Kamer Genç halkın vekili

Kamer Genç halkın vekili
Türkiye'ye damgasını vurmuş bir siyasetçi olan Kamer Genç için vefatının 6. yılında "Cumhuriyet'e adanmış bir başarı öyküsü - Kamer Genç Halkın Vekili" belgeseli hazırlandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu belgeselde Genç'i, "Meclis kürsüsüne çıktığı zaman ben bunu gayet iyi hatırlıyorum. AK Parti grubunun sanki diken üstendeymiş gibi beklediklerini biliyorum. Ama sonuçta söylenen şeylerin tamamı doğruydu" diye anlattı.

Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı (TÜLOV), CHP’nin eski Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in vefatının 6. yılında "Cumhuriyet'e adanmış bir başarı öyküsü - Kamer Genç Halkın Vekili" belgeseli hazırladı. Av. Remzi Kazmaz'ın yönetmenliğini yaptığı belgesele, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve CHP 26. Dönem Muğla Milletvekili Nurettin Demir katkı sundu.

Fakir bir aile çocuğuydum

Belgesel, Kamer Genç'in kendi sesinden anlatımıyla başlıyor. Genç'in belgeseldeki sözleri şöyle:

"Ben Tunceli'nin bir dağ köyünde fakir bir aile çocuğuydum. Eğer cumhuriyet kurulmasaydı, laiklik gelmesiydi bizim okuyup da böyle bir yere gelmemiz mümkün değildi. Atatürk'ün getirdiği çağdaş, akla bilime dayalı cumhuriyet rejimi sayesinde ancak biz okuduk varolduk. Türkiye çağdaş bir ülke oldu." Belgeselin tanıtım videosunda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genç'i "Meclis kürsüsüne çıktığı zaman ben bunu gayet iyi hatırlıyorum. AK Parti grubunun sanki diken üstendeymiş gibi acaba ne söyleyecek diye beklediklerini de gayet iyi biliyorum. Ama sonuçta söylenen şeylerin tamamı doğruydu" diye anlattı.

Gülen ne yapmak istiyor?

Genç'in Fetullah Gülen ile ilgili konuşmaları da belgeselde yer aldı. Genç, Gülen için, "Şimdi bu Fetullah Gülen’i bu Meclis’te araştıralım. Kimdir bu arkadaşımız? Ne yapmak istiyor? Türkiye’de bunun bu sermayesi nereden geliyor? Acaba Türkiye’deki rejimdeki rolü nedir? Bunları bir araştıralım. Yarın bunun en büyük zararını siz çekeceksiniz, ben çekmem" uyarısını yapmıştı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise Genç'i "Kamer Genç’ten bir miras var gruba. Sözünüzü kesebilirler, saldırabilirler, sizi kürsüden indirebilirler, fiziki saldırıda bulunabilirler. Kaide şu: Bir, görüşmelere devam. İki, o kürsüye çıkılacak kaldığın yerden devam edilecek. Üç, bir kelime eksik söylemek yok. Mutlaka nerede kaldıysan oradan devam edilecek" sözleriyle anlattı.

İlk gösterim bugün

Remzi Kazmaz'ın yönetmenliğini yaptığı belgeselin ilk gösterimi, Genç'in doğum yeri olan Tunceli'de bugün yapılacak. Genç'in hayatını anlatan belgeselde Genç'in, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Bülent Ecevit ve yurttaşla görüntüleri yer aldı. Genç'in TBMM kürsüsündeki tartışmaları ve idama karşı olduğu için Mehmet Ali Ağca'nın idamına verdiği ret oyunu gösteren gazete kupürü de belgeselde yer aldı. Belgeselin fragmanında Genç şöyle anlatıldı:

"Yokluklarla büyüdü ama yılmadı. Her zaman azmiyle örnek oldu. Köklerini savundu, ayrılıkçı olmadı. Kendiyle hep barışıktı, eleştirenlere espri ile yaklaştı. Haklının yanında, haksızın karşısında durdu. Kişilere değil, devletine hizmet için çabaladı. Korkmadı, geri adım atmadı, yolundan hiç sapmadı. Savaşları hiç sevmedi, barışı savundu. İdamlara ise hep karşı oldu. Cuntanın emriyle değil, yüreğiyle karar verdi. Bazen tek kişilik muhalefet, onu seçenlerin sesi, her zaman milletin vekili oldu."

KAMER GENÇ KİMDİR?

23 Şubat 1940’ta Tunceli’de doğan Kamer Genç, TBMM’de, 18, 19. dönemlerde SHP'den, 20. ve 21. dönemlerde DYP'den, 23. ve 24. dönemlerde CHP'den Tunceli milletvekilliği yapan Genç, nevi şahsına münhasır bir kişilikti. Meclis’te yaptığı çıkışlarla gündeme gelirdi. 22 Ocak 2016 tarihinde 76 yaşında İstanbul’da pankreas kanseri tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.