İBB'den toplu taşıma kullanacaklar için uyarı

İBB'den toplu taşıma kullanacaklar için uyarı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 11 Mayıs Pazartesi (yarın) için toplu taşıma kullanacak olan vatandaşları uyararak, yoğun saatlerde değil, 10.00’dan sonra ve 16.00'dan önce kullanın dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı normalleşme takviminin uygulanmasına yarından itibaren başlanacak. AVM, berber, kuaför ve güzellik salonları yarından faaliyet göstermeye yeniden başlayacak.

İBB, salgının toplu taşıma araçlarında hızlı ve kolay yaygınlaştığını anımsattığı açıklamasında, 11 Mayıs Pazartesi günü başlatılacak yeni serbestilerle toplu taşıma kullanımının çok daha fazla artacağını belirterek, şunlara dikkat çekti:

1- Salgın halen devam etmektedir, zorunlu olmadıkça lütfen evden çıkmayınız.

2- Toplu taşımayı kullanmak yerine mümkünse yürümeyi ya da bisiklete binmeyi tercih ediniz.

3- Toplu taşımayı kullanmak zorundaysanız, yoğun saatlerde değil sabah 10.00'dan sonra akşam da 16.00’dan önce toplu taşıma araçlarını kullanınız.

4- Otobüs duraklarında, metro istasyonlarında fiziki mesafenizi en az 1-2 metre ile koruyun.

5- Maskesiz toplu taşıma araçlarına binmek yasaktır. Ayrıca yüzeylere, merdiven korkuluklarına, toplu taşıma araçlarındaki tutamaçlara dokunmamaya özen gösteriniz.

6- Kullandığınız maske ve eldivenleri lütfen çöp poşetlerine atınız. Ellerinizi yüzünüze sürmeyiniz ve toplu taşıma kullanımından sonra ellerinizi yıkayınız.

Toplu taşımada yeni düzenleme yok
İBB, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından da İstanbul'un Türkiye'deki salgının merkezi olarak gösterildiğinin altını çizerek İBB Bilim Kurulu'nun bu konudaki görüşünü paylaştı. Kurulun 11 Mayıs'ta başlayacak serbestinin henüz erken bir açılma olduğu kanaatini taşıdığını belirten İBB, normalleşme adımları atılırken toplu taşımaya dair herhangi bir yeni düzenlemeye gidilmediğini vurguladı.

100 kişi yerine 25 kişi binebilecek
Açıklamada, halihazırda süren toplu taşıma kısıtlamaları sebebiyle otobüslere ve metrolara ancak koltuk sayısının yarısı kadar yolcu alınabildiğini, ayakta da oturan yolcunun yarısı kadar yolcu taşındığını belirtildi. Bunun da 100 kişilik bir otobüsün yaklaşık 25 kişi, bin 600 kişilik bir metronun 300 kişi taşıyabileceği anlamına geldiği ifade edildi.

Pandemiyle mücadele uygulamaları devam ettiği için Pazartesi günü duraklarda bazı yolcuların bekleme sürelerinin artabileceğini bildiren İBB, herkesi sabırla yeni ve boş araç gelene kadar beklemeye çağırdı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasında şu noktalara da vurgu yapıldı:

"Belirtmek isteriz ki, İstanbul'da tüm toplu ulaşım seferleri 11 Mayıs Pazartesi günü yüzde 100 kapasite ile çalışacaktır. Buna rağmen yolcu taşımasında kısıtlamalar nedeniyle sıkıntı yaşanacağı da alenen ortadadır. Yapılan yeni düzenlemeyle ticari taksilerin üç yolcu almasına karar verilmiştir. Bunun anlamı şudur; iki metrekarelik alanda sürücü dahil dört kişi yolculuk edebilir. Oysa toplu taşıma araçlarında böyle bir serbesti henüz başlamamıştır.

Bu vesileyle pazartesi günü ve sonrasında toplu taşımada elimizde olmayan nedenlerle siz değerli yolcularımızın bir bölümü mağduriyet yaşayabilir. Kıymetli halkımıza, tekrar belirtmek isteriz ki salgın tehlikesi sürmektedir ve mümkün olduğunca evde kalarak lütfen sağlığınızı koruyunuz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.