İstanbul'da yeni taksi sistemi nasıl olacak?

İstanbul'da yeni taksi sistemi nasıl olacak?
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hayata geçirmek istedikleri yeni taksi sistemiyle ilgili bilgi verdi. İşte detaylar...

Fox TV'de soruları yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'daki 17 bin taksinin şehre yetmediğini belirtirken İBB'nin 'kiralama' modelini uygulamayı planladıklarını söyledi.

"Taksinin sahibi büyükşehir belediyesi olacak. Meclise getireceğiz bu konuyu. Uzun vadeli bir modeli onaylarlarsa oradan yürüyeceğiz. Olmazsa encümen üzerinden 3 yıllık bir taksi kiralama modelini yapacağız" diyen İmamoğlu, sistemin taksiciyi de koruyacağını belirtti.

Kiralanan taksilerde elbisenin tek tip olacağını, üç vardiya çalışma gerçekleşeceğini belirten İBB Başkanı, "Güvenli bir ulaşımı sağlayacağız. 5 bin taksiyi elektronik sistem ile donatacağız. Kare (QR) koduyla, İstanbulKart ile taksi paranızı ödeyeceksiniz" diye konuştu.

Bu taksilerin pandemi sürecine uygun olacağını ifade eden İmamoğlu, "Taksi eksiğini gidereceğiz" dedi.

Taksi plaka artışıyla ilgili ciddi bir çalışma yürütüyor
Habertürk'te yer alan habere göre; İBB yetkilileri, Başkan İmamoğlu'nun da dediği gibi kentteki taksi plaka artışıyla ilgili ciddi bir çalışma yürütüyor. İlk etapta 5 bin, ikinci etapta da 5 bin taksi plakasının yani toplamda 10 bin plaka artışıyla ilgili çalışma yürütülüyor.

Plakaların hangi yöntemle artırılmasıyla ilgili masada 3 senaryo var. Birincisi plaka satış ihalesi, ikinci yöntem plaka kiralama usulü, üçüncü yöntem ise taksi haricinde yolcu taşıma yetkilendirmesi.

Eyüp Aksu: Taksi artışı istemiyoruz
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, konuyla ilgili şunları aktardı: "Şu anda İstanbul'da taksi sayısının artmasına ihtiyaç yok. Bizim Avrupa ülkelerinde yaptığımız araştırmada da her 1 milyon kişiye 1000 taksi düşüyor. İstanbul'da zaten bu standartta. Taksi artışı istemediğimizi Ekrem İmamoğlu'na da söyledim."

İBB'yi tehdit eden taksiciler
İstanbul'da belediye taksilerinin devreye gireceğini açıklayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na karışılık veren İstanbul'da taksi plaka satışlarının yapıldığı Bağcılar Oto Center’daki galericiler, "Esnaf eski esnaf değil, anında İstanbul’u kitleriz" tehdidinde bulundu.

Oto Center'de plaka alım-satımı yapan bir firma sahibi Gürsoy Atlı, İBB'nin taksi kararına ilişkin şunları söyledi:

"Taksi esnafı ve taksi plaka sahibi olarak buna tepkiliyiz. Başkanın bunu tekrar gözden geçirmesini isteriz. Şimdi 5 bin taksi dediği an önü açılmış oluyor. Yarın 20 bin mi olur? Yarın için önü açılmış oluyor bunun. Belediyenin işi değil bu. Şu an her şey hazırlansa da esnaf bunun yürütmesini durdurur. Esnaf eski esnaf değil. Anında İstanbul'u kilitler. Kimse plakasını satmasın."

"Rantçılara kurban etmeyeceğiz"
İBB Bşkanı İmamoğlu, geçen günlerde İstanbul’a teknolojik uygulamalarla donatılmış 5 bin yeni taksi kazandıracaklarını duyurmasının ardından taksicilerden gelen "İstanbul'u kilitleriz" tehditlerine yanıt verdi.

“İstanbul halkının, taksi ihtiyacı olup olmadığına karar verecek makam, Bağcılar Oto Galerisi’ndeki birkaç taksi galericisi değildir” diyen İmamoğlu, “Sakın bizi başka şeylerle tehdit etmeye çalışmasınlar. Plaka fiyatları ile geçim sağlayan rantçılara bu süreci kurban etmeyiz, ettirmeyiz" dedi. "İstanbul'da düzeni bozucu bir fiile giren her şahıs, karşısında devleti bulacaktır" diyen İBB Başkanı "Yani yasaların İBB’ye verdiği her yetki kullanmaktan imtina etmeyiz” dedi.

İstanbul'da son günlerde taksi sürecinin tartışıldığının farkında olduğunu belirten İmamoğlu, şunları söyledi:

"Bilimsel araştırmalarla, üniversite raporlarıyla İstanbul'un yeni taksilere ihtiyaç duyduğu açıktır. Bütün dünyada bunun örneği vardır. Kaldı ki pandemi süreci ile beraber bütün dünyada, özellikle karantina sonrası, özel araç ve taksi kullanımının arttığı da nettir. Elbette ki, İstanbullunun konforlu taksi kullanma hakkı konusunda hassas davranacağız. Plaka fiyatları ile geçim sağlayan rantçılara bu süreci kurban etmeyiz, ettirmeyiz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.