Kimin malını çöp ediyorsun?

Kimin malını çöp ediyorsun?
İBB iştiraki KİPTAŞ, 31 Mayıs 2021’de temeli atılan Tuzla Meydan Evleri için ‘Hak Sahibi Daire Belirleme Kura Çekilişi’ düzenledi. Çekilişte konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Bizim sosyal alan ürettiğimiz yerler, başka projelerde, başka konumda yerler üretilerek birilerinin aile vakıflarına, birilerinin şahsi kullanımlarına tahsis edildi. Yerlerimizi geri almak için mahkemelerimiz sürüyor Kimin malını çöp yapıyorsun? Hepimizin, milletin malı” tepkisini gösterdi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ tarafından 31 Mayıs 2021’de temeli atılan KİPTAŞ Tuzla Meydan Evleri için “Hak Sahibi Daire Belirleme Kura Çekilişi” gerçekleştirildi. Fatih’teki Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde, noter huzurunda gerçekleştirilen çekiliş öncesinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt birer konuşma yaptı. Kendisinin siyaset öncesi mesleği olduğu için inşaat ve KİPTAŞ’la ilgili konularla birebir ilgilendiğini belirten İmamoğlu, “Biraz da onları yoruyorum. Ücretsiz de danışmanlık yapıyorum onlara bu arada” esprisini yaptı.


Güç birliği gerekir

İBB ve ilgili kurumları olarak uygun ödeme koşulları olan, depreme dayanıklı ve tasarım gücü yüksek konutlar üretme hedefinde olduklarını vurgulayan İmamoğlu, “Konut sorunu, barınma sorunu, bir ülkede tek başına bir kurumun çözebileceği bir sorun değil. Yani bunu otursun tek başına KİPTAŞ çözsün; çözemez. Şehircilik Bakanlığı çözsün; çözemez. Çözemedi zaten. Çözemiyor. Bu bir suçlama cephesi değil. Bazı konular vardır ki; -biz çok severiz bunu- orada el birliği gerekir. Güç birliği gerekir. Bir arada konuşmak, bir arada çözüm bulmak gerekir. Depremle mücadele gibi. Konut sorununu hep birlikte bir seferberlik halinde çözmek gibi. Çünkü bunu paydaşları var. Ekonomik paydaşları var. Üretici paydaşları var. Sektörel paydaşları var. Bütün bu paydaşlarla bir arada üretmek, önemli bir mesele” uyarılarında bulundu.


Bu nasıl bir hırs!

İmamoğlu, “Biz ne yapıyoruz kendi organizasyonumuz içerisinde” sorusunu, şu sözlerle yanıtladı:
“Elimizdeki bütün imkanlar ile bu anlattığım prensipleri asla bırakmadan, başlangıcından bitişine, yetmedi devam eden sürecinde dahi işletilmesi ve yaşamın orada sürdürülmesinin sürecini de takip ederek, bir bütüncül hizmet ortamı sunuyoruz. Burada ortaya koyduğumuz mesele, bir yandan çağdaş ve örnek sosyal konut üretmek, bir yandan dayanıklı konutlarla İstanbul'u güçlendirmek, bir yandan da insanlarını mutlu etmek. Buradan örnek çıkarttığımız her işi Türkiye'ye anlatıyoruz ve diyoruz ki: İşte böyle olmalı. Bizim aslında bu hamleleri, bu şekilde yaparken, aynı şeyi kimden bekliyoruz biliyor musunuz? Biz, bunu bakanlığımızdan ve diğer kurumlarımızdan bekliyoruz. Beraber konuşalım. Beraber üretelim. Yani bizim görevi devralmadan önce imarlı, planlı, hatta projeli, hatta ruhsata alınmış arsalarımızı… Biz orada binlerce daha sosyal konut üretebilirdik. Hala davalarıyla uğraşıyoruz. Arsalarımızı, görevimizi aldıktan 2 ay sonra plansız hale getiren, 3-4 ay sonra ruhsatını iptal eden, 4-5 ay sonra konut projesi. Ben almamışım arsayı, benden önceki yönetim almış orada inşaat yapmak üzere. Orayı yeşil alan haline getiren aklı, vallahi de billahi de benim aklım anlamaya yetmiyor. Bu niçin yapılır mesela? Kimin malını çöp yapıyorsun? Benim değil ki. Hepimizin, milletin malı. Bunu hangi maksatla böyle yapabilirsin? Bu nasıl bir siyasi hırs veya ihtiras?”


İnsanlar konut alamıyor

Vatandaşların devlet kurumlarından, farklı düşüncede insanlar tarafından yönetilseler de birlikte iş üretmesini beklediğinin altını çizen İmamoğlu, “Bu kavramla konut meselesine de bakabilsek. Bugün ülkemizde konut sorunu var. İnsanlar konut alamıyor. Bırakın almayı, ‘Kirasını ödeyebilip o evde yaşayamıyor’u konuşmazdık. Şu anda konuşuyoruz. Geldiğimiz durum bu. Ama bunları aşacağız. Bunları aşmak için çok düzenli çalışmalarımız var” dedi. “Bizim sosyal alan ürettiğimiz yerler, başka projelerde, başka konumda yerler üretilerek birilerinin aile vakıflarına, birilerinin şahsi kullanımlarına tahsis edildi” diyen İmamoğlu, “Sadece Başakşehir'de 10-15 beş yerde mahkemelerimiz sürüyor onları tekrar geri alabilmek adına, millet adına. Ne yazık ki. Biz öyle yapmıyoruz; ne yapıyoruz? Belediyemize alan kazandırıyoruz. Kimi yerde kreş yapıyoruz. Kimi yerde Aile Sağlığı Destek Merkezi yapıyoruz. Kimi yerde vatandaşlarımıza Psikolojik Danışma Merkezi yapıyoruz. Kimi yerde kütüphane yapıyoruz” dedi.


BİR ÖĞRENCİNİN MALİYETİ 5500 TL


İBB yurtlarında kalan bir öğrencinin kuruma maliyetinin 5 bin 500 TL olduğu bilgisini paylaşan Ekrem İmamoğlu, gençlerin bu imkandan aylık 950 liraya faydalandığına dikkat çekti. İmamoğlu, “Ve bunu gururla yapıyoruz, vicdanen yapıyoruz. Çünkü tespit ettiğimiz aileler, kendileri hiçbir aracısız o yurtlara kayıt oldular. Gelir durumlarına bakarak, ihtiyaçlı hallerine bakarak bunları yaptık” ifadelerini kullandı. Toplu konut ve kentsel dönüşüm kapsamındaki çalışmaları tüm İBB kurum ve birimlerinin eşgüdümlü olarak yürüttüğünü belirten İmamoğlu, kentin bu anlamdaki bilgi, beceri ve tecrübelerini Türkiye’nin farklı illerine de taşıyacaklarının altını çizdi. “Biz, bizimle iş yapmak isteyen Ardahan'la konuşuyoruz, Artvin'le konuşuyoruz, Tekirdağ'la konuşuyoruz, Eskişehir'le konuşuyoruz. Bizim kapımızı çalan her belediyeyle konuşuyoruz. Gücümüzün yettiği yerde, kasamızdan oraya para akıtarak değil, finansman kabiliyetimizi kullanarak doğru arsalarda, doğru işlerin yapılması noktasında da Türkiye'ye örnek olabilecek konut projeleri yapma konusunda bir start verdik. Çalışmaları sürüyor. Bununla ilgili de ilk temel atmamızı yapacağız yakın zamanda” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.