Kurban pazarı mutlu etmiyor

Kurban pazarı mutlu etmiyor
Ekonomideki son dalgalanmalar kurban satışını da etkiledi. Kurban satışı yerlerinde alıcı da satıcı da mutsuz. Satıcılar maliyetlerin yüksekliğinden şikayet ederken, alıcılar ise ekonomik belirsizliğin kurbanlık alımını olumsuz yönde etkilediğini söylüyor

Kurban Bayramı'nın yaklaştığı şu günlerde en yoğun hareketlilik kurban satış yerlerinde yaşanıyor. İstanbul'un birçok noktasında kurulan kurban satış yerlerinde de dövizdeki dalgalanmaların etkisi görülüyor. Satışların durgun olduğunu söyleyen üreticiler maliyetlerin yüksekliğinden bahsederken alıcılar ise geçen seneye nazaran kurbanlık almakta güçlük çektiğini dile getirdi. E-5 kenarında kurulan Avcılar Belediyesi Kurbanlık Alanı'nda üreticiler ve tüketicileri kurban pazarlığı yaparken, yaşadıkları sıkıntıları da gazetemize anlattı. 

40 TL'den 70 TL'ye çıktı
Kars'tan 21 büyükbaş kurbanlık hayvanla pazara geldiğini söyleyen Hasan Güda, “Geçen sene yemin torbası 40-45 TL'ydi. Şimdi oldu 70 TL. Bulunduğumuz alanın fiyatı arttı, ulaşım giderlerimiz arttı dolayısıyla sattığımız hayvanın fiyatı da arttı. Türkiye'de hayvan sıkıntısı var. Geçen  seneye sattığımız malı yine aynı paraları veriyoruz. Arada 1000-1500 TL fark ya var ya yok. Doların çıkması da bizi belirsizliğe sürükledi. Bundan sonra ne olur bilemiyoruz. Vatandaş artan döviz fiyatlarından sonra nasıl etkilenir bunu zaman gösterecek. Adam dolarını bozmaz, hayvan almaz, tatile gider... Bu da elbette bizim işleri etkiler. Keşke ben de ucuza alıp ucuza satsam” dedi.

Yerli besiciye sahip çıkılmalı
Yem ve saman fiyatlarının artışından üreticinin zor zamanlar yaşadığını söyleyen İbrahim Buda ise “Kars'tan 21 hayvanımızla geldik. Kurbanlık fiyatlarında artış yok. Ama yem fiyatlarında saman fiyatlarında artış var. Yurtdışından gelen hayvanların sağlıklı olup olmadığını bilmiyoruz. Getirilen hayvanlar açık beside alıştığı için zincire bağlanmaya gelmiyor. Çoğu getiren arkadaşlarımızın hayvanları kaçıyor. Yem fiyatları, saman fiyatları arttı. Ben bundan sonra güzel şeyler olacağını sanmıyorum. İnsanların maddi gücü yok, bizim de o maddi güce yanıt verecek gücümüz yok. Her iki tarafta perişan. Ben Angus istemiyorum. Yerli besiciye sahip çıkması lazım devletimizin. Türk vatandaşı yerli hayvanı tercih ediyor. Tüketici Angus'tan rahatsız” diye konuştu.

Maliyet artıyor karımız artmıyor
Eskişehir'den 80 büyükbaş 250 küçükbaş hayvanla geldiğini söyleyen ve ürün maliyetlerinin artmasına rağmen fiyat artışını kurbanlık fiyatlarına yansıtamadıklarını söyleyen Atakan Tapar, “Fiyatlar geçen seneye nazaran hemen hemen aynı. Bizim maliyetlerimiz artıyor ama bunu zamma yansıtamıyoruz. Anadolu Yakası'ndan Rumeli Yakası'na hayvan girişi yasak bu sorunun çözülmesini ve döviz kurlarının makul seviyelere çekilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Zararına satacağız
Gidişatın kötü olduğunu söyleyen hükümetin sorunlara çözüm bulmasını beklediklerini söyleyen Ahmet Aydoğdu, “Geçen sene para kazanırken bu sene zararına satacağız gibi. Hükümetimizden beklentimiz çözüm, ama bugüne kadar çözüm bulunamadı” şeklinde konuştu. 

Sıkıntılarımız çok fazla 
Kurban satıcısı Hasan Nas ise “Iğdır'dan 34 büyükbaşla geldik. İşlerimiz kesat, maliyetler artıyor ve sıkıntı içerisndeyiz. Kur artınca bize de yansıyor. Büyük sıkıntı çekiyoruz. Doğunun küpesi burada geçmiyor. Anadolu Yakası'ndan Rumeli Yakası'na olan yasağın kaldırılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Böyle giderse tarım biter
Mustafa Keskin ise şunları söyledi: “Eskişehir'den 150 küçükbaş ile geldim. Geçen seneye nazaran yem fiyatları arttı. Böyle giderse hayvancılık yapılmaz hale gelecek ülkede. Zararına sattığımız oluyor. Böyle giderse bu işleri bırakacağız. Böyle giderse tarım biter bu ülkede 55 yaşındayım bu kadar kötü durum yaşamadım.”

5 lira fazla olsun yerli olsun
Kurbanlık almak için pazara geldiğini söyleyen ve geçen seneye nazaran fiyatlarda artış olduğunu dile getiren Bayram Nenni, “Bütçeme uygun 2 bin TL civarında bir hayvan arıyorum. Geçen seneye oranla bütçem zorluyor. Geçen sene 1400 TL'ye aldığım hayvana bu sene satıcı 2 bin 250 TL istiyor. Onlar da haklı kendince. Bu sene büyükbaşa hisse ile girmeyi düşünüyoruz. 5 lira fazla olsun yerli olsun” şeklinde konuştu. Bir başka alıcı Durmuş Muhçuoğlu ise şunları söyledi; “Geçen sene de bu sene aynı gibi. Geçen seneye nazaran daha düşük. Ama bizim de gelirimiz düştü. Doların yükselmesi buradaki pazarı bile etkilemiş durumda” dedi.

Kalanları EKS alıyor
Bu yıl canlı kilogram olarak büyükbaş hayvan fiyatı İstanbul'un Avrupa yakasında 19-23 lira, Anadolu yakasında 23-25 lira, küçükbaş hayvan fiyatları ise Avrupa yakasında 24-26, Anadolu yakasında 25 lira düzeyinde seyrediyor. Bu senede üreticinin elinde satılamayan hayvan kalırsa, Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) bu hayvanları bayram sonrasında uygun bir fiyata alması bekleniyor. Üretici ise kurumun kurbanlık kalan üreticilere yönelik belirleyecekleri alım fiyatlarını, maliyetlerin yanı sıra yapılan ek masrafları da dikkate alarak kurbana özel belirlemelerini istediklerini söylüyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.