İstanbul Yeni Havalimanı inşaatında isyan var! İşçilere biber gazlı müdahale

İstanbul Yeni Havalimanı inşaatında isyan var! İşçilere biber gazlı müdahale
İlk bölümü 29 Ekim'de açılacak olan İstanbul Yeni Havalimanı'nın devam eden inşaatında çalışan işçiler sabah 06.30'da eylem başlattı. Çalışma koşullarından yattıkları yerlere kadar pek çok konuda şikayetlerini dile getiren işçiler; 'Her gün iki ölü çıkıyor' iddiasında bulundu.

İstanbul Yeni Havalimanı inşaatında hareketli saatler yaşandı. Eylem başlatan işçilere jandarma ve tomalar biber gazı ile müdahalede bulundu. Çalışanlar yağmurlarda mağduriyet yaşadıklarını, yemek ve barınakların çok kötü olduğunu ve hem pire hem de tahta kurusu gibi sorunların bulunduğunu belirterek koşulların düzeltilmesini istedi.

Sabah saatlerinde şantiye önünde toplanan çok sayıda işçi, servislerin çıkışına engel olarak tepkilerini dile getirdi.

Metro göçüğünde arkadaşımız kaldı!
İsmini vermek istemeyen bir işçi "Dün otobüs kazası oldu orada arkadaşımız yaralandı. Ondan önceki gün yine arkadaşlarımız yaralandı. Arkadaşımız çatıdan düştü o yaralandı. Metro göçüğünde arkadaşlarımız içeride kaldı. Söylenmiyor bunlar " dedi. 

Odalar pire dolu
Çalışma şartlarının çok kötü olduğunu vurgulayan 3. havalimanında çalışan işçi "Yağmurun altında bekletiyorlar. Odalarımız tahtakurusu, pire dolu" ifadelerinde bulundu.

Muhattap yok
Servislerin durdurulup yolların kapatıldığını belirten işçi, "İşçilerin yarısı sabah işe çıktı. Yarısı burada. Patronlar bizimle muhatap olmuyor, 'bir hafta içinde hallolacak' deyip erteliyorlar" dedi.

Her gün ikli ölü çıkıyor
3.havalimanında çalışan işçi, her gün iki kişinin öldüğünü iddia ederek şöyle dedi; "Her gün iki ölü çıkıyor. Her gün yaralı arkadaşlarımız var. Şişli Etfal'de yatıyor bir tane arkadaşımız. Bize yoğun bakımda olduğu söylendi fakat bilgi alamıyoruz" dedi. İşçilerden biri "20 gündür koğuşta yataksız ve tahtakurularıyla mücadele ediyorum. Otobüsler yarım saatte bir saatte gelmiyor. Kamp amirine gösteriyorum. İşte bak tahtakurularının yuvaları bunlar" diyerek yataktaki tahtakurularını gösterdi.

İNŞAAT VE YAPI İŞÇİLERİ SENDİKASI GENEL BAŞKANI: İŞÇİLER HOPARLÖRÜN KABLOSUNU KESEREK YANIT VERDİ
İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ali Öztutan, eylem yapan işçilere hoparlörlerden ' eylem yapanlara cezai işlem uygulanacak' şeklinde anons yapıldığını belirterek işçilerin de hoparlörün kablosunu keserek yanıt verdiğini söyledi.

Birbirlerini eziyorlar
Eylemin 09:45 itibariyle hala devam ettiğini belirten Öztutan "Kaldıkları kampta servis kalkıyor. Bu servisler yetersiz. Bir saat sırada bekliyorlar birbirlerini ezerek biniyorlar. Bu bir sorun. Sırılsıklam bir şekilde binerek çalışmaya gidiyorlar" dedi.

Bardağı taşıran son damla
Daha önce de eylem yapıldığını belirten Öztutan, "Saatlerle ilgiliydi düzeltilmişti. Ama bu sefer bir adım atılmayınca bir eylem gerçekleştirildi. 3. havalimanında herhangi bir eylem başlamışsa bardağı taşıran son damladır. 3. havalimanı, iş cinayetleri, barınma, beslenmeleriyle ilgili sorunların yaşandığı bir yer" diyerek eylemin bir birikmenin sonucu olduğunu vurguladı. 

Cezai işlem yapıldı mı?
3. havalimanı inşaatında yaşanan işçi ölümlerine ilişkin de açıklama yapan Öztutan "Bakanlığın kabul ettiği 29'du 35'in üzerine çıktı. Şantiye açıldığından beri devletin kabul ettiği 30'dan fazla ölüm var. Rakamlarla ilgili tartışma var biz buna çok anlam veremiyoruz. Rakam tartışmasına girmek yerine açıklanan ölümlerle ilgili bir cezai işlem yapıldı mı? Bunu sormamız gerekiyor." dedi.

İşçilere tehdit
İnşaat İşçileri Sendikası'nın twitter hesabından yapılan açıklamaya göre video çeken işçiler tehdit edildi. Yapılan açıklama şu şekilde: Video çeken işçi arkadaşlarımıza ve üyelerimize “video çekimi yapanlar tek tek belirlenip cezalandırılacaktır” denilerek tehdit edildi.

Biber gazlı müdahale
Yerleşkeye giren yolu kapatan işçilere jandarma biber gazıyla müdahale etti.

Eylemde ateş yakan işçiler şantiyeye giriş çıkışları kapattı. Jandarma işçilere yolu açmasını söyledi. İşçilerin yolu açmaması üzerine jandarma işçilere biber gazıyla müdahale etti. Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.