Geçinememekten şikayet eden sivil memurlar bordro yaktı!

Geçinememekten şikayet eden sivil memurlar bordro yaktı!
Sivil Memurlar Sendikası (SİME-SEN) Ankara'da eylem düzenleyerek maaş bordrolarını yaktı. “Geçinemiyoruz” diyen SİME-SEN Genel Başkanı Kenan Haluk Baytemir, “Birkaç gün önce maaşlarını alan kamu çalışanları, daha henüz kısa bir süre geçmesine rağmen, bugün eksi bakiyeden para çekmeye, kredi kartlarını kullanarak bir sonraki aybaşını getirmeye çalışmaktadırlar” dedi

Sivil Memurlar Sendikası (SİME-SEN) Ankara'da gerçekleştirdiği maaş bordro yakma eylemiyle, iktidarı protesto etti. Geçinememekten ve düşük maaşlar ile olumsuz çalışma koşullarından yakınan sivil memurlar, devletin seslerine kulak vermesi çağrısında bulundu. Konuya ilişkin açıklama yapan SİME-SEN Genel Başkanı Kenan Haluk Baytemir, “Son dönemde yaşanan ekonomik gelişmeler hemen her kesimde olduğu gibi kamu çalışanları ile emeklilerini de ekonomik anlamda çok ciddi sıkıntıya sokmuştur. 2022 yılı itibarı ile uygulamaya giren toplu sözleşme maalesef enflasyon ile birlikte beklentileri karşılamaktan uzaklaşmış, hükmünü yitirmiş, kamu çalışanları bir kez daha büyük bir hayal kırıklığına uğratılmıştır. Gelinen nokta itibarı ile kamu çalışanlarının maaşları hemen her şey karşısında çok ciddi bir alım gücü kaybına uğramıştır. Dolar ve altını geçtik kamu çalışanlarının maaşlarını temel gıda maddeleri ile karşılaştırdığımızda bile ciddi kayıplar söz konusudur. Bitkisel yağdan, çaya, etten, süte, ekmekten, suya hemen her kalemde 2 katı 3 katı fiyat artışları olmuş ancak kamu çalışanlarının maaşları aynı oranda artmayarak alım gücü ciddi oranlarda düşmüştür” dedi.

Konfederasyonlardan hesap sorulmalı

Geçmişte imzalanan sözleşmenin bugün yansımasının çok kötü olduğunun altını çizen Baytemir, “Bu büyük hayal kırıklığını yaşatan sözleşmeye imza atan yetkili ama etkisiz konfederasyonlar Nisan ayı için açıkladığı 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 14 bin 534 lira, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı ise 5 bin 263 liradır. ‘Merdi kıpti şecaat arz ederken sirkatin söyler’ hesabı sözleşme masasında yüzde 5’lere imza atan yetkili ama etkisiz konfederasyonlar her ay açlık-yoksulluk araştırması adı altında yayınladığı bildirimlerde kamu çalışanlarını mahkum ettiği açlık sınırını da gözler önüne sermektedir. Halbuki kamu çalışanlarının bugün ki ekonomik çöküntülerinin mimarı kendileridir, etkisiz konfederasyonlar tarafından imzalanan toplu sözleşmelerle bugün kamu çalışanlarının büyük çoğunluğu açlık sınırının biraz üstünde, yoksulluk sınırının ise çok çok altında bir maaş almaktadırlar, sebep oldukları bu sonuçtan zerre kadar utanma duymadıkları gibi kamu çalışanları ile dalga geçer gibi bu açlık-yoksulluk açıklamaları yapmaktadırlar. Buradan bütün kamu çalışanlarına bir kez daha seslenmek istiyoruz, uzunca bir zaman yetki vermek suretiyle denediğiniz, her seferinde sonucun değişmediğini bizzat yaşayarak iliklerinize kadar hissettiğiniz sendika tercihlerinizi değiştirmenin zamanı geldi de geçiyor bile, geçmişte yüzde 3’ü kabul edilemez, yüzde 3,5’u ise yeterli gören, bu yıl büyük yaygara koparmak suretiyle başarı olarak lanse ettikleri toplu sözleşmede ise sıfır zam çeken bu etkisiz konfederasyonlardan hep birlikte hesap sormamız gerekiyor” diye konuştu.

Kredi kartları ile geçiniyoruz

Sivil memurların ciddi bir geçim sıkıntısı yaşadığını kaydeden Baytemir, maaş yattıktan birkaç gün sonra hemen herkesin kredi kartları ile ay başını getirmeye çalıştığını anlattı. Baytemir, “13 gün önce maaşlarını alan kamu çalışanları, daha henüz 13 gün geçmesine rağmen, bugün eksi bakiyeden para çekmeye, kredi kartlarını kullanarak bir sonraki aybaşını getirmeye çalışmaktadırlar. Kamu çalışanları, şayet bu gidişi değiştirmek için harekete geçmez ise sonuç değişmeyecek, toplu sözleşme masası resim verme, birbirinin sırtını sıvazlama, kamu çalışanları üzerinden şahsi bir takım hesaplar yapılarak milletvekilliği pazarlık masası olarak kalmaya devam edecektir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, kamu çalışanları çaresiz değildir, Sivil memurlar Sendikası olarak kamu çalışanlarının sorunlarının farkındayız 3600 ek gösterge çalışmalarına verilen gizemden rahatsızız, demokratik bir toplumda tüm tarafların dinlenmesi gerektiğini hatırlatıyoruz, 3600 ek gösterge çalışmalarında öncelikli olarak yardımcı hizmetler sınıfında çalışan ve hiç ek gösterge alamayanlar olmak üzere herkesi memnun edecek bir yol bulunmalıdır” ifadelerini kullandı.

Ek ödemelerde kesinti olmamalı

Sivil memurların taleplerini de sıralayan Baytemir, “Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışan ve bir meslek icra eden aşçı, berber, kaloriferci gibi 52 farklı mesleği icra eden kamu çalışanlarının mutlaka Teknik Hizmetler veya Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçirilmesi sağlanmalıdır. Sözleşmeli memur istihdam edilmesine son verilerek, hali hazırda ki sözleşmeli istihdam edilen personelin kadroya geçirilmesi sağlanmalıdır. Sosyal tesislerde uygulanan ve personelin kurum aidiyat hissinin kaybolmasına sebep olan, sosyal tesislerde ki sivil memur yasaklarının kaldırılarak sivil memurlarda büyük baskı oluşturan yok sayılma yanlışlığının ortadan kaldırılmalıdır.
Emeklilikte yaşanan hak kayıplarının önlenmesi maksadıyla ek ödemelerin kesintisiz verilmelidir.
Kılık kıyafet yönetmeliği iptal edilmelidir. Devam ettiği süre içerisinde kılık kıyafet yardımı tutarlarının tekrardan ve günümüz şartlarına uygun bir şekilde belirlenerek tüm kamu çalışanlarına verilmelidir” şeklinde konuştu.

Hakkaniyetli düzenlemeler yapılmalı

Sivil memurların taleplerine ilişkin açıklamalarını sürdüren Kenan Haluk Baytemir açıklamasının sonunda şu ifadeleri kullandı; “Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları ile Emniyet Genel Müdürlüğünde çalışan Sivil Devlet Memurlarına Savunma ve Güvenlik Hizmet Kolu verilmesi sağlanmalıdır. Emniyet Genel Müdürlüğünde çalışan Teknisyen Yardımcılarının görev tanım formları 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa uygun bir şekilde hazırlanarak yayınlanmalıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisinde çalışan teknisyen ve teknikerlerin maaşları eğitim durumları göz önüne alınarak düzenlemelidir. Tüm sinıfların dahil olduğu devlet memurlarının özel hizmet tazminatları ve ek göstergeleri yeniden ve hakkaniyet ölçüsünde acilen düzenlenmelidir. Asgari Geçim İndirimi muafiyeti düzenlenmesi sonrasında engelli personelin yaşamış olduğu mali kayıplar yapılacak yeni bir düzenleme ile giderilmelidir. Kurum içi yapılan Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında bir nevi adam kayırma aracı olarak kullanılan ve hak edene değil adamı olana kazandıran mülakat sistemi ortadan kaldırılmalıdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.