Esed rejimi yanlıları Afrin'e girecek! Devlet televizyonundan son dakika açıklaması

Esed rejimi yanlıları Afrin'e girecek! Devlet televizyonundan son dakika açıklaması
Suriye devlet televizyonu, Esed rejimi yanlısı güçlerin saatler içerisinde Afrin’e gireceğini duyurdu.

Rejimin resmi haber ajansı SANA da Afrin ilçesine birkaç saat içerisinde  "halk güçleri" olarak adlandırılan birliklerin ulaşacağını duyurdu.

Terör örgütü PYD/PKK, Zeytin Dalı Harekatı ile  sıkıştırılması üzerine, Beşşar Esed rejimi ile Afrin'de iş birliği görüşmelerine hız vermişti. 

Geçen hafta içinde, İran destekli Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen  Mayadin televizyon kanalı, PYD/PKK'nın Afrin'i Esed rejimine devretmesi için ilk  görüşmeyi yaptıklarını öne sürmüştü. Anadolu Ajansı muhabirlerinin yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Halep'in  kuzeyindeki Şehba kasabasında Rusya'nın aracılığıyla bir araya gelen terör örgütü  PYD/PKK ile Esed rejimi arasındaki toplantıda uzlaşma sağlanamadı.

Kuzey Irak'ta yayın yapan Kurdistan24 televizyon kanalına  konuşan sözde Cezire kantonu savunma heyeti sorumlusu Rezan Gilo, rejim ile  Afrin'in sınırlarının korunması için müzakere içinde olduklarını kabul etti. Gilo, rejimin silahları teslim almak istediği için anlaşmanın  sağlanamadığını da söyledi.

Menbiç modeli gündemde
Esed rejimi, Fırat Kalkanı Harekatı sırasında da Bab ilçesinin  batısında TSK ve ÖSO ile PYD/PKK arasında yaşanan çatışmalarda terör örgütüne  yardımcı olmuştu. Türkiye'nin Menbiç'e yönelik operasyon ihtimaline karşı, Esed rejimi,  Menbiç'in batısında Fırat Kalkanı Harekatı bölgesine sınır hatta asker konuşlandırmıştı. Anadolu Ajansı muhabirine bilgi veren güvenilir yerel kaynaklar, Afrin'de terör örgütünün silah bırakmak istemediği gibi, yönetimi de rejime devretmek istemediğini, bunun üzerine Menbiç modelinin müzakere edilmeye başlandığını ifade  etti.

PYD/PKK ve Esed rejiminin uzlaştığı iddia edilen Menbiç modeline göre,  rejim, Afrin'e temsili sayıda askeri unsur sevk edecek. Rejim askerleri, Zeytin Dalı Harekatı'yla cephe durumundaki bölgelere  yerleşecek.

Esed ile PYD/PKK ilişkisi
PYD/PKK'nın Suriye'deki varlığı 1979'da terörist elebaşı Abdullah  Öcalan'ın Suriye'ye kaçmasıyla başladı. Bu tarihten sonra teröristlerin  katılımıyla örgütün yapısı ve eylemlerinin belirlendiği birçok kongreyi,  Suriye'deki kamplarda gerçekleştiren Öcalan, PKK'yı yaklaşık 19 yıl boyunca  Suriye'den yönetti.

Terör örgütü PKK, Suriye'deki ilk kongresini 1981 yılında yaptı. 1982  yılında Suriye'nin başkenti Şam'da yapılan ikinci kongrede Hafız Esed rejiminin  desteği ile Türkiye'ye karşı silahlı mücadele kararı aldı.

Hafız Esed iktidarı, Türkiye ile başta Hatay ve su sorunu ile gerilen  ilişkilerde kullanmak üzere, PKK'nın Suriye'nin kuzeyinde örgütlenmesine yardım  sağladı.

Suriye'de PYD adını alan PKK güdümündeki terör örgütünün liderliği,  Şam istihbaratına üye Mervan Zeki'ye verildi. PYD/PKK'nın eski sözde başkanı  Salih Müslim de bu partinin siyasi ofisinden sorumluydu. Şam'ın talimatı ile PYD, Öcalan'ın Suriye'yi terk etmesinden iki ay sonra 12 Ekim 1998'de resmen siyasi  hayata katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.