“İşkence ile ajanlık dayatılması” iddiası Meclis gündeminde

“İşkence ile ajanlık dayatılması” iddiası Meclis gündeminde
HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, son dönemde yaşanan kaçırılma vakalarını ve işkence altında “ajanlık” dayatılmasını Meclis gündemine taşıdı

Özgüneş, Meclis Başkanlığına verdiği araştırma önergesinde “ Partimiz Halkların Demokratik Partisi (HDP) başta Gençlik Meclisi Üyeleri olmak üzere üye ve yöneticilerine yönelik baskılar artarak devam etmektedir. Özellikle Gençlik Meclisi Üyeleri son dönemlerde, kendilerini polis ya da istihbaratçı olarak tanıtan kişiler tarafından kaçırılarak tehdit edilmekte, darp ve işkence edilerek ajanlaştırma dayatmalarına maruz bırakılmaktadırlar“ diyerek sorumluların ortaya çıkarılmasını istedi.

Özgüneş tarafından 30 Kasım 2020 tarihinde Meclise sunulan Araştırma önergesi şöyle;

Partimiz HDP’ye yönelik baskı, gözaltı, tutuklamalar her geçen gün artarak devam etmektedir. Bu baskıların hedefinde ise toplumun en dinamik gücü olan gençler yer almaktadır. Gençleri terörize eden, onları siyasetten ve toplumdan uzak tutmaya çalışan bir anlayış ile karşı karşıyayız. İçerisinde bulunduğumuz pandemi sürecinde dahi gençlik üzerindeki baskılar hız kesmemiştir. Ancak bu baskılar özellikle HDP çatısı altında sözünü söyleyen, özgür ve demokratik bir gelecek ve ülke için mücadele eden Gençlik Meclisi Üyelerimiz üzerinde farklı boyutlarda karşımıza çıkmaktadır. Son süreçlerde kendilerini istihbaratçı veya polis olarak tanıtan silahlı kişiler birçok genci kaçırıp ajanlık teklifinde bulunmaktadırlar.

2020 yılının sadece ilk 10 aylık sürecinde İHD Genel Merkezi’ne 6, İHD İstanbul Şubesi’ne 11, İHD Diyarbakır Şubesi’ne 5, İzmir Şubesi’ne 14, İHD Ankara Şubesi’ne 5, İHD Mersin Şubesi’ne 1, İHD Van Şubesi’ne ise 3 kişi, başvuru yapmıştır. İHD Genel Merkezi Dokümantasyon Birimi ise 10 kişinin kaçırılarak ajanlık teklifine ve tehdidine maruz kaldığını, bu kişilerin resmi işlem yapılmadan serbest bırakıldığını belirlemiştir. 72 kişinin ise çeşitli yerlerde (gözaltında ve gözaltı yerleri dışında) ajanlık teklifine ve tehdidine maruz kaldığını, 4 kişinin de hapishanede iken savcı ya da diğer güvenlik görevlilerince ajanlık teklifine maruz kaldığını, 29 kişinin ise sosyal medya üzerinden tehdit edildiklerini tespit etmiştir.

Kaçırılan bazı Gençlik Meclisi Üyelerimizin beyanları şu şekildedir;

Sultanbeyli ilçe üyemiz Özer Yıldırım 2018 ve 2019 arası HDP Gençlik meclisinde çalışma yürütmüş ve sonrasında maddi durumlarından dolayı çalışmalara katılmasa’da 22.08.2020 tarihinde Fatih Mahallesi Fırat caddesi üzerinde saat 18:00 sıralarında önü kesilerek kendisine polis kimliği gösteren kişilerce GBT kontrolü yapacağız denilip 5-6 kişi tarafından bir araca bindirilerek maske ile yüzü kapatılarak kaçırılmış ve yolda Trantsporter tipi farklı bir araca bindirilmiş ve 1 saatlik yolun ardından sonra ormanlık bir alanda, kendisine çeşitli tekliflerde bulunulmuş, kabul etmeyen Yıldırım 5 saat işkenceye maruz kalarak cüzdanı ve kimliği gasp edilmiş, ‘biz seninle bir hafta sonra görüştüğümüz de kimliğini sana veririz’ denilmiştir.
24.08.2020 tarihinde Sultangazi ilçe yöneticimiz Cihan Çitgez saat 17.30 sıralarında yüzlerinde maske olup, kendilerini istihbaratçı olarak tanıtan 4 kişi tarafından beyaz renkli sivil bir araçla kaçırıldığını paylaştı.

Kendisini alıkoyan kişilerin iki saat boyunca şehir içinde gezdirdiğini, daha sonra bulunduğu aracın bir yerde durup yaklaşık yarım saat boyunca beklediklerini dile getiren Çitgez, akabinde bu kişilerce tekme, tokat ve küfürlerle zorla başka bir araca bindirildiğini belirtti.

Aracın sessiz bir yerde durduktan sonra kendisini kaçıranların para ile ajanlık teklifinde bulunduğunu söyleyen Çitgez, şöyle devam etti: “Bana; ‘bizimle olursan her zaman sana abilik yaparız’ dediler. Kabul etmeyince bu sefer ailemle tehdit ettiler. Tabi bu esnada darp etmeye devam ediyorlardı. Aynı zamanda bana ‘istersen araba kundakla, dükkân yak, serbestsin ama bunu haberimiz olacak şekilde yap’ dediler. Hiçbir şekilde bunları kabul etmeyeceğimi söyledim. Onlar da ‘sana bir hafta süre veriyoruz. Biraz daha düşün hemen yok deme. Her türlü desteği sağlarız’ deyip, beni gece saat 22:00 sıralarında Habipler yoluna bıraktılar” demiştir.

27.08.2020 tarihinde gençlik meclisi üyemiz Lider Polat, Kartal Soğanlık Mahalesi’nde 12.30 sıralarında metroya giderken kendilerini polis olarak tanıtan sivil giyimli dört kişi tarafından emniyette ifaden var denilerek zorla 34 RC 4497 plakalı araca bindirilip elleri ve gözleri bağlanarak, küfür ve hakaretler edilerek “seni birazdan büyük abilerimize teslim edeceğiz onlara karşı saygılı olacaksın” denilerek gözü bağlı bir şekilde başka bir araca bindirilip, sonra üstündeki bütün elbiseler çıkartılarak kendisine çıplak bir şekilde saatlerce işkence edilerek ajanlık dayatmasında bulunulmuştur.

Gençlik Meclisi üyemiz Musa Taştan da, üye olduğu tarihten itibaren belli aralıklarla kendilerini istihbarat olarak tanıtan kişilerce önünün kesilip ajanlık dayatıldığını dile getirdi. Kabul etmeyince ise aynı kişilerce gözaltı ile tehdit edilip, darp edildiğini ifade eden Taştan, yaşadıklarını “Bana, ‘bizimle ol, sana kimse bir şey yapamaz. Gerekirse sana para veririz’ diyorlardı. Bu dayatmalarını kabul etmeyince ailemle tehdit etmeye başladılar. Sürekli annem üzerinden tehdit ediyorlardı. Onlar yüzünden dışarı çıkamaz, çalışamaz duruma geldim. Bu sefer de telefondan arayarak, küfürler ediyor” sözleriyle anlattı.

18 Eylül 2020’de HDP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi ve HDP Gençlik Meclisi Eş Sözcüsü Serhat Aktumur, Diyarbakır Kayapınar İlçesi Kantar Kavşağı’nda önü 3 kişi tarafından kesilerek kaçırıldı. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yazılı kimliği gösteren kişiler, burada kendisine ‘sohbet’ adı altında konuşma teklifinde bulunduğunu söyleyen Aktumur, bunu reddetmesi üzerine darp edilerek, zorla bir araca bindirildiğini belirtti. Başından geçenleri aktaran Aktumur, kaçırıldığı araçta şiddete maruz kaldığını ifade etti.

Bu aktarımlardan ötürü yaşanan bu hukuk dışı uygulamaların araştırılması, bu uygulamaları yapan kişilerin tespit edilmesi, bu kişilerin kim veya kimlerden talimat aldıklarının belirlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması elzemdir.gazetedavul

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.