İstanbul'dan ben çıkacağım

İstanbul'dan ben çıkacağım
CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, İBB'ye aday adaylığını Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile paylaştığını belirterek, “Kendisine 'İstanbul'da 'her yerde, herkese sorun ama sorduğunuz her yerden ben çıkacağım' dedim. İddiamı ortaya koydum” ifadelerini kullandı

CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, Çebi ailesi tarafından Gürpınar'da bulunan Cemil Hoca'da ağırlandı. Buzrada konuşan Akif Hamzaçebi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylığını  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na nasıl ilettiğini ve neler yapmak istediğini anlattı. Davete Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Büyükçekmece İlçe Başkanı Hüseyin Remzi Gökbulak, CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı Turan Taşkın Özer, eski İstanbul Orman Bölge Müdürü Faruk Çebi, İGD Başkanı Mehnmet Mert ve çok sayıda davetli katıldı.
 

İstanbulla yakından ilgilendim 


Konuşmasına Çebi ailesine davetlerinden dolayı teşekkür ederek başlayan CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, “Genel başkanımıza giderek İBB başkanlığına aday olmak istediğimi ifade ettim. Ve çalışmalarıma başladım. İstanbul'da yaşamış bir kişi olarak da İstanbul'un sorunlarına çözüm bulmak gibi bir sorumluluğu omuzlarımda hissettim. Görev yaptığım dönemlerden bu yana İstanbul'un ve Türkiye'nin sorunlarıyla çok yakından ilgilendim” dedi.

akif hamzaçebi

Potansiyel değerlendirilemiyor 


Türkiye'de ortalama eğitim seviyesinin düşük olduğunu belirten Akif Hamzaçebi, “Burada paralel dünya kentlerinin yarışı var. Küreselleşmenin sınırları ortadan kaldırması, sermaye hareketlerinin serbestleşmesi, sermayenin bir tuşla kıtalar arası yol alması gibi bir gerçek şehirlerin de yarışını getirdi. Şimdi şehirler yarışıyor. Dünyanın bütün metropol kentleri birbiri ile yarış içerisinde. Böyle bir yarışta İstanbul'un çok büyük potansiyeli olmasına rağmen, İstanbul bu potansiyeli değerlendirebilecek kadroların eline maalesef bugüne kadar geçmemiştir” dedi.

Nüfus artışına göre çözüm


Metropol şehirlerin yaşam kalitesini ölçen uluslararası bir araştırmada 2001 yılında İstanbul'un sırası 92 iken 2017 yılında 133'e gerilediğini söyleyen Hamzaçebi, “16 yılda İstanbul'un yaşam kalitesi 41 sıra geriye gitmiştir. Bizim ailemiz İstanbul'a geldiğinde İstanbul'un nüfusu 1 milyon 790 bin idi. Şimdi böyle bir tabela var mı, kaç yazıyor belli değil. Çünkü İstanbul'un nerede başlayıp nerede bittiğini hiç kimse bilmiyor. 1960'ta böyle iken bugün 15 milyon. Resmi olmayan rakamlara göre 15 milyonun çok üzerinde. 1994 yılında 8 milyon olduğu zaman İstanbul, vize tartışmaları yapılıyordu. Bunlar şehircilikle bağdaşacak kavramlar değildir. Hızlı nüfus artışına paralel çözümler getirmezseniz yaşam kalitemiz düşer komşuluk ilişkilerimiz zayıflar” diye konuştu.

mehmet mert

İhtiyaç haritasını çıkarıyorum


İstanbul'da yeşil alan miktarının kişi başına 1,5 metrekare olduğunu söyleyen Hamzaçebi, “Bazı rakamlar 10-15 metrekare diye yazılıyor tüm kuzey ormanlarının dahil edildiği zaman. Yeşil alan dinlenme alanıdır ve yakında olmalıdır. Yeşil alanı arttırmak için refüjlerdeki yeşillikler bile hesaba katılıyor. Bir yandan kuzey ormanları yok ediliyor, bir yandan beton duvarlara saksılarla çiçek ekiliyor. Bunlar İstanbul'da yaşam kalitesinin ne kadar düştüğünü gösteriyor. İstanbul Türkiye'nin hem en zengin kenti hem de yoksullğun şiddetli bir şekilde yaşandığı bir kenttir. İstanbul'da hâlâ 60 kişilik sınıflar var. 2015 seçimlerinden önce Sancaktepe'ye gittim. Çözülmemiş sorunları var. Vatandaş, tapu, imar bekliyordu. Ben de çözeceğiz dedim. Nasıl çözeceğiz? Benim verdiğim kanun tekliflerinin hepsi yasalaşıyor. Çözülmeyen ne varsa kalanını da biz çözeceğiz. Orada çocuklar vardı herkes, tapu, imar derken çocuklar park istediğini söyledi. İstanbul'un bütün eğitim haritasını ve ihtiyaçlarını çıkarıyorum. Aklınıza hayalinize gelmeyecek projeleri hazırlıyoruz. Proje yetmez, projelerle seçim alınsaydı, her seçimin kaderi değişirdi. Önce bunların yapılabilir olduğuna toplumun ikna edilmesi gerekir. Vatandaşlarımız o güveni duymazsa projelerle seçim alamazsınız. Önce insanların yüreğine hitap edeceksiniz. Çalışmamız devam ediyor” şeklinde konuştu.

İnanırsanız kazanırsınız


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile arasında geçen adaylık diyalogunu da anlatan Hamzaçebi, “Sayın genel başkanıma, 'Siz CHP Genel Başkanı olarak İstanbul'u kiminle alacaksanız kimi aday yapacaksınız? Kimin halkta karşılığı varsa, vatandaşımız kimi istiyorsa, kimi tercih ediyorsa aday odur. İstanbul'da her yerde, herkese sorun ama sorduğunuz her yerden ben çıkacağım ben böyle bir iddia ortaya koyuyorum” dedim. Burada da şunu söylüyorum inanırsanız kazanırsınız. Bu bireysel bir iddia değildir. Mensubu olduğum parti olarak ortaya koyduğumuz bir iddiadır. Ben böyle bir görevi partimizle birlikte üstlenmeye aday bir kişiyim. O nedenle sizin huzurunuzdayım. Sizlerin, ailenizin desteği benim için elbette önemlidir. Aklınızda olduğum kadar yüreğinizde de olmak istiyorum” ifadelerini kullandı. UFUK ÇOBAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.