Kılıçdaroğlu'nun gündemindeki Sıdkı Ayan kimdir!

Kılıçdaroğlu'nun gündemindeki Sıdkı Ayan kimdir!
CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısında açıkladığı belgelerin kilit ismi Sıdkı Ayan, kara para aklamak, dolandırıcılık ve İran’a uygulanan ambargoyu delmekten ABD’de tutuklanan Rıza Sarraf için hazırlanan iddianamede yer alıyordu.

İddianamede 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrasında ortaya çıkan tapelerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 10 milyon dolarını az bulduğu için “Kucağımıza düşecekler” diyerek kendisinden bahsettiği Sıdkı Ayan’ın da ismi geçtiği öne sürülmüştü.

'PROJENİN GİZLİSİ SAKLISI YOK' DEMİŞTİ
Sıdkı Ayan, 2014 tarihinde sosyal medyada yer alan 10 milyon dolarlık bir alışverişin konuşulduğu ses kayıtlarıyla ilgili önceki gün avukatı aracılığı ile yaptığı açıklamayı kişisel Facebook sayfasında paylaşmış, açıklamada, “Som Petrol ve Turang Transit’in ‘İran doğalgazını’ Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak 20 milyar dolarlık boru hattı ihalesini aldığı iddia olunmuştur. Proje Türkmenistan doğalgazının, İran ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasına ilişkin uluslararası bir proje. Proje karşılığında rüşvet verildiği iddiası” başlıklı maddede ise “2007’den bu yana üzerinde çalışılan uluslararası bir projenin gizlisi saklısı yoktur” denmişti.

Ayan, Sarraf'ın yasadışı para transferlerini yürüten Mapna Group’un ortağı olan MS Uluslararası Enerji Yatırım AŞ’nin sahiplerinden biri.

WİKİLEAKS'TE DE VAR
Gazeteci Pelin Ünker'in blogunda yer alan bilgiye göre, WikiLeaks belgelerindeki ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliyordu.

Bu yatırım işbirliği ise 2007 ve 2008 yıllarında imzalanan ilk anlaşmalara istinaden yapılacaktı.

ABD Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Dale Eppler, söz konusu işbirliği konusunda daha derin bilgi edinmek amacıyla BOTAŞ Başkanı Saltuk Düzyol’a başvurmuştu. Ancak Düzyol, şirketinin bu projeyle ilintili olmadığını ve projenin özel bir şirkete verildiğini belirtmişti.

Sonuç olarak söz konusu İran projesindeki özel şirketin Som Petrol AŞ olduğu belli olmuş ve şirketin Sıdkı Ayan sahipliğinde olduğu anlaşılmıştı. Som Petrol, 22 Temmuz 2010’da İran ile 1 milyar Avro’luk boru hattı inşası anlaşması yapmıştı. Şirketin İstanbul Ticaret Odası (İTO) kayıtlarında 10 milyon lira sermayesi görünüyordu; ancak şirketin merkezinin Londra’da olduğu ve sermayesinin de milyar dolarları bulduğu ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.