Gazi'nin acısı hala dinmedi!

Gazi'nin acısı hala dinmedi!
Gazi Katliamı’nda yaşamını yitiren 22 kişi, katliamın 29'uncu yılında Gazi Mahallesi'nde yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşle anıldı.

ANIL BODUÇ- Gazi Mahallesi’nde 12 Mart 1995’te yaşanan katliamda hayatını kaybeden 22 kişi, katliamın 29. yılında mahallede düzenlenen yürüyüşle anıldı. 12 Mart Platformunun çağrısıyla yapılan anmaya Gazi ve Ümraniye katliamlarında hayatlarını kaybedenlerin yakınları, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan, EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, EMEP Sultangazi Belediye Başkan Adayı Fevzi Ayber, DEM Parti İBB eş başkan adayları Murat Çepni ve Meral Danış Bektaş, DEM Parti milletvekilleri Celal Fırat, Kezban Konukçu, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, EHP Sözcüsü Özge Akman, Gezi direnişinde hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ailesi, Cumartesi İnsanları, Alevi kurumları, siyasi parti ve yöre derneklerinin temsilcileri ile mahalle halkı katıldı.

Adalet istiyoruz

Soğuk havaya rağmen sabahın erken saatlerinden itibaren yüzlerce kişi Gazi Cemevi önünde toplandı. “Gazi’den Ümraniye’ye adalet istiyoruz” pankartı açarak katliamın yapıldığı eski postaneye yürüyenler, katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşıdı. Yürüyüş sırasında “Gazi’yi unutma, unutturma”, “Gazi’nin hesabı sorulacak”, “Gazi şehitleri ölümsüzdür”, “Susma, sustukça sıra sana gelecek”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak”, “Katiller halka hesap verecek” sloganları atıldı. Katliamda hayatını kaybedenlerin isimleri okunarak “Yaşıyor” denildi. Gezi direnişinde polis kurşunuyla katledilen Berkin Elvan da unutulmadı ve ismi okunarak “Yaşıyor” denildi. Yürüyüşün ardından, katliamın yaşandığı eski postane önünde bir araya gelen kitle, yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saldırıların yaşandığı noktalara kırmızı karanfiller bırakıldı.

Demokratlara gözdağı verildi

Burada yapılan basın açıklamasını, katliamda hayatını kaybeden Dilek Şimşek’in kardeşi Erkan Şimşek okudu. Şimşek, “Gazi halkı provokasyonu yapanı da yaptıranı da nedenini de biliyordu. Amaç Gazi’de devrimci muhalefeti sindirmek ve tüm devrimci, demokrat halka gözdağı vermekti. Saldırı Alevi’si, Sünni’siyle tüm halkaydı” dedi. Açıklamanın ardından kitle, Gazi Mezarlığına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında, katliamın yaşandığı noktalara karanfil bırakıldı. 6 Şubat depremleri de unutulmadı. Yürüyüş boyunca, depremden etkilenen illerin isimleri okundu, “burada” denildi. “Deprem öldürmez ihmal öldürür” sloganı atıldı.

Gazi Katliamı nasıl gerçekleşti?

12 Mart 1995 akşamı saat 20.30’da Gazi Cemevi ile Yavuz, Doğu, Dostlar ve Öntaş kahvehaneleri ile Sarıoğlu Pastanesinin taranması ve Halil Kaya’nın öldürülmesi katliamın başlangıcı oldu. Tarama haberini alanlar Gazi Karakoluna doğru yürüyüşe geçti. Polislerin kitleyi dağıtmak için havaya ateş açması ve cemevi önünde bekleyen Mehmet Gündüz’ün vurularak öldürmesi, öfkenin artmasına neden oldu. Polisin tavrı ertesi gün de devam etti. Birçok ev ve dükkan basıldı. Polisin mahallede kurduğu barikatlar askeri birliklerle daha da güçlendirildi. Cemevi önünde Halil Kaya ve Mehmet Gündüz’ün cenazesini almak için bekleyen 6 bin kişi, cenazelerin verilmemesi üzerine saat 11.00’da karakola doğru yürüyüşe geçti. Ancak polis barikatıyla engellenen kitlenin üzerine ateş açılması ile sabah saatlerinde 3, öğleden sonra ise 12 kişi öldü. 13 Mart günü katliamın bilançosu ortaya çıkmıştı; 17 ölü, yüzlerce yaralı...Gazi Mahallesi’ndeki katliamı protesto etmek için pek çok eylem yapıldı. Polis, Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’nde 15 Mart günü yapılan protesto eylemlerine silahla müdahale etti. 5 kişi öldü, 20’den fazla kişi yaralandı. Gazi Mahallesi’nde başlayan katliam, Ümraniye’de devam etti ve can kayıplarının sayısı 22’ye yükseldi.

İlgili Haberler

Kaynak:ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.