HEZKURD'un 'Kürtçe hutbe' başvurusuna Diyanet'ten yanıt: 'Dil havuzunu geliştirme çalışmaları devam etmekte'

HEZKURD'un 'Kürtçe hutbe' başvurusuna Diyanet'ten yanıt: 'Dil havuzunu geliştirme çalışmaları devam etmekte'
HEZKURD, geçtiğimiz ay internet sitesinde 8 dil ile dijital hutbe uygulamasını duyuran Diyanet İşleri Başkanlığı'na başvuruda bulundu. Kürtçe hutbeye de yer verilmesini isteyen HEZKURD, Diyanet'in cevabını paylaştı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş cuma ve bayram hutbelerine, 8 dil seçeneğiyle e-Devlet Kapısı'ndan ulaşabileceğini duyurmuştu. Eklenen dillerin arasında Kürtçe'nin yer verilmemesi ise tartışma yarattı.

Dil seçenekleri arasında Türkçe, Arapça, Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca ve Rusça yer aldı. Ancak dillerin arasında Kürtçe'nin bulunmaması üzerine HEZKURD kurucu başkanı Suphi Özgen, Diyanet İşleri Başkanlığı'na başvuruda bulundu.

Özgen, 8 dil ile dijital hutbe uygulamasını duyuran Diyanet İşleri Başkanlığı'nın eklenen dillere Kürtçe'ye yer verilmesine yönelik yapılan başvurunun yanıtını sosyal medya hesabından şöyle paylaştı:

"Geçtiğimiz ay internet sitesinde 8 dil ile dijital hutbe uygulamasını duyuran Diyanet İşleri Başkanlığı ülkemizin en fazla konuşulan 2. dili ve nüfusumuzun yarısını oluşturan biz Kürtlerin dili Kürtçeye yer vermemişti.

Biz de rahatsızlığımızı aktarmış; hem dijitalde Kürtçe hutbeye de yer verilmesini hem de Kürtlerin çoğunluk ve yoğunlukta yaşadıkları yerlerde fiili Kürtçe din hizmetlerinin verilmesini talep etmiş idik.
Tarafımıza iletilen cevabi yazıda “meşkûr tercüme dil havuzunu geliştirme çalışmaları devam etmektedir” denilmektedir.

Konunun takipçisi olacağız.

Biz tüm kamu hizmetlerinde Kürtçenin etkin kullanılmasını talep etmekteyiz, sizler de talep edin."

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.