Gelecek Partisi Başkanı Ahmet Davutoğlu ilk kez konuştu

Gelecek Partisi Başkanı Ahmet Davutoğlu ilk kez konuştu
İçişleri Bakanlığı’na yeni partisinin kuruluş başvurusunu yapan Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, partinin ilkelerini ve kurucu üyelerini Ankara'da düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. "Zamanı geçmiş eski sözleri tekrar etmeye değil, ‘yeni şeyler söylemeye’ geliyoruz" diyen Davutoğlu, Gelecek Partisi'nin 'her kesimden insanı barındırdığının' altını çizdi

Davutoğlu, Ankara Bilkent Otel'de kameralar karşısına çıkarak, yeni partiyi ve partinin kurucularını tanıttı. Ahmet Davutoğlu salona eşi Sare Davutoğlu'yla birlikte giriş yaptı. Davutoğlu, sol yanına partisinin kurucular kurulundaki en genç isim olan 22 yaşındaki İsmail Günaçar’ı oturttu. Konuşmasında salondakileri selamlaya Davutoğlu, “Bugün “Gelecek milletimizindir, gelecek Türkiye’nindir” diyerek partimizin kuruluşunu ilan ediyoruz. İlk adımını samimiyetle ve kararlılıkla attığımız bu kutlu yürüyüşün halkımız, ülkemiz ve insanlık için hayırlı olmasını diliyorum. İnsanlığın ve milletimizin kritik bir süreçten geçtiği tarihi bir eşikte, benzer nice doğumlara şahitlik etmiş Anadolu’nun kalbi Ankara’da arkadaşımızla birlikte tarihin ve milletimizin huzurundayız. Bütün baskılara ve oluşturulmaya çalışılan korku atmosferine rağmen cesaretle, samimiyetle ve basiretle omuz omuza vererek, Cumhuriyetimizin 100. yılına hazırlandığımız bu dönemde, ülkemize demokratik ve müreffeh bir gelecek ufku çizmek için bir araya geldik” dedi.

Üç nesil buradayız
“Yetmiş yıllık demokrasi tarihimizin sancıları içinden geçmiş üç nesil olarak buradayız” diyen Davutoğlu, “Aramızda demokrasiye geçiş sancılarını yaşadığımız kırklı yılların sonlarında doğup milletimizin tarihine bir kara leke olarak geçen 27 Mayıs’ı çocuk olarak yaşamış olanlarımız var. 1968 kuşağının idealist heyecanlarını yaşayanlarımız da var, 12 Eylül’ü farklı siyasi akımlarda ama aynı koğuşlarda geçirenlerimiz var. Ve nihayet 15 Temmuz’da hain bir çeteye karşı omuz omuza vermiş kahramanlar da var, bu onurlu mücadele sonrasında tam demokratik bir düzene geçeceğimizi ümit ederken düşüncelerini ifade etmekten dahi mahrum bırakılanlar, 28 Şubat’ta büyük fedakarlıklarla tohumları atılan fikir ve bilim kurumlarının tasfiye edilmesi çabalarına şahitlik etmek zorunda kalanlar da var. Bütün bu sancılı süreçleri yaşayan üç nesil bir arada ve buradayız. Farklı yaşlardayız ama hepimiz genciz” ” ifadelerini kullandı.

Korkuya değil ümide ayarlıyız
Herkesin eşit ve onurlu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu dile getiren Davutoğlu, “Üç nesil olarak çok sancılar yaşadık, çok acılar gördük. Ama geçmişe değil geleceğe, nefrete değil sevgiye, öfkeye değil merhamete, korkuya değil ümide ayarlıyız. Geçmişe ağıt yakmaya değil, ortak bir gelecek inşa etmeye geliyoruz. Zamanı geçmiş eski sözleri tekrar etmeye değil, ‘yeni şeyler söylemeye’ geliyoruz. Yeni şeyleri ancak geçmişten ilham alarak geleceği inşa edecek olanlar söyleyebilirler. Yeni şeyleri ancak korkulardan ve tabulardan kurtulmuş olanlar söyleyebilirler. Yeni şeyleri ancak bugüne inançları ve yarına umutları olanlar söyleyebilirler. Susmaya değil konuşmaya, şikâyet etmeye değil çözüm üretmeye, bağırmaya değil sakince ve muhabbetle hitap etmeye, surat asmaya değil tebessüm etmeye geliyoruz.

Gün bizi ayıran politikaları değil, bizi birleştiren ilkeleri konuşma günüdür. Bu gelecek yürüyüşünde bize rehberlik edecek olan temel ilkelerimizi milletimizle paylaşmak ve bir anlamda ahitleşmek istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Birikimlerimizi koruyacağız
“Cumhuriyetimizin 100. yılına yürürken küreselleşme ile birlikte tarihi akışın büyük bir ivme kazandığı, geleneksel değerlerin bütün dünyada yeniden keşfedildiği, modern yapıların ve anlayışların yeni bir dönüşüm süreci içine girdikleri kritik bir tarihi eşikte, kapsayıcı bir yenilenme ihtiyacına cevap oluşturmak üzere yola çıkıyoruz” ifadelerini kullanan Davutoğlu, “Bu çerçevede; nesiller aşan ortak aklın ürünü olan değerlerin korunması bağlamında geleneğe saygılı, birey hakları, vatandaşlık hukuku ve milli egemenlik bağlamında modern ve çağdaş, sınır aşan teknolojik etkileşim ve yerküredeki her gelişmeye açık olan bir gelecek vizyonu bağlamında küresel bir siyaset anlayışını benimsiyoruz. Siyasetimizin temel felsefesi, geleneğe saygılı özgürlükçülüktür. Geleneğe bağlılığımız statükoculuk değil, modernliğimiz geleneksel değerlerimizden kopuş değil, küreselliğimiz teknolojik değişim karşısında insani özü ihmal eden bir edilgenlik değildir. Milletimizin tecrübelerinden neşet etmiş değerlerini de, modernleşme sürecimizin eseri olan ve Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde kurulan Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin birikimini de koruyacak ve gelecek nesillere aktaracağız. Hedefimiz can ve mal güvenliğini, inanç ve ifade özgürlüğünü, örgütlenme, eleştiri ve gösteri özgürlüğünü tam anlamıyla sağlayan bir hukuk düzenidir” diye konuştu.

Herkes mutlak eşittir

Basın özgürlüğüne vurgu yapan ve “Düşünce ve inanç hürriyetini kısıtlayarak bireyin özgür iradesini yok etmeye çalışan dinî veya seküler her akım ve rejim, insanın zihnen köleleştirilmesine yol açar. Nitekim bunun örneğini de 15 Temmuz’da her türlü cürmü işleyebilecek birer robota dönüşen darbecilerde görmüştük” saptamasında bulunan Davutoğlu, “Dünyada otoriter ve popülist eğilimlere yöneliş olduğu bir dönemde kendi özgür iradesine malik, onurlu ve başı dik insanların yaşadığı bir ülke inşa etmeliyiz. Siyasi yöntem ilkemiz kapsayıcılıktır. İnsan onuru ile taçlandırılan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kimliği taşıyan herkes mutlak anlamda eşittir. Etnik, dini ve mezhebi kimlik ayrımlarına dayalı yaklaşımlara karşı toplumun her kesimini ve her bireyini kapsayan bir siyasi anlayışın sözcüsüyüz. Farklılıkların güven ve huzur ortamında bir arada yaşamasının teminatı olan kapsayıcılık ilkesi bağlamında çoğunlukçuluğa karşı çoğulcu bir yaklaşımı hayata geçireceğiz” dedi.

Din siyaset alanında olmamalı

Partisinin ortak akıl süreçlerinin öncüsü ve destekçisi olacağını açıklayan Dvautoğlu, “Siyasetimizin vicdani ilkesi din ve inanç özgürlüğüdür. Kısıtlayıcı laiklik anlayışı da, dine siyasal düzen içinde işlevsel bir rol tanımlama çabası da, tek bir dini akımın siyasal düzeni antidemokratik yöntemlerle ele geçirerek din-siyaset ilişkisini belirleme iddiası da, küreselleşmeyle derinleşen varoluşsal sorunlar karşısında geçerliliğini yitirmiştir. Siyaset alanında herkes kendi imtihanını vermeli ama dini değerleri bu imtihan sathına sokmamalıdır. Hak ve makam talepleri ibadet üzerinden değil adalet, ehliyet ve liyakat temellerine dayalı hukuk ve teamül üzerinden geçekleşir. Devlet, bütün dini/mezhebi/felsefi anlayışlara ve topluluklara aynı mesafede olmalı ve eşit yaklaşım göstermelidir. Bu çerçevede temel ilkemiz özgürlükçü laiklik ve çoğulcu din anlayışıdır. Alevi yurttaşlarımızın inanç ve öğreti temelli taleplerine, geleneksel Mürşid, Pir ve Dede ocakları esas alınarak ve modern Alevi örgütlerinin talepleri göz önünde bulundurularak, eşit yurttaşlık hakkı ve demokratik uzlaşı temelinde çözüm bulunacaktır. Gayrimüslim vatandaşlarımızın talep ve sorunları, eşit vatandaşlık ve din ve vicdan özgürlüğü ilkeleri temelinde çözülecektir” dedi.

Parakek yapıya izin yok

Paralel yapılara asla izin vermeyeceklerini, Kamu görevlilerinin özel ayrıcalığı olmayacağını belirten Davutoğlu, “Suçların şahsiliği ilkesinden taviz verilmeyecek. Yargının hızlı ve etkin çalışması ve adil kararlar verebilmesi için esaslı bir reform yapılacaktır. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), ‘Hâkimler Kurulu’ ve ‘Savcılar Kurulu’ olarak ikiye ayrılacaktır. Türkiye’nin en eski tartışmalarından birisi ülkemizin tam demokratik, özgürlükçü ve sivil yeni bir anayasaya kavuşmasıdır. Demokratik bir anayasa olmadan Türkiye’nin müreffeh ve demokratik bir geleceği olmayacaktır. Partimiz, milletimizin hak ettiği yeni anayasanın mümkün olan en geniş katılımla sıfırdan yazılması gerektiğini savunmaktadır. Türkiye’nin çözülemeyen bir diğer sorunu, hükümet sistemidir. Hükümet sistemleri ile demokrasi arasında doğrudan ilişki bulunmaktadır. Hükümet sistemini demokratik olmasını temin edecek üç önemli kriter mevcuttur: Hukuk devleti ilkesine riayet, hak ve özgürlüklerin anayasal güvence altına alınması ve denge/denetleme mekanizmalarının varlığı” ifadelerini kullandı.

Parlamenter sistemi savunuyoruz

Başkanlık sisteminin demokratik kriterleri karşılamadığını ve demokratik parlamenter sistemi savunduklarını ifade eden Davutoğlu, “Siyasal sistem tercihimiz katılımcı demokrasidir. Türkiye’de siyasi partilere ilişkin anayasal ve yasal düzenlemeler son derece kısıtlayıcı hükümler içermektedir. Bu amaçla, demokratik bir Siyasi Partiler Kanunu hazırlanacaktır. Kamu hizmetine giriş, kalış ve yükselişin kayırmacılık, nepotizm ve farklı çıkarlar sebebiyle aşındırılmasına müsaade etmeyeceğiz. Ayrıca siyasi, dini, mezhebi, kültürel, bölgesel, sosyo-ekonomik zümre aidiyetlerinin, kamu istihdamında avantaj veya dezavantaj oluşturmasının önüne geçeceğiz. Kamuya personel istihdamında ve meslek içi yükselme ve nitelikli görevlere seçilmelerde mevcut bulunan mülakat sistemi kaldırılacak, yerine objektif kriterlere dayalı sınavlar yapılacaktır” diye konuştu.

AK PARTİLİLER AĞIRLIKTA
Kurucular Kurulu’nda Davutoğlu’nun dışında 18 eski AK Parti’li milletvekili yer aldı. Bu isimler Abdullah Başcı, Avni Erdemir, Ayhan Sefer Üstün, Cemalettin Kani Torun, Cesim Gökçe, Cuma İçten, Feramuz Üstün, İbrahim Mustafa Turhan, Mehmet Ali Pulcu, Mehmet Atilla Maraş, Mustafa Baloğlu, Mustafa Bilici, Mustafa Öztürk, Ömer Ünal, Selçuk Özdağ, Şenol Gürşan ve Talha Erol Durmaz oldu. Davutoğlu’nun Malezya’daki öğretim üyeliği döneminden iki öğrencisi de kurucu üye olurken, Başbakanlık dönemindeki danışmanı, yazar Etyen Mahcupyan da parti kuruluşuna katıldı.

Belediye başkanı da var
Gelecek Partisi, kuruluş aşamasıyla birlikte bir belediye başkanlığına da sahip oldu. Kurucu üye Halil Kulak, 31 Mart seçimlerinde, bağımsız aday olarak Karaman’ın Sarıveliler ilçesi belediye başkanı seçilmiş ve bu görevini yürüten bir isim. AK Parti ile görüş ayrılığına düşen isimlerden, KADEM kurucusu ve bir dönem Emine Erdoğan’a yakınlığıyla tanınmış Sema Silkin Ün de Gelecek Partisi’nde yer aldı. Eşi Taha Ün’se, AK Parti'ye yakın sosyal medya hesaplarını kontrol etmesiyle tanınıyor ve halen “Sağlam İrade” adlı hesabın yöneticisi.

Nihal Olçok da listede
Son günlerde darbe girişimi gecesiyle ilgili sözleriyle dikkat çeken Nihal (Süleymanoğlu) Olçok da beklendiği üzere listede yer alırken, o gece Atatürk Havalimanı’ndaki direnişe katıldığı hikayesiyle AK Parti’ye yakın medya kuruluşlarınca sıkça konu edilmiş Abdülkadir Baykay da kurucu üye oldu. Dış politika kanadından da son olarak Viyana Büyükelçiliği görevinde bulunmuş Ümit Yardım’ın kurucu olarak partide yer aldığı görüldü. Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı döneminde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) başkanlığına getirilen akademisyen Yusuf Ziya Özcan da kurucu üye oldu. Özcan, diplomat kökenli olmamasına rağmen Polonya Büyükelçisi olarak atanmasıyla dikkat çekmişti. Listede Kürt kökenli isim ağırlığı da dikkat çeken bir başka unsur oldu.

Ekonomide dikkat çeken isimler
Kurucular Kurulu’nda ekonomiyle ilgili bazı isimler de göze çaptı. Borsa İstanbul’un yöneticiliğini yapmış eski vekil Turhan’ın yanı sıra Tuncay Dinç’in de listede olduğu görüldü. Merken Bankası’yla ilgili değerlendirmeleriyle tanınmış Kerim Rota da kurucu üye oldu. Vakıfbank’ın eski yönetim kurulu üyesi Ahmet Müfit Cengiz de listede yer aldı. Listede iki eski baro başkanı da var. Elazığ’dan Adnan Demir ve Kayseri’den Ali Aydın. Adnan Menderes hükümeti bakanlarından Hasan Polatkan’ın yeğeni Hasan Serdar Bilir de listede. Kurucu üye olarak listede Muhammet Cüneyt Topbaş ismi de göze çarpıyor. Bu ismin Davutoğlu’nun aile üyeleriyle görüştüğü İstanbul’daki Topbaş’lardan birisi olup olmadığı merak konusu. Listedeki genç Topbaş’ın, BİM’in eski ortağı Mustafa Latif Topbaş ile akrabalığı olup olmadığı da bilinmiyor.

KURUCULAR KURULU

1. Ahmet Davutoğlu
2. Abdülkadir Baykay
3. Abdullah Başçı
4. Abdullah Güzeldülger
5. Abdullar Teber
6. Abdullah Yeşil
7. Adnan Demir
8. Ahmet Akçay
9. Ahmet Altunsoy
10. Ahmet Oğuz Karaoğlu
11. Ali Ahmet Çoktan
12. Ali Akmaz
13. Ali Alper Uzun
14. Ali Aydın
15. Ali İhsan Dilmen
16. Alper Kürşad Giray
17. Alptekin Hocaoğlu
18. Avni Erdemir
19. Aydın Altaç
20. Ayhan Sefer Üstün
21. Aynur Adeviye Erşahin
22. Aynur Algül
23. Ayşe Berrin Sevimli
24. Ayşe Güney
25. Ayşe Övündür
26. Ayşe Serap İnan
27. Ayşe Tülin Dinçelli
28. Bayram Zilan
29. Burçak Başbuğ Erkan
30. Can Cankesen
31. Cemalettin Kani Torun
32. Cesim Gökçe
33. Cihan Öztunç
34. Cuma İçten
35. Dimosthenis Rafaletos
36. Dinçer Türkmen
37. Diyaettin Uçar
38. Doğan Demir
39. Engin Keskinel
40. Engin Meydan
41. Enver Sedat Çakıroğlu
42. Etiyen Mahçupyan
43. Fahri Usta
44. Fatma Aydın Ataş
45. Fatma Şerefoğlu
46. Feramuz Üstün
47. Feridun Bilgin
48. Furkan Aşkın
49. Gizem Satıoğlu Öcmenler
50. Gülnur Özkaya Hayran
51. Güzin Yıldız
52. Habibe Çiftçioğlu Başar
53. Hakan Albayrak
54. Hakan Kobal
55. Hakan Tokaç
56. Halil Kulak
57. Halime Polat
58. Halit Özyurt
59. Hamide Mercan
60. Hasan Hüseyin Bozok
61. Hasan Serdar Bilir
62. Hayrunnisa Nur Kabuk
63. İbrahim Mustafa Turhan
64. İhsan Cafer Elhan
65. İsa Mesih Şahin
66. İsmail Günaçar
67. İzettin Küçük
68. Kemal Şişman
69. Kerim Rota
70. Mehmet Ali Pulcu
71. Mehmet Aşan
72. Mehmet Atilla Maraş
73. Mehmet Behçet Piker
74. Ferhat Esmer
75. Mehmet Fatih Arslan
76. Mehmet Kuğu
77. Mehmet Nuri Görenoğlu
78. Mehmet Sarı
79. Metin Karakaş
80. Mevlüt Demir
81. Muammer Duran
82. Muammer Kibar
83. Muhammed Mustafa Çakmakçı
84. Muharrem Ödemiş
85. Murat Özden
86. Musa Arat
87. Mustafa Asım Karahangil
88. Mustafa Bahadır Kurbanoğlu
89. Mustafa Baloğlu
90. Mustafa Bilici
91. Mustafa Gözel
92. Mustafa Mente
93. Mustafa Nedim Yamalı
94. Mustafa Öztürk
95. Mustafa Tekin
96. Namık Ergün
97. Neslihan Kevser Çevik
98. Nuray Sağıroğlu
99. Ömer Faruk Başaran
100. Ömer Kayani
101. Ömer Ünal
102. Perihan Toğay
103. Raziye Gök Aktaş
104. Recep Şener
105. Recep Varol
106. Rumi Bekiroğlu
107. Sait Şaşmaz
108. Salih Aynural
109. Selahattin Kayaman
110. Selçuk Özdağ
111. Selim Temurci
112. Sema Silkin Ün
113. Seren Yıldız Öztürk
114. Serkan Özcan
115. Serpil Bulut
116. Sevda Yılmaz
117. Seyfettin Bilen
118. Süheyl Erkan Altındağ
119. Şenol Gürşan
120. Şükrü Kırboğa
121. Talha Erol Durmaz
122. Timuçin Oğuz
123. Tuncay Dinç
124. Ufuk Karcı
125. Ülkü Nur Doğancı
126. Ümit Yardım
127. Vahdettin Elbay
128. Vahdettin İnce
129. Veysi Akay
130. Yasemin Dora Kurtkaya
131. Yeşim Karadağ
132. Yusuf Ziya Özcan
133. Zekayi Doğan
134. Zeynep İşçan Çeviker
135. Fevzi Donat
136. Nihal Olçok
137. Hüseyin Memiş
138. Ali Kalınlı
139. Yavuz Değirmenci
140. Fatih Dursunkaya
141. Muhammet Cüneyt Toptaş
142. Nihat İzsiz
143. Orhan Sucu
144. Doğan Koruyucu
145. Nazmi İrak
146. Hasan Taşkın
147. Sadullah Kavak
148. Muhsin Emre Demiröz
149. Haci Mehmet Karataş
150. Ahmet Müfit Cengiz
151. Fidan Strate
152. Ebubekir Yıldırım
153. Mehmet Okçu
154. Mustafa Yeşilyurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.