İlber Ortaylı 'Afrikalı göçmen' iddiasına açıklık getirdi: 'Bu konu Türkiye’de nereden çıktı?'

İlber Ortaylı 'Afrikalı göçmen' iddiasına açıklık getirdi: 'Bu konu Türkiye’de nereden çıktı?'
İtalya’nın, Afrikalıları Türkiye’ye göndereceği yönündeki iddialara Prof. Dr. İlber Ortaylı açıklık getirdi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la İstanbul’da görüşmesi öncesi Kapalıçarşı’yı ziyaret etmiş ve Meloni’ye Prof. Dr. İlber Ortaylı da eşlik etmişti.

İtalya Başbakanı Meloni ile görüşen İlber Ortaylı'nın 'İtalya, Afrikalı göçmenleri Türkiye'ye göndermek istiyormuş.' dediği iddia edilmiş ve söz konusu konu büyük yankı uyandırmıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de iddiaları yalanlamış ve "Afrikalı göçmenlerin Türkiye'ye gönderilmesine" yönelik herhangi bir anlaşma hatta görüşme dahi söz konusu olmadığını ifade etmişti.

İtalya Başbakanı Meloni ile Kapalıçarşı gezisinin ardından açıklamaları sosyal medyada gündem olan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Hürriyet’e konuştu.

Ortaylı Meloni ile göçmenlerle ilgili bir şey konuşmadığını belirterek "Bu konu Türkiye’de nereden çıktı?" dedi.

Sosyal medyada konuşulanlar anlaşılır gibi değil” diyerek kasıtlı çarpıtmalara tepki gösteren Ortaylı şunları söyledi:

“Bu konuşulanlar, sosyal medyada yayılanlar anlaşılır gibi değil. O gün, Kapalıçarşı gezisinde İtalya Başbakanı Sayın Meloni ile göçmenlerle ilgili bir şey konuşmadık. ‘Bizdeki Afrikalılar size gelecek, aman hazır olun’ gibi bir söz söylemedi. Bu konu Türkiye’de nereden çıktı? Yabancı basındaki bazı ifadeler naklediliyor. Bunların Türkiye’de bu kadar etki yaratması korkutucu. Tahkik etmeden bilgiler yayılıyor ve kullanılıyor.

POLİTİKA KONUŞMADIK

Sayın Başbakan’la politik içerikli konuşmadık. O günün gündemi ve ortamı da değildi zaten. Ben Sayın Başbakan’ın gayet nazik olduğunu, Hanımefendi’nin tavırlarındaki nezaketi vurguladım. ‘Vay efendim sen faşisti övdün’ gibi tepkiler ciddi değildir ve Türk toplumunun zarafet ve ananeleri ile bağdaşmaz. Mesele Başbakan Hanımefendi’nin parti programı değil; ayrıca Avrupa’nın diğer yöneticilerinin Sayın Meloni’den daha liberal ve demokrat olduğunu size kim söyledi? Nerede bulunuyor öyleleri?

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.