Herkese var sağlıkçıya yok!

Herkese var sağlıkçıya yok!
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve DİSK'e bağlı Dev Sağlık-İş, banka promosyonlarının yenilenmesi için eylem yaptı. Konuya ilişkin Damga'ya konuşan Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Başkanı Özlem Akarken de, “Birçok meslek grubu için promosyonlarda emekçiler lehine düzenlemelere giderken, sağlık çalışanları bundan mahrum bırakıldı. Promosyon ihaleleri personel lehine yeniden yapılmalıdır” dedi

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve DİSK'e bağlı Dev Sağlık-İş banka promosyonu sözleşmelerinin yenilenmesi için ortak eylem yaptı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi yemekhanesinden QNB Finansbank şubesine yürüyen sağlıkçılar orada basın açıklaması yaptı. Ortak basın açıklamasını SES Şube Eş Başkanı Şener Sevgi okudu.


Bankaların karı sürekli büyüdü

Artan enflasyon ve yanan ekonomik krizin alım gücünü ciddi orandan düşürdüğünden bahseden Sevgi, "Haziran 2021 öncesi birçok ilde 3-5 yıllığına imzalanan banka promosyon sözleşmeleri ile emekçilerin eline 4-7 bin lira arası ek bir gelir geçmişti. Ancak yeni dönemde yapılan banka promosyon sözleşmelerinde bu rakam 3 yıl için 30-40 bin liraya kadar çıkmaktadır. Özellikle 2021 yılı ve öncesinde promosyon anlaşması yapılan iş yerlerinde çalışan emekçiler ciddi hak kaybına uğramış bulunmaktadır. Enflasyonla faiz arasında açılan makas, bankaları karlılık rekoruna doğru koştururken işçi ve emekçiler aldıkları ücretlerle ayı nasıl çıkarabilirim diye kuruş hesabı yapıyor, meyve dahi alamıyor, çocuğunu yeterli ve dengeli besleyemiyor, elektrik, su faturalarını ödeyemiyor" dedi. Son sözleşmenin 2019 Mayıs ayında yapıldığını, 4 yıllık sözleşmeyle çalışanların 6 bin lira ödeme aldığını söyleyen Sevgi, "Enflasyon artışına rağmen banka tarafından promosyon ödemesinde bir artış yapmadığı için bugün maaşlarımızı aldığımız banka şubesinin önündeyiz. Biz biliyoruz ki ekonomik kriz koşullarında sermayeyi korumak adına almış olduğu bu kararın benzerinin emekçiler lehine de promosyon anlaşmaları için alınabilir. TÜİK raporlarına göre Bankalar 2022’nin ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre karları yüzde 400,5 artmıştır" diye konuştu.


Kardan payımızı istiyoruz

Sağlıkçıların her geçen gün yoksullaştığını vurgulayan Sevgi, "Emeğimizin üzerinden her kim nemalanıyor ve karına kar katıyorsa biz de kazandırdığımızın karşılığında hakkımız olanı istemekten geri durmayacağız. Bankaların artan bu devasa karlarında işçi ve emekçilerin kendilerine yatırılan maaş ve her türlü ücretlerinin değerlendirilmesi de etkilidir. Ücretlerimiz üzerinden bankanın elde ettiği kârda payımızı istiyoruz. Bu nedenle ya maaş promosyonu sözleşmesi yenilensin ya da banka artan enflasyon oranında promosyonda güncelleme yapsın istiyoruz. Ayrıca kurumların yapacağı promosyon anlaşmalarında önerilerimizin dikkate almasını istiyoruz. Buna göre promosyon sözleşmelerinin yenilenmesinin çıkarılacak bir kararnameyle tek bir günde çözüme kavuşacağı bilinmektedir. Tüm emekçiler lehine promosyon sözleşmeleri için yeniden bir düzenleme yapılmalıdır. Hükümetin memur maaş zamlarında yaptığı gibi 6 aylık enflasyon farkının promosyon sözleşmelerinde de uygulanması istiyoruz" dedi


Sesizimi duyurmaya çalışıyoruz

Konuya ilişkin Damga'ya konuşan SAHİM SEN Başkanı Özlem Akarken ise “Birçok meslek grubunun faydalandığı promosyon hakkından sağlık çalışanları mahrum bırakılmıştır. Bu mesele ilgili yeni düzenlemelere gidilmesi şarttır” açıklamasını yaptı. Akarken, “Promosyon kamu personelinin aylık veya ücretinin tamamlayıcı parçası durumundadır. Bankacılık uygulamasında ise promosyonlar kurum personelinin maaşlarının bankada bulunacağı sürede bankanın elde edeceği gelir beklentisine karşılık verilmektedir. Geldiğimiz noktada Temmuz ayı maaş zamları yapılan düzenlemeler enflasyon ve kamu hizmetinin temel ilkelerinden biri olan değişkenlik uyarlama ilkesi de gözönüne alınarak promosyonlar revize edilmeli ve yeni sözleşmeler 36 ayı geçmemelidir diye sesimizi duyurmaya çalışıyoruz” dedi.

Personel yararı gözetilmeli

İl Sağlık Müdürlüğü üzeirnden örnek veren Akarken, “İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nden örnek verecek olursak ihale ertelendi. 106 bin sağlık kurumu çalışanı için verilen miktar maalesef İstanbul için  yeterli değil üstelik beş sene kabul edilemez.106 bin sağlık kurum çalışanı için minimum 2 fatura olsa 212 bin otomatik ödeme demek 106 bin müşteri demek 106 bin kredi kartı demek verilen promosyon miktarına bu şekilde neden bakılmıyor. Yetkililere soruyoruz. Yetkililer 36 ay konusunda ısrarcı olmalı çalışma barışını sağlamalı personel yararına promosyon ihaleleri bir an önce yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

HABER:

ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.