Gazete Pencere'den Tolga Balcı, Bahçeli ile Erdoğan görüşmesine dair dikkat çeken kulis bilgilerini aktardı.

Balcı, bugünkü köşe yazısında 50+1 'in rafa kaldırıldığını ve Ankara ve İstanbul adaylarının belirlendiğini yazdı.

İki liderin yerel seçimlere kadar bu tartışmayı alevlendirecek bir ifade kullanmasının beklenmediğini dile getiren Balcı, İBB adaylığı için İstanbul’da AK Parti milletvekili ve eski Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un isminin kesinleştiğini belirtti.

Ankara’da ise eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk isminin öne çıktığı ve seçimlerde aday olacak isimlerin iki parti kurullarında konuşulduktan sonra açıklanması beklendiği aktarıldı.

Balcı'nın yazısının ilgili kısmı şöyle:

Beştepe’de yapılan görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Bahçeli-Erdoğan ikilisinin buluşmasında ana gündem maddeleri arasında Erdoğan’ın Almanya dönüşü 50+1 sistemi ile ilgili düşünceleri sonrası başlayan tartışma ve yerel seçimler vardı.

50+1 rafa kalktı

Beştepe kaynaklarına göre 50+1 tartışmaları rafa kaldırıldı. İki liderin yerel seçimlere kadar bu tartışmayı alevlendirecek bir ifade kullanması beklenmiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Almanya dönüşü gazetecilere “50+1’in kaldırılması isabetli olur” demişti. Bu açıklama sonrası siyasetin gündemi 50+1 tartışmaları olmuştu. Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP’den ise bu tartışmalara sert cevaplar gelmişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli “50+1 Cumhur İttifakı’nın varoluş sebebidir. Muhtar değil Cumhurbaşkanı seçiyoruz” diyerek bu sistemden geri adım atılmasına karşı çıkmıştı.

İstanbul ve Ankara adayları netleşiyor

Öte yandan Cumhur İttifakı’nın yerel seçim stratejisi de görüşmede ele alınan önemli başlıklardan biri oldu. Erdoğan ve Bahçeli’nin Ankara ve İstanbul’da aday gösterilecek isimleri bu görüşmede istişare ettiği kulislere sızan bilgiler arasında.

Buna göre Metin Külünk’ün aday adayı olduğu İstanbul’da AKP milletvekili ve eski Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un ismi kesinleşmiş durumda. Yerel seçimlerde milliyetçi muhafazakar seçmene seslenecek bir aday profili çıkarılması beklenen Ankara’da ise eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ismi öne çıkmış.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.