Erdoğan’dan beslenenler/Erdoğan’ı besleyenler

Erdoğan’dan beslenenler/Erdoğan’ı besleyenler
AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki dudak arasından çıkacak en ufak bir söze bakan, o işaret etmediği sürece bulundukları siyasi noktadan bir adım ileriye gitmeyen,/gidemeyen yerel siyasetçiler, “sokma akıl” benzeri, sokma siyaset anlayışıyla guya siyaset yapmaktalar..

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki dudak arasından çıkacak en ufak bir söze bakan, o işaret etmediği sürece bulundukları siyasi noktadan bir adım ileriye gitmeyen,/gidemeyen yerel siyasetçiler, “sokma akıl” benzeri, sokma siyaset anlayışıyla guya siyaset yapmaktalar..
*
Misal Büyükçekmece’deki AK Partililer’in gündemi, kentteki yerel yönetimi beş dönemdir elinde tutan CHP’li Hasan Akgün’den nasıl alırız’dan daha çok, 2019 adayı İlker Gürbüz olsun, ya da herkes denendi, bu kez Recep Erol denensin üzerine kurulu...
Özetle…
Koca kentte adı geçen yerel siyasetçi sayısı, topu topu iki kişi olduğundan dolayı, ya herro ya merro’dur…
*
Beylikdüzü’nde…
Bırakın olası belediye başkan adayını, ilçe belediye başkanının kim olması konusunda bile, siyaseti meslek haline getirmiş ilçenin önde gelen çeyrek asırlık siyasetçilerinin bile en ufak bir fikri yok. Gazetecilik mesleği gereği kulağımın deilk olduğunu düşündüklerinden dolayı da sabah akşam sordukları tek soru, “İlçe başkanı Mustafa Günaydın mı, Kadir Çakır mı, yoksa Celal Babayiğit mi olacak” sorusudur.
Özetle…
İstedikleri, mevcut ilçe başkanı İsmail Damat’ın mutlaka gitmesi gerektiği yönünde ama yerine gelecek kişiyi Allah’ın bir kulu bile toto usulü tahmin edemiyor. Hakim siyasi anlayış ise “Yok aslında birbirimizden farkımız, ama biz Osmanlı bankasıyız” modunda.
*
Avcılar’da…
Kim gitse, kim gelse umurlarında değil, makam dolsun kafi..
Özetle…
Gelen ağam, giden paşam…
*
Çatalca’da…
Tablo, Büyükçekmece’den farklı değil, ilçedeki siyaset, eski ilçe başkanı Savaş Barutçu ile mevcut ilçe başkanı Selim Güçbilmez arasında sıkışmış durumda. İkisi arasında mekik dokunuyor yani..
Özetle…
Amasya’nın bardağı, biri olmazsa, bird aha, durumu…
*
Silivri’de…
AK Parti açısından en kemikleşmiş, etkili ve organize siyasetin yapıldığı farklı bir yapı mevcut. Kişilerden ziyade belirli bir grubun hakim olduğu kentteki siyaset, satranç hamleleri gibi zekanın ön plana çekilmesine neden oluyor. Birçok adayın sivrilmesine imkan tanıyan Silivri’de, erken kalkanın erken yol alma gibi bir avantajı sözkonusu.
Özetle…
Atı alan Üsküdar’ı geçer…
*
Esenyurt’ta…
Burada da en az Silivri’deki yerel siyasetçiler gibi kurt politikacılar mevcut. Diplomatların sonuca gitmekteki yöntemlerine benzer siyasi atraksiyonlar geliştiren yerel aktörlerin göze çarpan didişmelerine şahit olunmasa da perde arkasındaki güç kazanımı, adam eksiltme taktiği üzerinden yürüyor.
Özetle…
Hedefe giden yolda yapılan her şey mubah…
*
Bağcılar’da…
Ha Erdoğan’ın ceketini koymuşsun, ha ilçe başkanı atamışsın, aynı şey.
Özetle…
Atanan ilçe başkanı ve belediye başkan adayının tek rakibi Türk Hava Yolları…
*
Tüm bu siyasi yerel fotoğrafın perde arkasına bakıldığında, bir yandan kişisel ikbalini, siyasi kariyerini diğer yandan ulusal ve uluslararası sorunlarla başa çıkma adına efor sarf etmek zorunda kalan AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan, Beylikdüzü’nde İsmail Damat gitsin mi kalsın mı, Büyükçekmece’de Gürbüz ile mi yoksa Erol ile mi kazanılır sorusunun karşılığını beklemek de gösteriyor ki…
Yerel siyaset, yerel siyasi aktör dediğin, belirsilzikler üzerine inşa edilmiş, kumdan kale misali profil sergilemekte.
*
Zerre kadar şüphe duymadğım şahsi bir siyasi analizi de bu vesileyle paylaşmış olayım. Recep Tayyip Erdoğan’ı çek bir kenara koy, AK Parti’den geriye kalan kurumsal yapı değil bir siyasi parti anca hemşeri derneği statüsü bir oluşu kalır.
Özetle…
Ayvanın yendiğinin resmidir yani…
*
Her ne kadar halen ülkenin iktidar partisi olsa da, Erdoğan çimentosu olmadığı sürece yereldeki siyasi aktörlerin ve yerel siyasetin kentlerine sağladığı dişe dokunur hayırları yoktur. İddia ediyorum, ilçe teşkilatları kapatılmış bir AK Parti mevcut oyundan daha fazla seçmene daha sağlıklı bir yapıyla hitap eder. En azından siyasetin ahlak çıtası yükseleceği gibi, yerel güç ve imkanlardan kaynaklı siyasi fanatizm de tarihe karışmış olur.
*
Erdoğan’dan beslenen kısır yerel siyasi aktörler yerine, Erdoğan’ı ve partisini besleyen siyasi aktörler devreye girer ki, ahali de bir ilçe başkanı ataması için hop oturup hop kalkmaz, siyasi entrika peşinde koşmaz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.