İmamoğlu'nun Diyarbakır ziyareti, HDP'nin şeytanlaştırılmasına engel olmuş, millet iradesi konusunda dayanışmayı büyütmüştür...

İmamoğlu'nun Diyarbakır ziyareti, HDP'nin şeytanlaştırılmasına engel olmuş, millet iradesi konusunda dayanışmayı büyütmüştür...
Ekrem İmamoğlu'nun Diyarbakır ve Batman ziyareti, iktidar bloğunun tepkisini büyütürken muhalefet bloğunda bir çatlamaya değil, psikolojik olarak daha çok kenetlenmeye neden olmuştur. Geçmişte yaşanan kayyum sürecinde HDP yalnızlaştırılırken bu sefer bunun yapılamayacağı ortaya çıkmıştır.

Ekrem İmamoğlu'nun Diyarbakır ve Batman ziyareti, iktidar bloğunun tepkisini büyütürken muhalefet bloğunda bir çatlamaya değil, psikolojik olarak daha çok kenetlenmeye neden olmuştur. Geçmişte yaşanan kayyum sürecinde HDP yalnızlaştırılırken bu sefer bunun yapılamayacağı ortaya çıkmıştır.

Imamoğlu'nun Diyarbakır ziyareti, HDP'nin şeytanlaştırılmasına engel olmuş, millet iradesi konusunda dayanışmayı büyütmüştür...
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Batman'a düğüne gitme kararını daha önceden planlanmış, 3 HDP'li Büyükşehir Belediye Başkanı'nın görevden alınması ve yerlerine kayyum atanması ise o planlamaya denk gelmiştir.
Şayet, düğün olmasaydı da İmamoğlu Diyarbakır'a gider ve görevden alınmaların millet iradesine bir müdahale olduğunu anlatır ve görevden alınan başkanlara dayanışma dileklerini mutlaka iletirdi.
***
İmamoğlu'nun ziyaret kararına iktidar tepki gösterdiğinde, Kürt siyasi hareketinin tepkisinin de ondan aşağı kalır yanı yoktu.
Bizzat, İstanbul'da Ahmet Türk ile havaalanında karşılaşıldığında o tepkinin belirtileri sohbete yansımıştı.
Türk, Diyarbakır havaalanında gazetecilere yaptığı açıklamada, CHP yönetiminden ve CHP'li belediye başkanlarından fazla tepki gösterilmediğini ve de İmamoğlu'nun görevden almalarla ilgili attığı tweet’i yeterli bulmadığını belirten sitemlerini dile getirmişti.
Ahmet Türk'ün danışmanı ile yan yana yolculuk ettiğim için sitemini çok yakından biliyorum.
İmamoğlu'nun Diyarbakır ve Batman ziyareti ne anlama geliyor?
Bir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olsaydı kayyum atamaları için en sert tepkiyi koyar ve ertesi günü Diyarbakır, Van ve Mardin'i ziyaret ederdi.
İki, Türk Milliyetçiliğinin merkezlerinden biri olan Trabzon kökenli İmamoğlu'nun, Kürt Milliyetçiliğinin merkezi Diyarbakır'a ziyareti yeni bir dönemin habercidir.
Üç, yeterince sahip çıkılmadığı için tepkili olan Kürtler, iradeleri gasp edildiğinde haklı olarak en büyük destek verdikleri İmamoğlu'ndan ilk günlerde daha farklı tepki beklemişler ve bu olmayınca duygusal bir kırılma yaşanmıştı.
Dört, Diyarbakır ziyaretinin düğün dolayısıyla yapıldığını söyleyen Kürtler de, İmamoğlu'nun Diyarbakır CHP İl Merkezi'nde yaptığı basın toplantısında söyledikleriyle beraber, duygusal kırılmaları yeniden sempatiye dönüştü.
Beş, yapılan basın toplantısının ardından Kayapınar Belediyesi ziyareti planlandı. Ziyarette Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Selçuk Mızraklı ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün bulunması ise tüm buzları eritti. Ziyaret oldukça samimi bir ortamda geçti.
Altı, İmamoğlu'nun Diyarbakır sokak ve caddelerindeki gezisi çok büyük ilgi gördü. Bu ilginin en büyük nedenleri de İmamoğlu'nun İstanbul seçimlerinde söyledikleri, Erdoğan'ı iki kez üst üste seçimlerde yenilgiye uğratması ve verdiği mesajlardı.
Yedi, İmamoğlu'nun Diyarbakır ziyareti, Kürtleri ve HDP'yi şeytanlaştırma girişimlerinin geri püskürtülmesi anlamına gelmektedir. Yapılan ziyaretle ilgili iktidarın, 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde kullandığı dilin aynısını tekrar etmesi ise geçmişten ders çıkarmadığını göstermektedir. Ve bilmeyerek seçimlerde kurulmuş olan ittifakın güçlenmesine neden olmaktadır.
Sekiz, iktidar sözcülerinin ziyaret üzerinden nefret söylemi dillendirmeleri ise, seçimlerde kurulmuş olan zimmi ittifakın eskisinden daha güçlü olarak devam edeceği toplumsal koşulları inşa etmektedir.
Dokuz, İmamoğlu adı üzerinden itibarsızlaştırma girişimleri karşılık bulmamaktadır. Bulmadığının en önemli göstergesi 31 Mart ile 23 Haziran seçimleri arasındaki devasa farktır. Bugün iktidar bloğu ve destekçileri tarafından yapılanlar ise İmamoğlu ismini daha merkeze oturmaktadır.
On, dış politikada yaşanan olumsuzluk, ekonomik kriz; adalet ve hukukun eksikliğinin her kesim tarafından daha çok hissediliyor olması, AK Parti içerisinden iki partinin artık olgunlaşması, iktidarın daha katı milliyetçi bir dile sarılması ve devletin baskısının sıradan insanlar tarafından bile hissediliyor olması, işsizliğin ve umutsuzluğunun büyümesi, genç nüfusun ülkeyle ilgili beklentisinin azalması, milletin iktidar desteğinin her geçen gün azalması, muhalefetin büyümesi ise bizzat iktidar tarafının katkıları ile yapılmaktadır.
On bir, İmamoğlu Diyarbakır ve Batman ziyaretini yapmasa ya da çekincelerden dolayı yapamasaydı, kayyum süreci ülkenin dört tarafına yayılır, başta İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları görevden alınırdı.
Ziyaretin ortaya çıkardığı sonuçlardan biri de; millet iradesi, demokrasi, hukuk ve adalet konusunda daha geniş bir mutabakat oluşmasıdır. Çünkü kayyumlar ilgili şeytanlaştırmada başarılı olunsaydı, İmamoğlu'nun da ziyareti gerçekleşemez ve bir anlamı da olmazdı.
Son söz: İmamoğlu'nun Diyarbakır ve Batman ziyareti iktidar bloğunun içerisinde tepkiyi büyütürken, bloğun tabanında aynı etkiyi yaratmamış, aksine muhalefetin psikolojik olarak birleşmesine katkıda bulunmuştur. 
İmamoğlu'nun Diyarbakır ziyareti, beklenen 3. çözüm süreci ile ilgili muhalefetin geçmiş iki çözüm sürecindeki engelleyici tutumunu da sergilemeyeceğinin ayrıca bir göstergesidir.
En önemlisi de İmamoğlu'nun ziyaretinin, Kürtlerin kendilerini yalnız hissetmemelerine neden olması ve İstanbul seçimlerindeki verdikleri desteğin de haklılığını ortaya çıkarmıştır.
Tukenmezhaber.com adlı siteden alınmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.