İstanbul Tabip Odası'ndan 'normalleşme için erken' çağrısı

İstanbul Tabip Odası'ndan 'normalleşme için erken' çağrısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı normalleşme tartışmaları devam ederken İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk'ten kritik bir açıklama geldi. Salgına karşı alınan tedbirlerin gevşetilmesi kararının erken olduğunu söyleyen Dr. Osman Öztürk, “İstanbul için Vuhan hali devam ediyor. İhmaller bizi en başa döndürebilir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gerçekleşen kabine toplantısından sonra koronavirüse karşı alınan kısıtlamalarda yumuşama olacağını açıkladı. Ölüm oranlarında düşüş yaşandığını belirten Erdoğan, kademeli olarak normal hayata dönüş yapılacağını söyledi.

Bununla beraber 11 Mayıs itibariyle berber, kuaför ve alışveriş merkezleri hizmet vermeye başlayacak. Sokağa çıkmaları yasak olan 65 yaş üstü yurttaşlar ise, 10 Mayıs itibariyle haftada bir gün 4 saat sokağa çıkabilecek. Şehirlerarası giriş çıkışın sınırlandırıldığı Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla’da sınırlama sona erdirilirken, üniversiteye giriş sınavları ise 20 Haziran günü yapılacak.

'KISITLAMALARIN YUMAŞATILMASI İÇİN ERKEN'
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk, salgına dair kısıtlamaların yumuşatılması kararının erken olduğu uyarısında bulundu. Dr. Öztürk, böylesi bir kararın verilebilmesi için doğru verilerin açıklaması gerektiğini ifade etti. Şuana kadar yapılan açıklamalara bakıldığında plato yapıldığına dair izlenimler olduğunu belirten Öztürk, bunun yeterli olmadığını vurguladı.

'İSTANBUL İÇİN VUHAN HALİ DEVAM EDİYOR'
Sağlık Bakanlığın salgının nerelerde yoğunlaştığı, hangi yaş gruplarını etkilediği gibi özelliklerinin hepsini açıklaması gerektiğini söyleyen Öztürk, “Bütün bu verileri bilmiyoruz. Böyle bir kararın bütün Türkiye için erken olduğunu söyleyemeyiz. Sınırlı sayı açıklanıyor ama bazı illerde vaka sayısı düşük görünüyor. Fakat özellikle İstanbul için söylersek, hiçbir gerçekçilik görünmüyor. İstanbul için Vuhan hali devam ediyor” dedi.

‘HATALAR BİZİ EN BAŞA DÖNDÜREBİLİR’
Ölüm sayılarının azaldığını fakat vaka sayılarının azalmadığına dikkat Öztürk, bu durumun salgının azalarak bir zaman sonra kendiliğinden sonlanacağı anlamına gelmediğini kaydetti. Normalleşmenin salgın süreçlerinin en önemli kararlarından biri olduğunun altını çizen Öztürk, şunları belirtti:

“Burada yapılacak hatalar bizi en başa döndürebilir. Bu yüzden bütün sürecin toplum ile paylaşılması gerekiyor. Toplumun güveni ve uyumu doğru bilgi paylaşımından geçiyor. Bunun için doğru bilgi paylaşarak toplumun ikna edilmesi gerekiyor.”

“Neden normalleşmeye alışveriş merkezlerinin açılması ile başlanma ihtiyacı duyuldu?” diye soran Öztürk, hiç gerekli olmadığını dile getirdiği bu kararının nedeninin açıklanması gerektiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.