Hollanda Meclisi'nin sözde Ermeni soykırımı kararına Dışişleri'nden tepki

Hollanda Meclisi'nin sözde Ermeni soykırımı kararına Dışişleri'nden tepki
Hollanda Temsilciler Meclisi tarafından alınan hükümetin 1915 Ermeni olaylarını soykırım olarak tanımasına yönelik tavsiye kararına Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, kararı "hükümsüz bir teşebbüs" olarak nitelendirirken, karar lehinde oy verenlerin popülistçe oy peşinde koştuklarını belirtti.

Hollanda Temsilciler Meclisi tarafından alınan hükümetin 1915 Ermeni olaylarını soykırım olarak tanımasına yönelik tavsiye kararına Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki geldi. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy karara yönelik tepkisini, "Karar, tarihi siyasi saiklerle yeniden yazma niteliğinde hükümsüz bir teşebbüstür. Meclisler tarih yazma ve yargılama mekanları değildir. Bu karara katılanlar 1915'te gerçekte ne olduğunu aramak yerine, popülistçe oy peşinde koşmaktadır. Bahsekonu kararın imzacılarını 1948 tarihli BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi ile AİHM kararlarını tetkik etmeye, tarihi bir meselenin daha iyi anlaşılmasına yönelik çabaları desteklemeye davet ediyoruz. Ermenistan tarafından yanıtlanmayan Ortak Tarih Komisyonu önerimiz bu çabaların başında gelmektedir" diyerek gösterdi.

Hollanda hükümetine hukukun üstünlüğüne uyma çağrısında bulunan Aksoy, açıklamasını şöyle tamamladı: "Hollanda Temsilciler Meclisi'nin ise son dönemde sıkça yaptığı gibi gerçeklikten kopuk, Türkiye karşıtı kararlar almak yerine, mesaisini giderek artan ve Hollanda Türk toplumunun da günlük olarak karşı karşıya kaldığı ırkçılık, İslam ve yabancı düşmanlığı ile son olarak hükümetin istifasına varan ayrımcı uygulamalarla mücadeleye hasretmesi daha isabetli olacaktır."

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.