Kerberos sıcakları ne demek? Kerberos’un kelime anlamı ne? Kerberos sıcakları ne kadar sürecek?

Kerberos sıcakları ne demek? Kerberos’un kelime anlamı ne? Kerberos sıcakları ne kadar sürecek?
Tüm yurdu etkisi altına alan kavurucu sıcakların ardından Kerberos hava dalgası geliyor. Peki ne demek bu Kerberos sıcakları? İşte yanıtı..

AKOM (İstanbul Afet Koordinasyon Merkezi) açıklama yaptı. Küresel ısınmayla birlikte yüksek sıcaklık rekorlarının kırılmasının ardından Kerberos sıcak hava dalga geliyor.

Küresel ısınmanın etkilerini derinden hissettiğimiz bugünlerde uzmanlar özellikle 14 Temmuz 2023 Cuma günü 11.00 ve 16.00 arasında dışarı çıkılmaması konusunda uyarılar yapıyor. AKOM, iki gün boyunca hava sıcaklarının mevsim normallerinin 6-8 derece üzerinde olacağını belirtti. Avrupa'nın dört bir yanına yayılan yüksek sıcaklıklara, yüksek basınçlı bir alanın aynı yer üzerinde uzun süre kalıp sıcak havayı altında tutmasıyla oluşan bir "ısı kubbesi" neden olur. Isı dalgalarının en ölümcül doğal tehlikelerden biri olduğu uyarılıyor. Termometrenin 48 dereceye kadar çıkabileceği belirtiliyor.

Belediye ekipleri teyakkuzda

Artan sıcaklıklar ve düşük seyreden nem oranlarının, çalı ve orman yangını riskini de arttırması üzerine İBB Ekipleri, 2 gün boyunca nöbet sistemiyle teyakkuzda olacak.

Kerberos nedir?

İtalyan Meteoroloji Derneği, Dante'nin Cehennem'inde cehennemin kapılarının bekçisi olarak görülen üç başlı canavardan sonra ısı dalgasına Cerberus adını verdi. İtalyan Meteoroloji Derneği başkanı Luca Mercalli, CNN'e "Yeryüzünün ateşi yüksek ve İtalya bunu ilk elden hissediyor" dedi. Uyarı, Pazartesi günü Nature'da yayınlanan ve geçen yılki sıcak hava dalgasının Avrupa'da 61.672 kişiyi öldürdüğünü ortaya koyan bir raporun hemen ardından geldi . Rapora göre İtalya, geçen yıl sıcağa atfedilen yaklaşık 18.000 ölümle en yüksek ölüm oranına sahipti.

Küresel ısınmanın etkileri

İklim değişikliğinin etkileri, ısınma sıcaklıklarını, yağıştaki değişiklikleri, bazı aşırı hava olaylarının sıklığı veya yoğunluğundaki artışları ve yükselen deniz seviyelerini içerir. Bu etkiler yediğimiz gıdayı, içtiğimiz suyu, soluduğumuz havayı ve yaşadığımız havayı etkileyerek sağlığımızı tehdit etmektedir.

Kerberos sıcaklarından nasıl korunulur?

Uzmanlar, sıcak havalardan korunmak için yapılması gerekenleri sıraladı:

  • Özellikle öğlen 12.00 ile 15.00 saatleri arasında güneşe çıkmaktan kaçının.
  • Susamasanız bile, yeterli miktarda ve mümkün olduğunca sık su için.
  • Hafif, açık renkli, bol ve gözenekli pamuklu giysiler giyin. Güneşe çıkarken koruyucu gözlük, şemsiye/şapka, ayakkabı veya şapel kullanın.
  • Dış sıcaklık yüksek olduğunda yorucu faaliyetlerden kaçının. 12:00 ile 15:00 saatleri arasında dışarıda çalışmaktan kaçının.
  • Seyahat ederken yanınızda su taşıyın.
  • Vücudu kurutan alkol, çay, kahve ve gazlı içeceklerden kaçının.
  • Yüksek proteinli yiyeceklerden kaçının ve bayat yiyecekler yemeyin.
  • Dışarıda çalışıyorsanız şapka veya şemsiye kullanın ve ayrıca başınıza, boynunuza, yüzünüze ve uzuvlarınıza nemli bir bez sürün.
  • Çocukları veya evcil hayvanları park halindeki araçlarda bırakmayın
  • Kendinizi baygın veya hasta hissediyorsanız hemen bir doktora görünün.
  • Vücudu yeniden nemlendirmeye yardımcı olan lassi, torani (pirinç suyu), limon suyu, ayran vb. Gibi ev yapımı içecekler olan ORS kullanın.
  • Hayvanları gölgede tutun ve içmeleri için bol su verin.
  • Evinizi serin tutun, perde, panjur veya güneşlik kullanın ve geceleri pencereleri açın.
  • Vantilatör kullanın, giysileri ıslatın ve sık sık soğuk suyla banyo yapın.

İlgili Haberler

Kaynak:Cansev Temuçin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.